Děsivé svědectví o vlivu ruské mafie ve světě

16. 8. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 8 minut
Česká republika je ruskými a americkými mafiány považována za "měkký stát Evropské unie" - kde lze tajně jednat, aniž by si toho kdokoliv povšiml.

Z deníku Guardian jsem dostal knihu dlouholetého moskevského reportéra tohoto listu Lukea Hardinga Collusion (Spiknutí), která je syntetickým shrnutím veškerých informací, které jsou dosud k dispozici ohledně vazeb Donalda Trumpa na Rusko. Kniha vyšla v USA v prosinci 2017 a umístila se na prvním místě žebříčku bestsellerů listu New York Times:



Harding byl prvním západním korespondentem, kterého Rusko po ukončení studené války v roce 2011 vyhostilo. Je autorem pěti dokumentárních knih, mimo jiné o vraždě bývalého ruského špiona Litviněnka poloniem v Londýně, o Snowdenovi a o WikiLeaks. Dvě jeho knihy, ta o Snowdenovi a ta o Wikileaks, byly zfilmovány.

Každému, kdo se zajímá o to, jakým způsobem vstupuje dnešní Rusko do interakce s ostatním světem, doporučuju tuto knihu, která by zcela určitě měla vyjít v českém překladu. Po pěti letech v Rusku je Harding, který samozřejmě hovoří rusky, dodneška podrobně seznámen s poměry v nejvyšších ruských vládních kruzích. Má vazby na četné investigativní novináře a pracovníky rozvědek jak v Rusku, tak v Británii a v USA. Svědectví od těchto lidí také pečlivě v knize využívá, ač mnoho jeho zdrojů pochopitelně zůstává anonymních.

Harding argumentuje, že od pádu komunismu došlo v Rusku ke spojení mafiánské, zločinecké organizace oligarchů, kteří po roce 1990 rozkradli někdejší státní majetek sovětského státu, s nejvyššími vládními kruhy. V knize pečlivě dokumentuje životní příběhy celé řady těchto ruských oligarchů, kteří přišli k svému obrovskému majetku jako slepí k houslím, ale od vzniku vlády Vladimíra Putina si své majetky mohli udržet jen v tom případě, pokud stoprocentně podporují vedení ruského státu a prosazují jeho agresivní zahraniční politiku, především infiltrací západních bank špinavými ruskými penězi. Na tomto spiknutí se podílí i řada Američanů, kteří tím nesmírně zbohatli. Jedním z nejvykřičenějších případů je případ Paula Manaforta, v současnosti souzeného v USA za obrovské finanční podvody.

Avšak Hardingova kniha sleduje mnoho dalších ruských kriminálníků a oligarchů a dokazuje četné vazby mezi Donaldem Trumpem a těmito bohatými, pochybnými ruskými osobnostmi. Je pozoruhodné, ukazuje Harding, že celá řada těchto ruských kriminálníků měla či má sídlo v Trumpově věžáku Trump Tower v New Yorku.

Donald Trump mnohokrát při svém podnikání zkrachoval. Zachránila ho nakonec obrovskými půjčkami, které v současnosti - jsou nesplacené - dosahují asi půl miliardy dolarů - německá banka Deutsche Bank. Ta se po finanční krizi v roce 2008 dostala do vážných finančních problémů a ty vyřešila vazbami na ruské oligarchy. Je pozoruhodné, že Trump původně šel s bankou Deutsche Bank do konfliktu - odmítl jí splatit svůj původní dluh 300 milionů dolarů a drze ji za to, že splacení požadovala, žaloval, s tím, že prý za jeho bankrot nese vinu Deutsche Bank, protože způsobila globální krach roku 2008. Soudce samozřejmě Trumpovu žalobu vyhodil, avšak posléze došlo mezi Deutsche Bank a Trumpem k dohodě - pozoruhodně nejenže Trump svůj původní obrovský dluh nesplatil, ale dostal od Deutsche Bank další půl miliardy dolarů. Zjevně pocházela nová půjčka pro Trumpa přímo z Ruska.  Snahy novinářů zjistit, jaké jsou vazby Deutsche Bank na Trumpa, se však setkaly s naprostým neúspěchem. Deutsche Bank prostě zveřejnění jakýkoliv informací odmítla. Přesto se však tato banka dostala v USA obrovskou pokutu za četné podvodné transakce v hodnotě stamilionů dolarů, na nichž se podílela její moskevská a americká  pobočka.

Jinou pozoruhodnou transakcí bylo, když ruský oligarcha Rybolovlev, majitel dolů na potaš a koncernu na výrobu hnojiv Uralkali, koupil za 95 milionů dolarů Trumpovu rezidenci na Floridě, kterou Trump nedlouho předtím koupil za 40 milionů dolarů. Rybolovlev mu v podstatě zadarmo daroval 50 milionů dolarů poté, co se jeho doly na potaš v Permu propadly a firmě Uralkali hrozilo, že jí ruský stát donutí k platbě obrovského odškodného. Poté, co Rybolovlev koupil předraženou Trumpovu rezidenci, ruský stát přestal firmu Uralkali pronásledovat. (Rybolovlev navštívil Trumpovu rezidenci před koupí na Floridě jen jednou, vůbec ji nepoužíval a nedlouho po koupi ji nechat zbořit.) 

Takových případů sleduje Harding ve své knize bezpočet.

Celkový dojem, který z Hardingovy knihy čtenář získá, je - jak nedávno psala Anne Applebaum v  deníku Washington Post - že americké úřady jsou nesmírně slabé - a i když se snaží bojovat proti finančním podvodům, jsou v tomto boji efektivní jen do minimální míry. Je neuvěřitelné, že navzdory veškerému materiálu, který existuje proti Trumpovi, je tento mafián a podvodník i nadále prezidentem Spojených států.

Je pozoruhodné, píše Harding, že jeho tým pro předvolební kampaň i první verze jeho vlády obsahovaly množství lidí, sloužících Putinovi, nebo se s ním přátelících, případně majících složité vazby na ruské oligarchy. Vypadalo to, jako by Trump plnil Putinovy příkazy.

Prvním Trumpovým ministrem zahraničí byl Rex Tillerson, osoba známá a populární v Moskvě, držitel Řádu přátelství, který Tillerson dostal od Putina. Prvním Trumpovým poradcem pro národní bezpečnost se stal Michael Flynn, který s Putinem večeřel a dostal z Moskvy větší množství peněz, které nedeklaroval. Trumpovým manažerem předvolební kampaně byl Paul Manafort, dlouholetý důvěrník postsovětských oligarchů. Trumpovým poradcem pro zahraniční politiku byl jmenován Carter Page, údajný moskevský špion, který předával dokumenty ruské rozvědce. Americkým ministrem obchodu v Trumpově vládě byl jmenován Wilbur Ross, podnikatel s vazbami na ruské finanční oligarchy. Trumpovým osobním právníkem byl Michael Cohen, který komunikoval emaily s Putinovým tiskovým tajemníkem a jednal s pochybnými ruskými oligarchy v České republice. Trumpovým podnikatelským společníkem byl Felix Sater, syn rusko-amerického mafiánského bosse.  A tak dále, a tak dále. Harding ve své knize podrobně rozbírá životní osudy a činy všech těchto mafiánů, tak blízkých Trumpovi.

Hardingova kniha dokazuje, že globální finanční trhy a bankovnictví jsou z převážné míry ovládány zločinci a podvodníky a velká část z nich je z Ruska.

Čtenáři pravděpodobně zaznamenali existenci dokumentace, kterou o Trumpových vazbách na Rusko vypracoval bývalý britský špion Christopher Steele. Její součástí jsou mimo jiné i informace, že Trump se v Moskvě podílel na orgii s prostitutkami, které močily na postel, v níž kdysi spal Barack Obama. Trump označil existenci této dokumentace za fake news.

Pozoruhodné ovšem je, jak zaznamenává Harding, že po zveřejnění této dokumentace, jejíž pravdivost zpochybnili jak Trump, tak Putin, došlo v Moskvě k vyvraždění asi desítky vysokých pracovníků ruské rozvědky, kteří mohli být zdrojem Steelových informací. V Rusku se prostě protivníci, nebo lidé, kteří by mohli být nepříjemní, vraždí.

A abychom nezapomněli - celá řada významných jednání spiklenců se odehrávala v Praze nebo v Karlových Varech - Česká republika je ruskými a americkými mafiány považována za "měkký stát Evropské unie" - kde lze tajně jednat, aniž by si toho kdokoliv povšiml.

Hardingova kniha zaznamenává množství nepřímých důkazů, z nichž vyplývá, že Trump je zjevně Putinovým vazalem. Zaznamenává také nesčetné množství akcí ruských výzvědných služeb, propojených s ruskými mafiány a oligarchy, proti Západu. Tyto akce jsou však podle Hardinga kontraproduktivní: byly "taktickým triumfem, avšak strategickou katastrofou". Putinovy agresivní akce vůči Západu vedly k zavedení protiruských sankcí, k vážnému poškození ruské ekonomiky a k izolaci Ruska od Západu k jeho velké politické a ekonomické škodě.

1
Vytisknout
15311

Diskuse

Obsah vydání | 21. 8. 2018