V Británii se vůbec o islamistickém terorismu nehovoří

25. 5. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty


Je ohromující, jak rozdílný je veřejný diskurs v Británii, kde došlo v pondělí večer v Manchesteru k teroristickému atentátu, a v České republice, kde k žádným útokům nedošlo, ale kde vznikla neuvěřitelná xenofobní antimuslimská hysterie - přestože je naprosto šílené předpokládat, že terorismus má něco společného s islámem a že půl druhé miliardy lidí na této planetě, kteří jsou muslimové jsou - podle Čechů :) vrazi a zločinci.

V Británii samozřejmě nikdo z manchesterského atentátu muslimy neobviňuje - všichni by takového člověka okamžitě považovali za šílence. Muslimové jsou v Británii integrovaní a žijí tam desítky let.

Je fascinující, že si tolik lidí v ČR vůbec neuvědomuje, že rasistická je už každá věta začínající výrokem "Muslimové jsou." Asi tak, jako jsou naprosto lživá tvrzení typu "Cikáni jsou..." "Židi jsou..." "Češi jsou..." Lidi jsou individua a jsou nesmírně rozrůznění. Žádný typ neexistuje.

V Británii ani v těchto dnech nevedou politikové svalnaté antiteroristické řeči. Celý veřejný diskurs se nese v duchu obrovské solidarity a vyjadřování sympatií a lítosti postiženým rodinám a občanům.  Hodně to připomíná atmosféru naprosté solidarity a jednoty, jakou projevovali Čechoslováci během Pražského jara a sovětské okupace v srpnu 1968 - jenže tahle solidarita je naprosto multikulturní. Lidé věnovali příbuzným raněných a mrtvých z Manchesteru do středečního večera - za  dva dny - více než 30 milionů českých korun. Manchester, dynamické, kulturní město hudby, se semknul v přátelství a solidaritě všech svých etnických skupin.



Mnozí poukazují na to, že přehnaně hysterická a saturační medializace teroristických atentátů útočníkům jen pomáhá, protože dopad atentátu, který je v západních zemích mizivý, drsně zveličuje.

V britském rozhlase v úterý právem poukázali na to, že pravděpodobnost, že by někdo zahynul při teroristickém útoku, je nesmírně malá, mnohem menší, než je pravděpodobnost, že byste v loterii vyhráli milion.

Je tragické, že v Manchesteru zahynulo 22 osob, často dětí, avšak na tom koncertě bylo 21 000 lidí!

Policie a bezpečnostní jednotky ovšem velmi efektivně vyšetřují vazby atentátníka na své pomahače a objevují další a další kontext. (Tuto práci jim poněkud hatí americké žvanivé výzvědné služby, které prozrazují do médií tajné informace z Británie.)

Hlava mi nebere, jak v českém prostředí vznikla ta naprosto nelogická přesmyčka, že tento terorismus má něco společného s islámem. Je známo, že Islámský stát založili sekularističtí výzvědní důstojníci bývalého režimu Saddáma Husajna a že většina jeho mladých bojovníků a stoupenců nikdy nepřečetla Korán za stranu 1.

Jak je možné, že tolik Čechů dokáže přijmout onu naprosto nesmyslnou myšlenku, že muslimové jako takoví jsou zločinci? Je to samozřejmě primitivní rasismus, ale snad každý musí vidět, že je to nesmysl?

Zde je pár záběrů z britské televize
- jenže mnozí čtenáři svědectvím nevěří - mají své přesvědčení, které jim nikdo nevezme:

Svou nesmyslnou, rasistickou antimuslimskou hysterií se čeští občané vylučují nejen z civilizované evropské společnosti, ale i ze společnosti lidí a národů racionálně uvažujících. Protože který člověk, který je při smyslech, může racionálně dospět k názoru, že půldruhé miliardy jeho spoluobčnaů na této planetě jsou jeho nepřátelé a zločinci. Kdo vytvořil tohoto nesmyslného strašáka?

Hysterický rasismus, který si mnozí Češi pěstují, je pro tu zemi strategicky nebezpečný, protože bude - už je - spolu s Polskem, Maďarskem a Slovenskem - vylučována ze společnosti slušných zemí. Bude to bohužel mít i vážné ekonomické dopady.

Je to docela zajímavé, protože Parlamentní listy a jiné kriminální servery - ale nyní i Babišova IDnes - vyvolávají nesmysly v obyvatelstvu rasistickou hysterii a strach a dopady budou pro ČR dlouhodoběji  katastrofální.

0
Vytisknout
12287

Diskuse

Obsah vydání | 30. 5. 2017