Arménský parlament zvolil lídra protestů Pašinjana premiérem

9. 5. 2018

čas čtení 2 minuty
Opoziční lídr Nikol Pašinjan byl včera zvolen novým arménským premiérem. Tím byla završena pokojná revoluce vyvolaná týdny trvajícími masovými protesty proti korupci a klientelismu v bývalé sovětské republice. 


  Zvolení Pašinjana, bývalého redaktora, který si odseděl trest za podněcování nepokojů, znamená zlom v kádrové politice, která byla typická pro Arménii od konce 90. let.

Pašinjan vede protestní hnutí, které nejprve 23. dubna donutilo veterána arménské politiky Serže Sarksjana odstoupit a pak přimělo vládnoucí stranu zanechat pokusů o zablokování volby Pašinjana premiérem.

Moskva, která v Arménii provozuje vojenskou základnu, se obává, že nekontrolovaná mocenská změna může odpoutat zemi z jejího orbitu. Avšak Pašinjan nabídl záruky, že nezpřetrhá vztahy s Kremlem.

Ruský prezident Vladimir Putin gratuloval Pašinjanovi ke zvolení. "Doufám, že vaše aktivita jako hlavy vlády přispěje k dalšímu posílení přátelských, spojeneckých vztahů mezi našimi zeměmi," uvedl Putin v prohlášení publikovaném Kremlem.

Při úterním hlasování 59 zákonodárců podpořilo Pašinjanovu kandidaturu, včetně některých zástupců vládní Republikánské strany. 42 poslanců hlasovalo proti.

Během hlasování v minulém týdnu Republikánská strana Pašinjanovu volbu zablokovala, ale v úterý oznámila, že se rozhodla postavit se za něj kvůli dosažení jednoty a blaha pro národ.

Na hlavním náměstí v Jerevanu vypukly oslavy. Desítky tisíc lidí na Náměstí Republiky volali "Nikol!" a vypouštěly do vzduchu bílé holubice. Lidé se navzájem objímali a líbali. "Jsem nejšťastnější člověk na světě," říká sedmnáctiletý Šogik.

Protesty, které vedly ke zvolení Pašinjana, vypukly když se Sarkasjan, jemuž ústava zakazuje usilovat o další funkční období coby prezident, stal premiérem. Mnoho Arménů to považovalo za cynický komplot, který Sarkasjanovi umožní zůstat u moci.

 

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6856

Diskuse

Obsah vydání | 10. 5. 2018