Donald Trump junior byl nucen zveřejnit emaily o ruských informacích ohledně Clintonové

12. 7. 2017

čas čtení 2 minuty
Donald Trump mladší zveřejnil emailovou komunikaci s kontaktem, který slibuje materiály diskreditující Hillary Clintonovou. Vyšetřování možného ruského vměšování do amerických voleb v roce 2016 pokračuje.

Britský Daily Telegraph: "Trump junior čelí vyšetřování zrady Rusku"



Nejstarší prezidentův syn zveřejnil emaily, které ukazují, jak diskutoval o možnosti získat diskreditující informace ohledně Hillary Clintonové. Ta byla rivalkou jeho otce v prezidentské kampani v roce 2016.

Trump mladší tvrdí, že sdílí emaily "aby byl zcela transparentní", zatímco se hromadí obvinění ohledně ruského spiknutí.

Prezident mezitím syna pochválil: "Můj syn je osoba vysokých kvalit a tleskám jeho transparentnosti," tvrdí se v prohlášení přečteném novinářům v Bílém domě tiskovou mluvčí Sarah Huckabee Sandersovou. Ta dodala, že je urážlivé, pokud tisk hovoří o lhaní pod přísahou a zradě.

Emaily představují první důkaz ukazující na Trumpovu rodinu ochotnou přijmout potenciálně zničující informaci o Clintonové z ruského vládního zdroje, aby pomohla příznivému volebnímu výsledku.

Zmíněné emaily si Trump vyměnil s hudebním publicistou Robem Goldstonem, který navrhl, že jeho kontakty v Rusku mohou Clintonovou "usvědčit" na základě minulých jednání s Ruskem.

Email dále nevysvětluje, jak by "Hillary a její jednání s Ruskem" mohly potenciálně ovlivnit bývalou prezidentskou kandidátku Demokratů.

Goldstone Trumpovi napsal, že má přístup k informacím, které "by byly pro Vašeho otce velmi důležité", zatímco usiloval o setkání mezi mladým Trumpem a ruskou právničkou Natalií Veselnickou. V emailech nenásleduje po finální nabídce odpověď ze strany prezidentova syna.

K setkání s Veselnickou údajně došlo později v Trump Tower v New Yorku. Mladší Trump nicméně tvrdí, že během setkání nezískal žádné cenné informace o Clintonové a Veselnickaja hovořila hlavně o politice adopcí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6552

Diskuse

Obsah vydání | 13. 7. 2017