Německo v pátek v Postupimi zahájilo zkušební provoz tramvaje bez řidiče

23. 9. 2018

čas čtení 1 minuta


V pátek byl v německém městě Postupimi v bývalé NDR, nedaleko Berlína, poprvé na světě,  zahájen zkušební provoz první automatizované tramvaje bez řidiče. Řidič pro jistotu jen seděl na svém místě a tramvaj zpomalila nebo zastavila, kdykoliv někdo nebezpečně vstoupil do jízdní dráhy. Je to tramvaj značky Combino a vyrobila ji firma Siemens.



Vůz je vybaven mnoha radary, lidary (světlem z laseru) a kamerovými čidly. Tramvaj reaguje na signály z trati a reaguje na nebezpečí rychleji než lidský řidič.

Výrobci konstatují, že tramvaj ještě není připravena na komerční provoz, ale charakterizovali její uvedení do zkušebního provozu jako důležitý mezník na cestě k vzniku vozidel bez řidičů.

Tramvaj vyjela v pátek do ulic Postupimi za normálního provozu z vozovny výrobní společnosti ViP, projela sídlištěm Stern a na své cestě reagovala na jízdní kola, kočárky a automobily, které občas náhodně křižovaly její šestikilometrovou cestu.

Na polovině cesty firma Siemens zorganizovala krizovou situaci, kdy zaměstnankyně podniku náhle vjela do cesty tramvaje s kočárkem. Vozidlo reagovalo okamžitým zabržděním.

Podnik ViP tvrdí, že zavedení automatizovaných tramvají nebude znamenat propouštění tramvajových řidičů - budou pomáhat cestujícím na zastávkách a zavedení tramvají bez řidičů v Postupimi prý nepovede k likvidaci pracovních míst. 

0
Vytisknout
8003

Diskuse

Obsah vydání | 25. 9. 2018