Trump řeší politiku jako bulvární TV program - jenže tohle není jeho show

14. 5. 2018

čas čtení 4 minuty
Velké poučení z posledního Trumpova týdne v politice - kdy zrušil americký podpis pod jadernou smlouvou s Íránem a optimisticky se připravuje na summit s Kim Jong-unem, je jasné: Chcete-li, aby vám Amerika při vyjednávání naslouchala, vyplatí se mít jaderné zbraně, píše Julian Borger.


Chvála, kterou Trump zavalil "výtečného" Kima, který provedl šest jaderných zkoušek, ostře kontrastovala s vitriolem, jímž zahltil Írán, který dodržoval mezinárodní smlouvu, že jaderné zbraně vyrábět nebude.

Trump v úterý záměrně porušil tuto dohodu nejdramatičtějším možným způsobem, obnovil všechny americké sankce proti Íránu a vyhrožoval evropským a dalším zahraničním firmám americkými sankcemi, pokud budou dál obchodovat s Íránem.



 

Doslova tímtéž dechem hovořil Trump nadšeně o své schůzce s Kim Jong-unem, která se má konat 12. června v Singapuru. Kim už není ""raketový mužíček" a "šílenec", ale je "počestný" a "vynikající chlap".

Bylo to jako finále Trumpova někdejšího televizní realitní show The Apprentice (Učeň), kdy jedině Donald měl právo rozhodovat, kdo je vítěz a kdo prohrál a chválit nebo pomlouvat soutěžící. 

Dnes není Trump v televizi, ale v Oválné pracovně, jenže metoda se nezměnila: jsou to bláboly o tom, kdo je "vynikající" a kdo je "darebák", přičemž Trump musí být pořád v centru pozornosti.

Je těžko si představit někoho jiného, který by se ve tři hodiny ráno, když na letišti přivítal tři americké občany propuštěné ze Severní Koreje, vychloubal, že televize až do teďka nikdy neměla ve tři hodiny ráno tak velkou sledovanost. Sledovanost, to je pro Trumpa všechno.

Jenže mezi realitním televizním programem a skutečností je rozdíl, že se výsledek v reálném světě nedá tak kontrolovat. Trump si myslí, že Kim vystoupí v jeho programu jako host, ale velmi pravděpodobně v Singapuru zjistí, že naopak on sám, Trump, je vedlejším hercem v Kimově televizním programu. To zjištění může být šokující.


Spojené státy očekávají, že se KLDR vzdá jaderných zbraní. Pravděpodobnost, že se to stane, je naprosto minimální. Pro Kima jsou jaderné zbraně naprosto základní podmínkou přežití jeho režimu. Kim bude na summitu v Singapuru požadovat, aby Spojené státy uznaly KLDR jako jadernou mocnost.

Když se o jaderných zbraních se Severní Koreou jednalo loni neformálně v Evropě, severokorejští činitelé poukázali na to, co se stalo se Saddámem Husajnem v Iráku a Muammarem Kaddáfím v Lybii, protože neměli jaderné zbraně a souhlasili s likvidací svého jaderného programu.

To, jak Trump nyní naložil s Íránem, poté, co se pracně uzavřela dohoda o nešíření jaderných zbraní a Írán ji pečlivě dodržoval, jen posílí Kimovo rozhodnutí nevzdat se svých jaderných zbraní, které jsou pro něho pojištěním. 

Kim Jong-un přijede na jednání v Singapuru ve velmi silné pozici. Po Íránu potřebuje nyní Trump zoufale nějaký úspěch. Nabídl světu světový mír, nic méně. Globálně na Trumpa budou zaměřeny kamery a on nebude moci oznámit neúspěch.

A hovořit o návratu k "maximálnímu nátlaku" není alternativou. Tato americké vláda už nemá žádný diplomatický kredit a málokteré země se budou snažit zavádět Trumpovy sankce, pokud Trump rozbije hned dvojí vyjednávání o jaderných zbraních těsně za sebou.

Pokud ovšem Kim nabídne Trumpovi něco, co se dá interpretovat jako úspěch, Trump po tom skočí. A až se ukáže, že to je jen podvod, showman Trump bude čelit opravdovému dilematu: vzdát se iluze, že dokáže přesvědčit KLDR, aby odzbrojila a uzavřela s ním lepší dohodu než Írán, anebo se vrátit k vyhrožování válkou. 

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
9136

Diskuse

Obsah vydání | 16. 5. 2018