Rusko vystupňovalo podporu KLDR, aby omezilo vliv USA

19. 5. 2017

čas čtení 1 minuta
Navzdory mezinárodním sankcím uvaleným na Severní Koreu Rusko zvyšuje vývoz paliv a zaplňuje mezeru, kterou vytvořilo čínské embargo.


Navzdory snaze OSN zavést izolující sankce na KLDR kvůli pokračujícímu vývoji jaderných zbraní a balistických raket obchod mezi Ruskem a komunistickou diktaturou za první čtyři měsíce roku 2017 stoupl o 85 %.

Rada bezpečnosti OSN důrazně odsoudila poslední raketový test Pchjongjangu a varovala, že je připravena odpovědět tvrdými sankcemi.

Hlas Ameriky s odvoláním na ruské celní statistiky informoval, že dvojstranná obchodní výměna mezi Moskvou a Pchjongjangem se v prvním čtvrtletí vyšplhala na takřka 32 milionů dolarů (29 milionů eur), přičemž převážně jde o energetické produkty směřující do KLDR.

To zahrnuje uhlí v ceně 22 milionů dolarů, lignit za 4,7 milionu a ropu za 1,2 milionu. Severní Korea vyvezla do Ruska zboží v hodnotě 420 000 dolarů. Nejdůležitější položku tvořily chemikálie a dechové nástroje.

Obchod s Čínou se naproti tomu propadl, ačkoliv tradičně jde o nejdůležitějšího partnera Pchjongjangu. Vývoz uhlí do Číny v březnu klesl na 6 342 tun, pouhý zlomek z 1,44 milionu tun v lednu. Podobně Peking ukončil dodávky kriticky důležitého topného oleje, čímž podtrhl nespokojenost se severokorejskými testy.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8659

Diskuse

Obsah vydání | 22. 5. 2017