Stárnoucí britské jaderné reaktory se blíží hranici životnosti

7. 5. 2018

čas čtení 2 minuty
Provozovatel jaderné elektrárny EDF Energy doufá, že bude moci znova uvést do provozu reaktor, který musel uzavřít kvůli novým trhlinám. Experti varují před prodlužováním životnosti starých reaktorů a tvrdí, že provozovatelé těchto zařízení "si zahrávají s veřejnou bezpečností".


  Nové trhliny v jaderném reaktoru skotské elektrárny Hunterston B vyvolaly důležité otázky ohledně bezpečnosti několika jiných stárnoucích reaktorů v Británii. Sdělil to v neděli Deutsche Welle nezávislý jaderný expert.

Reaktor třetího bloku byl v březnu odstaven poté, co britská kontrolní organizace Office for Nuclear Regulation (ONR) byla informována o trhlinách v grafitových blocích jádrové části reaktoru.

Minulý týden provozovatel reaktoru EDF Energy prohlásil, že prodlouží odstávku do listopadu, aby umožnil dodatečné bezpečnostní kontroly, poté co objevil další trhliny. Avšak operátor trvá na tom, že nakonec bude schopen reaktor restartovat - což může udělat jen se svolením ONR.

"jsem si zcela jist, že to nebudou moci udělat," prohlásil pro DW nezávislý jaderný inženýr John Large.

Grafitové bloky v jádru reaktoru zajišťují, že zařízení lze uchladit a bezpečně odstavit v případě mimořádné situace. Pokud jsou tyto bloky nějakým způsobem oslabeny, existuje pravděpodobnost, že zemětřesení nebo nehoda mohou spustit jadernou havárii a únik radioaktivity.

"EDF fyzicky nemůže udělat nic, co by situaci vyřešilo. Cihly nebyly nikdy navrhovány tak, aby byly nahraditelné. Ve skutečnosti jsou v jádru reaktoru zcela nepřístupné," prohlásil Large.

Reaktor třetího bloku elektrárny Hunterston byl v provozu od roku 1976 a měl být odstaven natrvalo v roce 2025.

Tento reaktor patří k nejstarším svého druhu na světě. O osmnáct měsíců mladší reaktor čtvrtého bloku je dosud v provozu. Dalších šest starých britských jaderných elektráren je také v ohrožení, tvrdí Large.

"Všechny mají stejný problém se stárnutím," tvrdí Large. "Byly postaveny v 70. a 80. letech a to znamená, že všechny dosáhly hranice životnosti, kdy se problémem stávají trhliny v klíčových oblastech."

Kritik a konzultant z Edinburgu Pete Roche sdělil listu Scotland's Sunday Herald, že prodlužování provozu starých reaktorů znamená "zahrávání si s veřejnou bezpečností."

Herald cituje vyjádření skotské vlády: "Očekáváme, že ONR svědomitě vykoná své povinnosti, aby zajistil, že jaderný průmysl bude účinně kontrolovat svá rizika a udrží nejvyšší standardy jaderné bezpečnosti."

V roce 2014 byly odstaveny dvě britské jaderné elektrárny, Heysham 1 a Hartlepool, po nalezení trhlin v parogenerátorech. Také v Belgii byl v roce 2012 zastaven provoz dvou reaktorů po nalezení drobných trhlin v centrálních nádržích.

 

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6801

Diskuse

Obsah vydání | 9. 5. 2018