Venezuelská opozice uspořádala neoficiální referendum

17. 7. 2017

čas čtení 1 minuta
Venezuelská opozice včera provedla neoficiální lidové hlasování s cílem zvýšit tlak na prezidenta Nicolase Madura. Ten usiluje o vytvoření nové legislativní instituce považované kritiky za ustavení diktatury.


Symbolické hlasování, které také zjišťuje názor na předčasné volby, má dále podkopat Madurovu legitimitu v podmínkách ochromující ekonomické krize a tři měsíce trvajících protivládních protestů, které za sebou zanechaly takřka stovku mrtvých.

Opoziční hlasování začalo v 7 hodin místního času ve zhruba 2 000 místnostech po celé zemi, v rámci aktu občanské neposlušnosti. Následovat bude možná celostátní stávka nebo další eskalující akce proti Madurovi.

Avšak samotné hlasování sotva přinese nějakou změnu. Maduro je označil za ilegální a bezvýznamné a sám prosazuje hlasování o vzniku nového legislativního orgánu 30. července. Tento orgán by měl právo přepsat ústavu a rozpustit státní instituce.

V nedělním hlasování dostali voliči tři otázky: Zda odmítají ústavodárné shromáždění, zda chtějí, aby ozbrojené síly bránily platnou ústavu a zda chtějí volby před skončením Madurova funkčního období v roce 2018.

Někteří státní zaměstnanci pod tlakem ze strany zaměstnavatele vymýšleli kreativní způsoby, jak se plebiscitu zúčastnit.

Státní telekomunikační regulátor Conatel také nařídil rozhlasovým a televizním stanicím nepoužívat slova "plebiscit" a stáhnout reklamy na hlasování.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7337

Diskuse

Obsah vydání | 20. 7. 2017