29715

Společenská objednávka obětí "zdravého rozumu"

Negramotná společnost nepřežije

13. 7. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Víte, jak ohnout politiku do mýtického kruhu nevývoje? Hackněte společenský diskurs. Předkládejte lidem marginální problémy (Absolutní dobro v nutelle, Boris Cvek) a perte se na mediální úrovni o hledání jejich řešení. Předestřete obraz světa, v němž tyto marginální problémy tvoří pilíře sociální reality a nechejte lidi, aby si ji podle tohoto vzoru rekonstruovali. Skutečné problémy v diskusi bagatelizujte. Prostě se k nim nevyjadřujte a pokud, jednejte podle toho, co říká "zdravý rozum", to je nejjednodušší způsob jak utvrdit obecně sdílenou demagogii. Pokud ji někdo zpochybní, udělejte z něj nepřítele obyčejných lidí a zdravého rozumu. Zdravý rozum, jak víme, není objektivní veličina. Je to odraz zvládnutí moci nad společností. Blbost, v jaké se česká společnost utápí, se jí v budoucnosti nesmírně prodraží.

29716

Co také nemusí běžného Čecha zajímat, když útočí muslimové...

Ostudně nízké platy v ČR, ve zdravotnictví zejména

13. 7. 2017 / Jaroslav Polák

čas čtení 2 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Za vcelku zvláštního nezájmu majoritních médií byla na internetu zveřejněna znepokojující informace: otevřený dopis České internistické společnosti ministru zdravotnictví o kritickém stavu interních oddělení. Shodou okolností mi příbuzní sdělili informaci o kritickém stavu porodnic v Plzeňském kraji. Tedy konkrétně omezení v Rokycanské nemocnici. Příčina je zřejmá – nedostatek personálu z důvodu stále ostudně nízkého ohodnocení zdravotního personálu. Příčinou je za prvé nízká výše mezd a platů v České republice. Podíl mezd a platů vyjádřeno v poměru k HDP činil 32 %, přičemž průměr EU28 je roven 39 %, ale v Německu je to například 42 % a v námi srovnatelném Slovinsku 44 %.

O tom, jak se absolutní dobro zjevilo v nutelle

13. 7. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Je zajímavé, jaký rozruch vyvolává dávno objevený i politizovaný „objev“, že v Česku jsou prodávány ve stejných obalech jiné, horší, potraviny (a další zboží) než v Německu. Co je na tom divného, když si člověk srovná české a německé sociální demokraty nebo české a německé lidovce? Nebo libo-li české a německé exekuce? České a německé platy?

Rozhovor Britských listů 117: Strach plus frustrace rovná se nenávist

7. 7. 2017

čas čtení 1 minuta





Na karlovarském filmovém festivalu hovoří Jan Čulík s dokumentaristou Vítem Klusákem o jeho novém celovečerním filmu o "naivním neonacistovi" z Prostějova Svět podle Daliborka. Film jde do celostátní distribuce dne 13. července 2017. Stojí za zhlédnutí a za úvahu, jak, myslíme, dokazuje i tento rozhovor.
 Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 7. července 2017.

K tomu:

Jan Čulík, "Klusák a Remunda: Svět podle Daliborka"

Klusákův "něžný neonacista" se hájí: "Hrál jsem v hraném filmu"
Vít Klusák, Marianna Stránská: Dalibor K. věděl, že natáčíme jeho dokumentární portrét

  

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři,
 máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, kterou vyvolávají, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Nadřazenost a arogance Britů vůči Evropě

13. 7. 2017

čas čtení 5 minut

Britská vláda, která nejprve Benešovi nařídila, aby nebojoval, ho pak obvinila, že se Hitlerovi vzdal příliš rychle. Zatímco nacisté páchali v Praze zvěrstva, československého prezidenta v Londýně prakticky ignorovali a systematicky ho ponižovali.  Když vedoucí představitelé českého hnutí odporu prosili Londýn, aby zrušil atentát na Heydricha, nestalo se nic. Důsledkem byla krvavá lázeň, trvající čtrnáct dní, v níž bylo usmrceno 5000 českých občanů.

Sofka Zinovieff recenzuje v deníku Guardian novou knihu americké historičky Lynne Olson Last Hope Island (Ostrov poslední naděje) o emigrantských vládách v Londýně během druhé světové války.

Jejich příběhy jsou vzrušující, dojemné a děsivé. Zahraniční monarchové, špioni, vědci a vojáci se snažili pokračovat ve svém boji proti nacistickému Německu ze zranitelného ostrova, který nebyl zrovna dobře připraven na obranu proti německé invazi.

Virtuální realita jako fatální hrozba i obrovská příležitost pro české školství

13. 7. 2017 / Kryštof Kozák

čas čtení 4 minuty

Moderní technologie v oblasti virtuální reality dokáží už dnes zprostředkovat cestování do jiných světů, které se našim smyslům jeví jako reálné. Až se tato technologie plně rozšíří, reálně hrozí, že se pouze dále prohloubí propast mezi každodenní technologickou realitou mladých lidí a tím, co je od nich vyžadováno ve školách. Už smartphone s připojením k internetu, který teď většina žáků a žákyň má, zásadním způsobem proměnil to, jak se dozvídají a učí nové věci. Ve školách však panuje vůči smartphonům spíše skepse a rozhodně se nestaly integrálními součástmi formálního vzdělávacího procesu.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Návštěva v Kauflandu

Číslo 912 k pokladnám, opakuji...

13. 7. 2017 / Lucie Součková

čas čtení 3 minuty

Postavili nám tu nový Kaufland. Dám stranou problém další střelné rány do čela obyvatel maloměsta, který tím vznikl, protože čím více krabic super a hyper, tím méně života uvnitř samotného města. Byla jsem se v novém Kauflandu podívat. Jako ostatní jsem prostě potřebovala zjistit, jaký je rozdíl v umístění zboží do regálu oproti dalším pěti super hyper, co tu máme. Z žádného regálu na mě středověký minstrel nevyskočil, odcházela jsem tedy pryč. Ovšem zastavil mě hlas z tlampačů. „Číslo 912 k pokladnám, opakuji, číslo 912 k pokladnám.“

Rather open republic than “critical liberalism”

13. 7. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 13 minut


This essay was originally published here in Czech as "Raději otevřenou republiku než 'kritický liberalismus'".

In 1990, the sociologist Ralph Dahrendorf observed that the wave of revolution in Central and Eastern Europe did not bring about any new ideas. According to him, the Western model that was uncritically introduced by the new democracies was well past its peak and heading into apparent crisis. In 2017, Czech journalists Petr Honzejk and Erik Tabery disputed the proper form of liberalism, whether “critical” or basic. At the same time, Radoslav Procházka has observed the creeping return of “people’s democracy” in Slovakia.

Trump: "Putin chtěl, aby vyhrála Clintonová"

13. 7. 2017

čas čtení 1 minuta



V rozhovoru s Patem Robertsonem pro Christian Broadcasting Network tvrdil Donald Trump ve středu, že Vladimír Putin chtěl, aby v prezidentských volbách zvítězila Hillary Clintonová, navzdory tomu, že americké výzvědné služby konstatují, že ruský prezident řídil tajnou operaci s cílem dosáhnout její porážky.

Ne, ne, Donald Trump "vůbec nezná" Goldstona a Agalarovy

13. 7. 2017

čas čtení < 1 minuta






CNN právě zveřejnila   exkluzivně video z roku 2013, na němž se při večeři přátelsky baví Donald Trump jak s Robem Goldstonem,  agentem rusko-ázerbajdžánského zpěváka Emina Agalarova, i samotným Eminem a jeho otcem Arasem.

Goldstone loni nabídl prostřednictvím Agalarových synu Donalda Trumpa Donaldu Trumpovi juniorovi od ruských úřadů kompromitující materiály proti Hillary Clintonové. Donald Trump junior tvrdí, že o tom jeho otec "vůbec nevěděl". 

Bývalý brazilský prezident byl odsouzen na devět let do vězení

13. 7. 2017 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty


Soudce Sérgio Moro, který řeší největší korupční skandál v historii této planety, který se týká stamilionů dolarů, vytunelovaných z brazilského státního ropného gigantu Petrobras a různých stavebních společností, odsoudil jednu z nejvýznamnějších osobností světové levice, bývalého odborového předáka, disidenta (bojujícího proti vojenské diktatuře, která v Brazílii trvala od roku 1964 do roku 1985), který se roku 2003 stal prezidentem Brazílie a postavil se do čela skutečné sociální revoluce, jež osvobodila z chudoby 32 milionů lidí, ukončila hladovění a zdesetinásobila přístup ke vzdělání pro nižší vrstvy, na devět let do vězení.

V USA schválena léčba leukémie na bázi genetické modifikace buněk

13. 7. 2017

čas čtení < 1 minuta

Americký národní úřad pro potraviny a léky (F.D.A.) schválil léčebný postup určený založený na genetické změně v buňkách. Léčba má pomoci pacientům s některými typy leukémie. Komise F.D.A. schválila léčebný postup jednohlasně. Jde o první případ svého druhu.

Bodláky Václava Duška

Mutace inteligence

13. 7. 2017 / Václav Dušek

čas čtení 3 minuty

Sladké násilnosti v kleci současných bláznů jsou k přežití. Pacientů přibývá k radosti odborníků přes duši – ano, budeme slavnostně otevírat nová oddělení. V čekárně zevlují otrávení marodi. Sesterská péče ujistí přítomné, že vstup do ordinací rovná se pohádkové průpovídce – Sezame, otevři se. Zasažena minulostí zmaru, očekává zarytá kritička uměleckých výbojů, že bude vbrzku doléčena. Zapadlá ve zrádných bažinách minulosti zapškla. Okrasa zbytečných salonů slovních laxírek plive jedovatá oznámení, přitom sama nevykonala práce za halíř.

Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů

3. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Milí čtenáři,

na provoz Britských listů potřebujeme měsíčně přibližně 60 000 Kč. Velmi oceňujeme, že čtenáři podstatnou měrou přispěli na provoz našeho serveru v listopadu a v prosinci 2016. Bohužel však tuto finanční podporu potřebujeme trvale,  výdaje udržujeme na minimu, avšak  bez rozpočtu se server provozovat nedá. Prosíme, tedy, uvažte o pravidelném finančním příspěvku ve prospěch BL. Stačilo by, kdyby 300 lidí příspívalo měsíční částkou 200 Kč.

Jako občanské sdružení poskytujeme všem přispěvatelům potvrzení, na jehož základě si finanční dar můžete odečíst od základu daně. 

Přispět můžete i bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat i z mobilního telefonu, informace o tom jsou níže.

Jak Donald Trump redefinoval "Západ"

12. 7. 2017

čas čtení 4 minuty

Existuje starý vtip z dob studené války: Na varšavské hlavní nádraží přijíždí dva vlaky - expres Moskva-Paříž směřující na západ a vlak vracející se z Paříže, který míří opačným směrem. Francouz vyhlíží z vlaku na východ, prohlíží si město a myslí si, "Můj bože, Moskva je přesně tak šedivá, jak jsem očekával!" Rus ve vlaku na západ se rychle rozhlédne a prohlásí, "Ah, que c’est beau, Paris!", napsal Ivan Krastev.

Varování Británii z EU: Váš ministr zahraničí ohrozil vyjednávání

12. 7. 2017

čas čtení 3 minuty



Boris Johnson, poněkud šílený ministr zahraničí v podivné vládě Theresy Mayové reagoval v úterý v Dolní sněmovně na výzvu jednoho ultrabrexiťáckého konzervativního poslance, požadující, aby Británie Evropské unii "nic neplatila", výrokem, že britská vláda Evropské unii skutečně nebude "nic platit" a že si Brusel "může jít hvízdat".

Jde o závažný problém a Boris Johnson svými neodpovědnými výroky dále poničil už tak velmi špatnou mezinárodní pověst Velké Británie. V Evropské unii se o rozpočtu na budoucí léta rozhoduje dlouho dopředu a Velká Británie, tak jako další země, se konkrétními písemnými dohodami zavázala k určitým finančním příspěvkům do různých programů Evropské unie na příští léta. Částka, k jejímuž uhrazení se Británie zavázala, se odhaduje na 100 miliard euro.

Britský aristokrat čelí vězení, poté, co zveřejnil výhrůžky a rasistické urážky směřující na protibrexitovou aktivistku

12. 7. 2017

čas čtení < 1 minuta



Anglický vikomt Rhodri Phillips byl shledán vinným, že požadoval na Facebooku, aby "někdo omylem přejel" Ginu Millerovou, známou protibrexitovou aktivistku. Bude odsouzen do vězení.

Rhodri Phillips, čtvrtý Vikomt St Davids, napsal na Facebooku čtyři dny poté, co Millerová zvítězila u soudu ve své soudní při s britskou vládou, kdy požadovala, aby o brexitu rozhodoval parlament, nikoliv jen ministři:

"Věnuji 5000 liber (150 000 Kč) první osobě, která 'omylem' přejede tuto zatraceně otravnou imigrantku první generace."

Pohádka o antipolitickém Babišovi

12. 7. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

James Duesterberg ZDE upozorňuje na pro někoho překvapivé vazby americké "alternativní pravice". Nejen že existuje značný průnik s prostředím technologického průmyslu, který se rád ohání ultralevicovou ideologií, a že v tomto reakcionářském kontextu vznikla i vlivná "akceleracionistická" interpretace Marxe. Pokud se vám zdá zajímavý nápad "řídit stát jako firmu", i pak jste na správné adrese.

Firma British American Tobacco terorizuje africké země

12. 7. 2017

čas čtení < 1 minuta



Obří nadnárodní firma British American Tobacco a další multinacionální tabákové společnosti vyhrožují vládám nejméně v osmi afrických zemích a chtějí od nich, aby zrušily či změkčily ochranné předpisy proti kouření, které na Západě zachránily miliony životů.

Firma British American Tobacco se snaží soudně blokovat pokusy vlády v Ugandě a v Keni zavést předpisy, které omezují škody způsobené kouřením. Velké tabákové firmy chtějí posílit odbyt svých cigaret v Africe, která má rychle se zvětšující mladé a bohatnoucí obyvatelstvo.

Investigace deníku Guardian zjistila, že BAT a další tabákové společnosti tvrdě zastrašují vlády zemí, jako je Uganda, Namibia, Togo, Gabon,Demokratická republika Kongo, Etiopie a Burkina Faso.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Dvě velká témata: Kácení v pralese a Donald Trump v Polsku

11. 7. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut

Minulý týden v Polsku dominovaly dvě velké mezinárodní akce: 41. zasedání Výboru UNESCO pro světové dědictví v Krakově a návštěva prezidenta Trumpa do Polska.

“Let it tree”

Zasedání Výboru UNESCO pro světové dědictví nedopadlo tak, jak strana Právo a spravedlnost doufala. Navzdory úsilí strany Právo a spravedlnost odstranit z jednání téma kácení stromů v chráněném Bělověžském pralese, UNESCO nemohlo ignorovat varování od vědců i od ekologů ani obrovské protesty proti rozhodnutím polského ministra životního prostředí Szyszka.

Šest otázek, které je nutno vyjasnit ve skandálu týkajícím se Donalda Trumpa juniora

12. 7. 2017

čas čtení 2 minuty



1. Rob Goldstone se jen tak mimochodem zmínil o podpoře ruské vlády pro Trumpa, ale Trump junior na to nereagoval. Proč?


Rob Goldstone, prostředník jednající jménem ruského pop zpěváka Emina Agalarova, napsal ve svém mailu, že nabídka pomoci proti Clintonové je "součástí podpory Ruska a jeho vlády pro pana Trumpa".

Je pozoruhodné, píše v deníku Washington Post Aaron Blake, že Trump junior se k tomu nijak nevyjádřil ve své odpovědi, kterou poslal o 17 minut později. Kdybyste se zrovna dověděli, že velká země, známá svým špionstvím, chce pomoci vašemu tatínkovi, nevyvolalo by to váš zájem? Že by to pro Trumpa juniora nebyla žádná novinka?

Donald Trump junior byl nucen zveřejnit emaily o ruských informacích ohledně Clintonové

12. 7. 2017

čas čtení 2 minuty

Donald Trump mladší zveřejnil emailovou komunikaci s kontaktem, který slibuje materiály diskreditující Hillary Clintonovou. Vyšetřování možného ruského vměšování do amerických voleb v roce 2016 pokračuje.

Britský Daily Telegraph: "Trump junior čelí vyšetřování zrady Rusku"


Trump chválí Putina, kterého ale nechápe

12. 7. 2017

čas čtení 1 minuta

Prezident Trump se během pátečního setkání s Vladimirem Putinem dopustil mnoha omylů, počínaje tvrzením, že je mu "ctí" setkat se s ruským vládcem. Ale největší znepokojení pramení z toho, že stejně jako předtím Barack Obama a John Kerry, také Trump a jeho ministr zahraničí Rex Tillerson zásadně nechápou povahu muže, se kterým jednají.

Stane se francouzský výjimečný stav stavem trvalým?

12. 7. 2017

čas čtení 2 minuty

Francouzský parlament minulý týden odhlasoval šesté prodloužení výjimečného stavu, což znamená nejdelší nepřerušené období platnosti výjimečného stavu od alžírské války v 60. letech, upozorňuje Yasmeen Serhanová. V parlamentním projevu z minulého pondělí prezident Emmanuel Macron slíbil "obnovit francouzské svobody" zrušením dekretu a jeho nahrazením novým, trvalejším protiteroristickým zákonem.

JAK PEJSEK A KOČIČKA VAŘILI DORT:

Británie: Země, která se kvůli brexitu propadá do chaosu

11. 7. 2017

čas čtení 6 minut

Konzervativní premiérka Theresa Mayová, která se letos v dubnu rozhodla uspořádat v červnu předčasné všeobecné volby, aby z Dolní sněmovny eliminovala "sabotéry", kteří chtějí blokovat brexit, nyní v červenci, po prohraných volbách, žádá přesně tytéž "sabotéry" z opozičních stran, aby jí navrhli nápady, jak  brexit řešit.

Vláda Theresy Mayové má tento týden zveřejnit tzv. Great Repeal Bill, Velký zákon o zrušení legislativy EU, který má zrušit britský zákon z r. 1972, jímž tehdy Británie vstoupila do tehdejší EHS, a má automaticky převzít veškerou existující legislativu EU do britského právního systému s tím, že ji britský parlament bude postupně měnit a upravovat pro své vlastní poměry.

Summit skupiny G20 v Hamburku signalizoval chaos

11. 7. 2017

čas čtení 4 minuty


Obraz v Hamburku byl obrazem vykloubeného světa - a ne jen v důsledku oněch násilných anarchistických protestů. Vynikající článek tiskové kanceláře Reuters vylíčil, jak se na tyto násilné nepokoje s hrůzou dívali syrští uprchlíci, žijící v Hamburku: "Ti lidé se zbláznili. Nevěřím svým očím," řekl jeden syrský uprchlík, ohromený intenzitou hněvu v "nádherné zemi", která přijala tolik lidí, prchajících před válkou.

Donald Trump junior byl donucen zveřejnit usvědčující emaily

11. 7. 2017

čas čtení 5 minut



Donald Trump junior byl donucen zveřejnit usvědčující emaily, z nichž vyplývá, že nadšeně přijal zprávu, že se ruská vláda pokouší poškodit volební kampaň Hillary Clintonové.

Tyto ohromující materiály vyvolávají otázky, zda byly porušeny americké volební zákony a proč vysocí činitelé Trumpovy kampaně neinformovali bezpečnostní úřady o nepřátelském aktu cizí mocnosti.

Z emailů vyplývá, že organizátor hudebních akcí Rob Goldstone  sdělil synu budoucího amerického prezidenta, že "nejvyšší ruský prokurátor" nabídl "poskytnout Trumpově kampani určité oficiální dokumenty a informace, které by inkriminovaly Hillary a její styky s Ruskem a byly by velmi užitečné pro vašeho otce".

Donald Trump Junior byl informován emailem, že Rusko chce pomoci jeho otci v prezidentské kampani

11. 7. 2017

čas čtení < 1 minuta



Před setkáním s ruskou právničkou  Natalií Veselnitskou byl informován syn Donalda Trumpa, Donald Trump Junior, emailem, že Trumpova předvolební kampaň obdrží od ruské vlády informace, které poškodí Hillary Clintonovou, informuje New York Times.

Email poslal Rob Goldstone, prostředník, který zorganizoval schůzku, a New York Times ho nepublikoval, informoval jen, že listu jej popsaly tři osoby.

Jednání Trumpa Juniora s ruskou právničkou je prvním "jasným důkazem", že se vysocí členové Trumpovy předvolební kampaně setkávali s Rusy ve snaze získat materiál, který by poškodil Clintonovou, konstatovali Demokraté.  

Mark Corallo, mluvčí Marca Kasowitze, soukromého právníka prezidenta Trumpa, který se zabývá vyšetřováním vazeb Trumpovy kampaně na Rusko, konstatoval: "Pan prezident o těchto věcech nic nevěděl a schůzky se neúčastnil."



Podrobnosti v angličtině ZDE



Probíhá šesté masové vyhlazování zvířat a ohrožuje lidskou civilizaci

11. 7. 2017

čas čtení 2 minuty

Obrázek: Rozšíření lvů v Africe dříve a dnes


Vědci hovoří o "biologickém vyhlazování" zvířat. Nová studie dokazuje, že v posledních desetiletích zmizely miliardy populací zvířat


Vědci analyzovali jak běžné, tak vzácné biologické druhy a zjistili, že došlo ke ztrátě miliard regionálních a místních populací. Viní z toho přelidnění a přehnanou lidskou spotřebu zdrojů. Varují, že likvidace tolika biologických druhů ohrožuje přežití lidské rasy, i když zůstává malý časový interval, během něhož lze ještě situaci zachránit.

Pití kávy snižuje riziko infarktů a srdečních chorob

11. 7. 2017

čas čtení 1 minuta


Lidé, kteří pijí kávu, mají nižší riziko, že zemřou na celou řadu nemocí, včetně nemocí srdce, mrtvic a nemocí jater. Experti ale upozorňují, že si nejsou jisti, zda jejich lepší zdravotní stav způsobuje skutečně káva, anebo jejich životní styl, spojovaný s pitím kávy. Vědci upozorňují, že důvodem může být jen to, že pijáci kávy mají zdravější životní styl.

Jak funguje propaganda

10. 7. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut

Upřímně řečeno, stojím tady před dilematem: Mám se přímo zabývat těmito nesmysly a vyvolat více zájmu o servery pravicové propagandy, anebo to mám ignorovat? Rozhodl jsem se, že občas budu odhalovat podstatu nesmyslů, které takovéto servery publikují. Samozřejmě nejsem tak naivní, abych si myslel, že jejich čtenáři a stoupenci přestanou těmto nesmyslům věřit, neboť hadi mají nohy, a vždycky je budou mít. Avšak myslím si, že stojí za to ukázat na konkrétních příkladech, jak funguje propaganda.

Tady je klip z YouTube, který se občas objevuje na mých sociálních sítích. Zdá se, že je v Británii i v Polsku docela populární. Přináší jeden z těch argumentů, které tvrdí, že existuje jakési spiknutí, anebo v nejlepším případě nerovnováha, která povede k tomu, že bílý muž bude vyhnán z Evropy a nahrazen muslimy. V tomto případě klip tvrdí, že na britském trhu nemovitostí jsou nemuslimové diskriminováni:

Uprchlické děti a nemluvňata jsou nuceny spát v severní Francii v lesích

10. 7. 2017

čas čtení 1 minuta

Nemluvňata a batolata spí v lesích pod širým nebem v severní Francii. Desítky rodin uprchlíků bez přístřeší se vrátily do oblasti po likvidaci tábora "Džungle" v loňském roce.
 
Na fotografiích, které listu Independent poskytly charitativní organizace, spí a lezou po zemi v lesích nedaleko Dunkirku nemluvňata mladší jednoho roku. V táboře je asi 20 velmi malých dětí. Celkem je tam asi 300 - 500 osob, včetně těhotných matek a prarodičů.

Neoficiální tábor likviduje francouzská policie každý týden. Je to proces, při němž dochází k zraňování dětí, svědčí dobrovolníci.
 
V jednom případě mělo tříleté dítě na obličeji modřinu od rány obuškem, jindy matka řekla policistům, že ve stanu jí spí dítě, a tak policie do stanu nastříkala pepřový sprej.

Podle dobrovolníků je v táboře 40 až 50 dětí. Nejsou v něm záchody a tábor závisí na podpoře dobrovolníků, kteří dodávají stany, potraviny a šatstvo.

Děti jsou situací vážně ohroženy.
 
Podrobnosti v angličtině ZDE



Struktura ekonomiky České republiky nahrává automatizaci

10. 7. 2017

čas čtení 1 minuta



Podle nové zprávy, kterou vypracoval McKinsey Global Institute, téměř polovina práce, kterou děláme, bude do roku 2055 zautomatizována. Avšak celá řada faktorů, včetně politických skutečností a včetně postojů veřejnosti vůči technologii, může způsobit odklad automatizace až o deset let.

Autor zprávy, Michael Chui, zdůrazňuje, že nejzávažnějším problémem dneška je problém masového přesunu zaměstnanců do jiných zaměstnání. "Jak zajistit, aby lidé mohli pracovat vedle strojů, do budoucnosti?"

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2017

4. 6. 2017

čas čtení 1 minuta

V květnu 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 67 213.44(včetně poplatků za přístup k diskusnímu fóru ve výši 26 769,44 Kč).  Výdaje na provoz Britských listů byly 66 360.50 Kč. 

Zůstatek byl koncem května 2017 147 226.37 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

23794