Guardian: Brusel naléhá, aby byl Babiš vyšetřován

20. 9. 2018

čas čtení 1 minuta


Babišův Agrofert dostal v roce od EU dotace ve výši 75 milionů euro, píše Guardian


Deník Guardian informuje o obvinění od organizace Transparency International, že Babiš nese odpovědnost za podvod s dotací od EU ve výši 2 miliony euro. Babiš totiž podle dokumentace, kterou získala organizace Transparency International na Slovensku, má stále prospěch z podniku Agrofert. Takže na schůzích v Bruselu Babiš spolurozhoduje o dotacích pro vlastní firmu a má střet zájmů. Ty dotace zneužívá k financování vlastní politické kariéry, takže dominuje svým oponentům," konstatuje David Ondráčka, ředitel Transparency International v ČR. 

Agrofert obvinění od Transparency International odmítl. Je prý založeno na chybné interpretaci slovenského zákona a termínu "konečný příjemce prospěchu" ve slovenském právu. 


Babiš obvinění popřel emailem deníku Guardian: "Transparency International šíří nesmysly a opakuje takové výroky, kdykoliv se koná evropský summit nebo jiné akce jako dnes, kdy jsem v Salcburku." Tvrdil, že svou firmu r. 2014 umístil do soukromého fondu. Transparency International prý proti němu vede "politicky motivovanou kampaň" a je "lehce ovlivnitelná", protože dostává financování od EU a z ministerstev, v jejichž čele stojí čeští sociální demokraté.

"Transparency International nemá žádné důkazy pro svá tvrzení, protože nemohou existovat žádné důkazy. Plně respektuji zákon," dodal Babiš.  

0
Vytisknout
10220

Diskuse

Obsah vydání | 25. 9. 2018