I po britské kritice prozradili Američané další důvěrné informace o útoku v Manchesteru

24. 5. 2017

čas čtení 1 minuta


Přestože britská ministryně vnitra Amber Rudd varovala Američany, aby nezveřejňovali informace o vyšetřování atentátu v Manchesteru, prozrazování důvěrných informací v USA - a ve Francii - pokračovalo. Ztěžuje to vyšetřování.

Několik hodin po britském varování, aby Američané drželi ústa, zveřejnil na Twitteru americký reportér Richard Engel z NBC další podrobnosti, nezveřejněné v Británii. Engel se dozvěděl od amerických výzvědných služeb, že rodinní příslušníci Salmana Abediho varovali britské bezpečnostní jednotky před ním a sdělili jim, že je nebezpečný. Dodal, že Abedimu zřejmě někdo pomohl "vyrobit velkou a sofistikovanou bombu". 



Britští odborníci na boj proti terorismu zdůraznili, že potřebují udržet jméno podezřelé osoby v tajnosti alespoň 36 hodin, aby byl zajištěn prvek překvapení při kontaktování jeho příbuzných, přátel a dalších lidí. 

Američtí činitelé ve Washingtonu sdělili americkým novinářům v úterý ráno počet mrtvých, potvrdili, že šlo o sebevražedný atentát a pak zveřejnili i jméno atentátníka. Británie tyto informace v úterý neplánovala zveřejnit. 

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
6646

Diskuse

Obsah vydání | 25. 5. 2017