Trump zaútočil na 23 členů NATO, že neplatí dost na obranu

25. 5. 2017

čas čtení 1 minuta



Trump odstrkává černohorského premiéra, aby se dostal dopředu:

A zpomaleně:




Donald Trump učinil v Bruselu bezprecedentní krok v tom smyslu, že tam poučoval světové politiky, že neplatí dost na svou vlastní obranu a že to nechávají na "amerických daňových poplatnících".

Trump se sice zmínil o článku 5 smlouvy Severoatlantického společenství, který zaručuje, že členské země NATO se postaví na obranu každé členské země, která byla napadena, jako by byly napadeny samy, ale hlavně hovořil o tom, že chce donutit 23 z 28 členských zemí NATO, aby platily svůj plný podíl.

Prezidentův mluvčí Sean Spicer později řekl, že Trump plně podporuje článek 5, když se ho novináři dotazovali, proč to explicitně nezdůraznil ve svém projevu.

Projev byl přivítán chabým potleskem a byl ukončením problematického dne pro Trumpa, který se předtím dostal do konfliktu s vedoucími představiteli Evropské unie a v jedné chvíli zřejmě odstrčil černohorského premiéra Duška Markoviće, aby se dostal na pódiu do popředí.

Předseda Evropské rady Donald Tusk zdůraznil, že s Trumpem nedošlo k dohodě ani ohledně Ruska, ani ohledně klimatických změn, ani ohledně globálního obchodu. To zřejmě ztíží nadcházející jednání zemí skupiny G7.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7720

Diskuse

Obsah vydání | 30. 5. 2017