Mají média usilovat o vyváženost, a dávat tak prostor lžím?

7. 8. 2018

čas čtení 3 minuty


Veřejnoprávní společnost BBC je v Británii terčem ostré kritiky, že ve slepém úsilí o vyváženost dává nekriticky, bez korekce, prostor ve vysílání lhářům a šílencům. Totéž se samozřejmě děje i v médiích v České republice.

Velmi důležitá je v tomto smyslu argumentace Patricka Howseho bývalého novináře BBC v Bagdádu. Posuďte sami:

Byl jsem šéfem kanceláře BBC v Bagdádu v letech 2004-2009 a chci říci něco lidem, kteří kritizují BBC, ale jako otevřený stoupenec setrvání Británie v Evropské unii. Chci také některé věci adresovat BBC.



Odešel jsem z BBC v roce 2014 poté, co jsem tam pracoval 25 let. Byla to jediná britská mediální zpravodajská instituce, která udržovala přítomnost v Iráku po celou dobu tamějšího britského angažmá. Necituju sebe samého jako vynikající příklad novinářské práce BBC.

Ale abych vám vysvětlil, co všechno jsme tam dělali a jak podrobně a složitě, v roce 2006, když byla vyhozena do povětří svatyně Askari v Samaře a v podstatě tam začala občanská válka, úřady nám lhaly o počtech mrtvých.

Tak jsme riskovali své životy, cestovali jsme kontrolními stanovišti bojůvek v městě, kde byl výjimečný stav a jeli jsme do márnice, kde jsem spočítal mrtvoly (bylo jich daleko, daleko více, než co nám bylo oficiálně sděleno).

Nedělali jsme nutně v Iráku dokonalou práci, ale ve velkém nebezpečí a za obrovskou osobní cenu pro mnoho z nás jsme informovali o tom, co se tam děje, tak férově a tak přesně, jak jen to bylo možné. Novináři z BBC jako @sommervilletv to dělají pořád, po celém světě. Reportéři jako Jane Kirby vám poskytují úhly pohledu a nové informace, které prostě odjinud nedostanete.

Avšak BBC MÁ problém. Vyváženost. Když máte ve vysílání lidi dobré vůle a dobrých úmyslů, kteří diskutují o určité otázce z různých úhlů pohledu, to je DOBRÁ VĚC - ať jsou slyšeny všechny strany a ať diváci a posluchači rozhodnou.

Ono se to ovšem rozloží, jestliže začnete spolupracovat se zlovolnými lidmi, kteří nemají zájem na tom říkat pravdu, a jejichž cílem je po celou dobu podvádět. Jednou takovou osobou je Donald Trump a druhou Boris Johnson, vybírám náhodně..

Když začnete uplatňovat VYVÁŽENOST takovýmto lidem, na témata, jako je brexit, globální oteplování, popírání holocaustu, nevznikne z toho vyvážené zpravodajství, ale zmatená směsice typu "Ten řekl tohle, tamten zas ono" - zmatený narativ, který poskytne falešnou ekvivalenci neuvěřitelným lžím a pravdě.

Pravda NENÍ středový bod mezi dobrem a zlem. BBC má také problém v konkrétních pořadech, debatní pořad Question Time se stal vtipem, dává příliš mnoho prostoru extremním názorům a podezřele často Nigelu Farageovi.

Pořad Today @BBCr4today je také problém - jak mi sděluje mnoho současných novinářů z BBC. Ten pořad přichází o posluchače znepokojující rychlostí. Současní zaměstnanci BBC mi svědčí o "atmosféře strachu" o "instrukcích, které dostávají shora" z redakčních porad, kde se odmítají "alternativní přístupy".

Brexit a Trump, to je tentýž jev: útok bezskrupulózními lháři na liberální demokracii a na její hodnoty. Je to největší zkouška pro BBC od druhé světové války a zatím to nedopadá zrovna dobře. 

0
Vytisknout
8812

Diskuse

Obsah vydání | 9. 8. 2018