Merkelová: Evropa už nemůže spoléhat na USA a Británii

29. 5. 2017

čas čtení 4 minuty
Německá kancléřka Angela Merkelová po setkání s Donaldem Trumpem na schůzkách NATO a G7 přišla se zásadním prohlášením. Trump je ve sporu s americkými spojenci v otázkách globální změny klimatu, společné obrany a svobody obchodu.


Německá kancléřka v neděli řekla, že Evropa musí najít vlastní cestu, protože USA a Británie už nejsou spolehlivými partnery.

"Časy kdy jsme mohli spoléhat na jiné nás pomalu opouštějí, to jsem zakusila v nedávných dnech," prohlásila Merkelová na kampaňovém shromáždění v Mnichově.

Odkazovala na neuspokojivý summit G7 na Sicílii, který v sobotu skončil rozdělením demokratických mocností. Nejzřejmější byl spor "šest proti jednomu" ohledně lidské hrozby globálnímu klimatu.

I když Británie souhlasí s evropskými spojenci ohledně potřeby boje s klimatickou změnou, její rozhodnutí opustit EU také znamená, že v řadě témat půjde vlastní cestou.

Americký prezident Donald Trump, který vedl kampaň ve znamení popírání globální změny klimatu - označuje ji za hoax spáchaný Číňany - odmítl spolu s šesti partnery znova zdůraznit podporu Pařížské dohodě z roku 2015, která směřuje k omezení emisí skleníkových plynů kvůli snížení nárůstu teplot.

"Z toho důvodu," pokračovala Merkelová, "mohu jen říci: My Evropané opravdu musíme vzít naše osudy do vlastních rukou."

Samozřejmě k tomu musí dojít v duchu přátelství s USA a Británií, pokračovala, "Ale ale musíme vést náš vlastní boj za naši budoucnost, jako Evropané, za náš osud."

V závěru zdůraznila, že je potřeba položit zvláštní důraz na vřelé vztahy mezi Německem a nově zvoleným francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.

Ale globální klimatická změna není jediným tématem, ve kterém se Trump dostal s evropskými protějšky do sporu.

Před summitem G7 se v Bruselu zúčastnil jednání hlav států NATO. Zde odmítl veřejně podpořit článek 5 Severoatlantické smlouvy, který říká, že členské státy poskytnou jiným pomoc v případě napadení. Jediný případ aktivace článku se týkal USA po 11. září 2001.

Trump také v Bruselu kritizoval Německo, když označil jeho obchodní praktiky za "špatné, velmi špatné" a stěžoval si, že v USA se prodává příliš mnoho německých aut.

Na dvoudenní schůzce skupiny G7 v italské Taormině se objevily zásadní rozpory mezi Donaldem Trumpem a vedoucími představiteli Německa, Francie, Británie, Itálie, Kanady a Japonska v několika otázkách.

Přítomní politikové přislíbili, že budou bojovat proti ochranářství a že vyvinou nátlak na Severní Koreu, budou více spolupracovat v boji proti terorismu a projednají zavedení přísnějších sankcí proti Rusku.

Avšak zatímco šest ze sedmi přítomných zemí obnovilo svůj příslib, že dostojí svému podpisu pod pařížskou dohodou o boji proti globálnímu oteplování z roku 2015, Trump řekl, že potřebuje na rozhodnutí víc času.

Merkelová uvedla, že výsledek rozhovorů "šest proti jednomu" je "velmi složitý, velmi neuspokojivý". Trump se vyjádřil pozitivněji na Twitteru: "Právě jsem se vrátil z Evropy. Cesta byla pro Ameriku velkým úspěchem. Tvrdá práce, ale velké výsledky!"

Merkelová konstatovala, že přeje novému francouzskému prezidentu Emmanuelu Macronovi co největší úspěch a přislíbila, že Německo udělá vše, co je v jeho silách, aby Francii pomohlo při úsilí obnovit selhávající francouzsko-německý motor, který dlouhá léta byl hlavním motorem Evropy.

"Tam, kde Německu může pomoci, Německo pomůže," řekla Merkelová a přítomní reagovali obrovským potleskem, "protože Německu se může dařit dobře jen tehdy, pokud se Evropě daří dobře."

Průzkumy naznačují, že kancléřka zřejmě na podzim obhájí svůj post a bude zvolena pro čtvrté funkční období.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10633

Diskuse

Obsah vydání | 1. 6. 2017