Klimatologové varují, že globální oteplování může být už nezastavitelné

7. 8. 2018

čas čtení 2 minuty
Klimatologové varují, že globální oteplování může být už nezastavitelné

Dominová kaskáda tajícího ledu, oteplujících se moří, měnících se mořských proudů a umírajících lesů může Zeměkouli vrhnout do "skleníkového" stavu, kdy bude lidské úsilí snížit emise uhlíku už marné, varuje skupina čelných klimatologů ve vědeckém článku, který vyjmenovává spojené důsledky deseti procesů globálního oteplování, včetně uvolnění metanu vázaného v sibiřském permafrostu a dopadu tajícího ledu v Grónsku na Antarktidu.






Článek vyšel v Proceedings of the National Academy of Sciences   Vědci přiznávají, že jejich závěry nejsou stoprocentní, ale varují, že příslib pařížské dohody udržet globální oteplování jen 2 stupně Celsia nad předindustriální érou nemusí stačit k "zaparkování" klimatu Zeměkoule při stabilních teplotách.

Varují že trajektorie skleníku by "téměř určité do konce tohoto století nebo dříve zaplavila prostředí delt řek, zvýšila by nebezpečí škod z pobřežních bouří a zlikvidovala by korálové útesy (i se vším prospěchem, který přinášejí společnostem).

"Víme, že Zeměkoule neměla dosud nikdy v histori kvasi stabilní stav, který je o dva stupně Celsia teplejší než předindustriální a varujeme, že existuje podstatné riziko, že se systém bude "chtít" dále oteplovat v důsledku všech těch dalších probíhajících procesů, i když zastavíme emise. To znamená, nejen, že musíme snížit emise, ale musíme je snížit daleko více."

Vědci stále objevují nové a nové dopadyý. Například bylo zjištěno, že zvýšené deště - dopad globálního oteplování v některých regionech - omezují schopnost půdy v lesích vázat skleníkové plyny, jako je metan.

V současnosti je průměrná globální teplota jen asi 1 stupeň Celsia nad předindustriální érou a stoupá o 0,17 stupňů Celsia za každých deset let.

"Nynější vlna veder v Evropě není něco, co jsme čekali s oteplením jen o jeden stupeň," řekla Rockstromová.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
10801

Diskuse

Obsah vydání | 9. 8. 2018