Proč jsou francouzské parlamentní volby pro Macrona tak důležité?

24. 5. 2017

čas čtení 1 minuta
V pondělí oficiálně začala volební kampaň před parlamentními volbami. 11. a 18. června více než 47 milionů Francouzů půjde k volbám hlasovat pro některého z 6 500 kandidátů bojujících o 577 poslaneckých křesel v dolní komoře Národního shromáždění.


Letos jde skutečně o mnoho, když nově zvolený prezident Emmanuel Macron usiluje o většinu pro svou kampaňovou platformu. Prezident, který většinu nezíská, vládne prostřednictvím uspořádání známého ve francouzském kontextu jako "kohabitace" - má podporu v oblasti zahraniční politiky a obrany, ale domácí agenda pak bývá v rukou opozice.

V běžném volebním roce voliči obyčejně mají snahu poskytnout novému prezidentovi parlamentní většinu, aby mohl splnit mandát. Jenže letošní volby jsou vše jiné, jen ne standardní nebo konvenční.

Obě velké tradiční strany, socialisté i konzervativní gaullisté, skončili v prvním kole prezidentského hlasování na štítě. Ve finále se tak utkali antiimigrantská Marine Le Pen a nezávislý centrista Emmanuel Macron. Dvě třetiny voličů hlasovali proti Le Pen. Nicméně kritici upozorňují, že většina Macronových voličů pro něj hlasovala hlavně proto, aby zabránila nástupu ultrapravice, nikoliv z nadšení nad jejím protikandidátem.

Macronovo hnutí Vpřed je pouze rok staré. Prezident staví do voleb neokoukané tváře: Toreadorku nebo vyznamenaného matematika. A oslovil také známé postavy z jiných stran.

Průzkum společnosti Opinion Way minulý týden ukázal, že 49 % Francouzů si přeje, aby prezident parlamentní volby vyhrál, a stejně tolik si to nepřeje. A 48 % lidí si stále není jisto, koho zvolí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6487

Diskuse

Obsah vydání | 25. 5. 2017