Saúdská Arábie zřejmě zavraždila na svém konzulátu v Istanbulu disidentského novináře

7. 10. 2018

čas čtení 1 minuta
 


Turečtí vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že známý saúdský disident byl zavražděn na saúdském konzulátu v Istanbulu.

Kritik saúdské vlády Jamal Khashoggi zašel na tento konzulát v úterý pro dokument, který potřeboval k své svatbě, a už nevyšel, svědčí jeho snoubenka, která na něho čekala venku.



Na saúdském konzulátě na Khasshoggiho čekali dva saúdští agenti, kteří nedávno přicestovali do Turecka s cílem Khasshoggiho umlčet.

Pokud by byla vražda potvrzena, vznikl by pro Saúdskou Arábii mezinárodní skandál a velký problém pro korunního prince Mohammeda bin Salmana, který o sobě tvrdí, že je modernizátor.

Saúdští činitelé tvrdí, že Khasshoggiho nezadrželi a že nevědí, kde je.

V sobotu turecká vláda oznámila, že zahajuje trestní vyšetřování Khashoggiho zmizení.

Khashoggi, 59, byl jedním z nejznámějších saúdských novinářů. Od svého loňského dobrovolného odchodu do exilu vydal články kritické vůči korunnímu princi Mohammedovi, který od převzetí vlády v Saúdské Arábii na sebe strhnul obrovskou moc.

Navzdory tomu, že princ Mohammed zorganizoval únos libanonského premiéra, vede v Jemenu brutální válku a uvěznil stovky prominentních Saúdů na základě obvinění z korupce, princ má podporu západních vlád.

Pokud však byl Khashoggi na saúdském konzulátě zavražděn, bylo by to drzé porušení všech mezinárodních norem a vážná eskalace krutých  snah prince    Mohammeda konsolidovat svou moc.

Turecká vláda je přesvědčena, že Khasshoggi byl na konzulátě zavražděn a jeho mrtvola byla rozčtvrcena.-

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7421

Diskuse

Obsah vydání | 9. 10. 2018