EU stupňuje tlak na Polsko kvůli kontroverzní reformě justice

15. 8. 2018

čas čtení 1 minuta
Evropská unie v úterý vystupňovala své právní hrozby vůči Polsku kvůli kontroverzní reformě nejvyššího soudu, když dala Varšavě měsíc na splnění požadavků. V opačném případě Polsko riskuje, že se ocitne před nejvyšším soudem unie.


Zmíněný krok zvýšil sázky v rozhořčené dlouhodobé konfrontaci mezi Evropskou komisí a polskou pravicovou vládou ve věci vlády práva v postkomunistickém státě.

Brusel zahájil řízení proti Varšavě 2. července kvůli změnám zavedeným vládní stranou Právo a spravedlnost (PiS). Kritici tvrdí, že změny by převedly právní systém pod kontrolu vlády a ohrožují polskou demokracii.

EK tvrdí, že po provedení "pečlivé analýzy" reakce Varšavy se nyní rozhodla provést druhý krok legální akce proti Polsku.

"Reakce polských úřadů neodstraňuje právní obavy komise," uvádí se v prohlášení. "Polské úřady nyní mají měsíc na provedení nezbytných opatření... Pokud polské úřady příslušná opatření nepodniknou, komise se může rozhodnout předat kauzu Soudnímu dvoru EU."

Pokud by dvůr rozhodl v neprospěch Polska, země může čelit ohromným pokutám.

Kontroverzní rozhodnutí o snížení věku odchodu do penze u soudců nejvyššího soudu ze 70 na 65 vešlo v platnost v červenci. Zákon se týká 27 z 73 soudců nejvyššího soudu, včetně předsedkyně Malgorzaty Gersdorfové, která odmítla odstoupit a označila opatření za "čistky" odporující ústavě.

V prosinci se Brusel bezprecedentně odvolal na čl. 7 kvůli "systémové hrozbě" vládě práva v Polsku, kvůli čemuž může Varšavě být i dočasně odňato hlasovací právo v unii. Polská vláda obvinila EU, že si počíná "politicky" a prohlásila, že se bude bránit u případného soudu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6659

Diskuse

Obsah vydání | 20. 8. 2018