Mezitím v Absurdistánu 85:

Minulost polského premiéra Morawieckého jako pokrytce a podvodníka

9. 10. 2018 / Tomasz Oryński

čas čtení 14 minut
Vzpomínáte na ty nahrávky, které pomohly straně Právo a spravedlnost vyhrát volby? Celá předvolební kampaň v roce 2015 se točila kolem toho, kdo řekl co na ilegálních nahrávkách, tajně natočených lidmi, o nichž se nyní ví, že mají vazby na Rusko. Jak jsme psali v Britských listech tehdy v roce 2014, celá ta věc byla jen uměle nafouknutý skandál: tehdy zveřejněné nahrávky sotva obviňovaly politiky z Občanské platformy z čehokoliv.


Strana Právo a spravedlnost musela udělat obrovský skandál bubnováním o tom, že ministr zahraničí Radek Sikorski si dal v restauraci kalamari, anebo že Elżbieta Bieńkowska se vyjádřila, že nikdo, kdo má zdravý rozum, by se nestal vládním expertem za 6000 zlotých (36 000 Kč) měsíčně. Strana Právo a spravedlnost se tehdy snažila argumentovat, že je to důkaz toho, jak silně jsou elity izolovány od normálních lidí.

Avšak teď pronásledují polskou politickou elitu ty nahrávky znovu. A tentokrát má problémy strana Právo a spravedlnost.  Ukázalo se, že Mateusz Morawiecki, který byl tehdy ředitelem jedné z největších polských bank a poradcem tehdejšího premiéra Donalda Tuska, byl také nahrán. A podle číšníků, kteří ilegálně nahrávali rozhovory politických a podnikatelských elit,  existuje pár věcí, které budou zřejmě pro Morawieckého poněkud obtížné vysvětlit.

Zdá se, že se podílel na pochybné podnikatelské praxi - nahráli ho, jak hovoří o možnosti vzít si bankovní půjčku či koupit si nemovitost při použití falešných identit. Zdá se také, že rozhazoval peníze ze své banky na pomoc svým politickým přátelům - v jedné nahrávce se hovoří o situaci jednoho bývalého ministra.

Zdá se, že Bieńkowska měla pravdu, protože Morawieckého kolegové mluví na nahrávce o tom, jak "nízké platy" ve veřejné správě (podle jejich slov, asi 10 000 zlotých, tedy 60 000 Kč měsíčně) prostě lidem v těchto funkcích nestačí, chudáci budou hladovět.

Říkají, že má-li někdo zůstat v politice, musí nejprve vydělat pořádné peníze. Hovoří o jednom bývalém ministru, který žádá, aby ho jmenovali do správní rady jednoho důchodového fondu, ale nemá na to řádnou kvalifikaci. Morawiecki navrhuje řešení: "Má ten člověk nějakou firmu, nadaci nebo organizaci? Tiše se ho zeptejte (...), můžeme mu dát 50, nebo 70, nebo 100, jako by to bylo na nějaký výzkum nebo tak." 


Ale když jde o to, nechat někoho vydělávat peníze, jsou větší problémy. Na jedné z dalších nahrávek se hovoří o situaci Przemysława Czarneckého, jehož otec je europoslanec a je to prominentní postava strany Právo a spravedlnost.  Údajně dostal dočasné zaměstnání analytika v jiné státem ovládané bance s nadějí, že pak dostane trvalé zaměstnání. Ředitel té banky vypráví Morawieckému historku o tom, jak "dolaďoval" jeho životopis (mladý Czarnecki nemá žádné vyšší vzdělání ani žádnou podstatnou pracovní zkušenost), a pak nařídil svému podřízenému, aby "na něm pracoval, aby Czarnecki vůbec  dělal nějakou práci. 

Navzdory všemu tomuto úsilí se mladé protekční dítě nakonec vzdalo, protože zjevně pracovat někde v zaměstnání nebylo něco, co bylo ochotno ve svém životě dělat. Zejména, když plat nebyl zrovna horentní, jak vysvětlil jeho otec v (také nahraném) telefonním rozhovoru. Naštěstí všechno dopadlo dobře a Przemysław Czarnecki je dnes poslancem strany Právo a spravedlnost, takže jediné, co musí dělat, je mačkat knoflíky tak, jak mu to nařídí předáci jeho strany.

Ale v těch nahrávkách se Morawiecki nedostává do potíží jen proto, že ho odhalují jako někoho, kdo se snaží uzavírat za scénou pochybné dohody. Nejhorší je to, že ty nahrávky odhalují jeho pokrytectví. Na těchto nahrávkách se ukazuje jako někdo, kdo si nemyslí, že další hospodářský růst je možný.

Říká, že lidé nemohou očekávat, že povedou život v luxusu, že budou dlouho žít se slušnou penzí, že se jim dostane vzdělání, anebo že zdravotnictví zůstane zdarma. Je nemožné, aby všichni lidi na světě dosáhli západní životní úrovně, říká, takže jestliže to budeme i nadále očekávat, povede to k válce. Zejména, pokud sem  začnou jezdit na lodích lidé z chudých zemí a my na ně budeme střílet.

Uvědomte si, že všechny tyto argumenty pocházejí od člověka, který nyní veřejně tvrdí, že všichni ti, kdo varovali, že si Polsko nemůže dovolit rozhazovat peníze na špatně vypracované systémy sociální podpory, se mýlili, jak to dokazuje úspěch vlajkového programu přídavků na děti strany Právo a spravedlnost. Ale my teď víme, že si Morawiecki ve skutečnosti myslí, že jediným řešením jak se vyhnout katastrofě je, když my, normální lidé, přestaneme mít vysoké nároky a prostě jen budeme do úpadu pracovat za misku rýže,  jak to lidi dělali po válce, protože to je jediný způsop jak dosáhnout toho, aby ekonomika rostla.

To je naše jediná naděje - pokud, samozřejmě, nejsme děti prominentního politika ze strany Právo a spravedlnost, který zná Morawieckého. V takovém případě samozřejmě můžeme přimět generálního ředitele největší polské banky, aby jednal při večeři o tom, jak nám zajistit zaměstnání, v němž nebudeme muset dělat nic a vydělávat velké peníze.

Samozřejmě ne tak velké, jako jsou peníze, které vydělává Morawiecki. Během toho desetiletí, co byl ředitelem banky, vydělal více než 35 milionů zlotých (210 milionů Kč).   Vydělával za jediný den více, než co ti státní úředníci vydělají za měsíc. Jednu věc nám ty nahrávky o Morawieckém vysvětlují jasně: umožňují nám pochopit, jak je možné, že bývalý bankéř, člen elity, se tak sblížil s předákem strany Právo a spravedlnost. Odpověď je jasná: Vydělal dost peněz na to, aby si mohl dovolit hrát si v politice. A protože je to pokrytec, strana Právo a spravedlnost je pro něho přirozeným domovem.

Avšak ty staré nahrávky nebyly jediným tématem tento týden, které se vrátilo. Dověděli jsme se také o dalším finančním skandálu týkajícím se otce Tadeusze Rydzyka. Ukázalo se, že loni obdržela nadace, kterou Rydzyk řídí, 787 000 zlotých (4,7 milionů Kč) z ministerstva spravedlnost na boj proti zločinnosti. Ty peníze byly vydány na koncert filharmonie a na financování výroby některých pořadů v televizi otce Rydzyka.  To je ovšem v nejlepším případě docela kontroverzní způsob boje proti zločinnosti. Navzdory tomu ministerstvo  na tom neshledalo nic špatného a letos Rydzyk má z ministerstva spravedlnosti dostat znovu podstatnou částku z veřejných peněz.

Minulý týden jsem se také vrátil k tomu, že vládní kolony automobilů projevují naprostou aroganci vůči ostatním uživatelům silnic. Zdá se, že jsem intuitivně předvídal, že se to znovu stane vážným tématem, protože tento týden jedno vozidlo z prezidentské kavalkády narazilo na přechodu pro chodce do dítěte. Naštěstí to desetileté děcko nebylo vážně zraněno - pravděpodobně v důsledku skutečnosti, že automobil narazil na dítě "jemně", jak nás laskavě informoval prezidentský mluvčí.  Pan prezident je takový dobrák - tou kolonou obrněných vozidel mohl prostě přejet, koho by chtěl, a přesto on jen narazil do jednoho chlapce jemně...

Také došlo k pokračování případu žen, které protestovaly proti účasti neonacistů v pochodu k výročí Dne nezávislosti a staly se terčem jejich útoků. Před čtrnácti dny jsme informovali, že prokurátoři tento případ odložili s tím, že útočníci prostě jen vyjadřovali svou nespokojenost s ženami, které bránily jejich účasti na pochodu. Mezitím ty samotné antifašistické ženy byly každá pokutovány částkou 200 zlotých za to, že "bránily legální manifestaci".  Takže vlastně: když vyjádříte svůj nesouhlas pacifistickou demonstrací a posadíte se pasivně do cesty jiné demonstraci, dostanete pokutu. Pokud ale proti jiné demonstraci protestujete kopáním, fyzickými útoky, pliváním a nadáváním druhé straně, pak se ta věc k soudu ani nedostane...

Se zahájením lovecké sezóny se znovu objevil problém lovců. Dlouho jsme na první incident nemuseli čekat: v západopomorském okrese jeden lovec postřelil řidičku automobilu, jedoucího na vedlejší silnici, do obou nohou.    Naštěstí nejsou její zranění kritická a brzo bude propuštěna z nemocnice. Býk v centrálním Polsku takové štěstí neměl - navzdory tomu, že byl na pastvě přivázán řetězem, dva lovci ho zastřelili.    A to lovecká sezóna teprve začala, ke kolika takovým incidentům ještě dojde, než se vláda lovecké lobby řádně postaví a začne tento problém řešit?

Boj na frontě protipotratové propagandy také sílí. Ve Vratislavi umístili místní aktivisté z extremní pravice na stanice tramvají nálepky s fotografiemi potracených plodů. Ve snaze zajistit, aby tam ty nálepky zůstaly, pod ně skryli žiletky, aby si každý, kdo se pokusí ty nálepky odstranit, si pořezal prsty.

Také došlo k nové rekordně nízké podpásovce od pravicových publicistů - k těm dochází docela pravidelně, už jsme informovali o velkém loňském skandálu,  kdy se jeden z pravicových expertů vyjádřil, že aktivistky za práva žen chodí demonstrovat, protože jsou příliš ošklivé na to, aby je někdo chtěl na sex. Nyní komentoval další idol pravice, Stanisław Michalkiewicz, nedávný zásadní případ, kdy bylo katolické církvi nařízeno, aby vyplatila velké odškodné oběti pedofilního zneužívání jedním katolickým knězem.

Tento pravicový novinář a "expert" mediálního impéria otce Rydzyka, známý svými antisemitskými výroky řekl, že je to příklad blbosti polských soudů a že by soudce, který takto rozhodl, měli vyšetřit veterináři. Co se týče rozsudku samotného, řekl:

"Kdo by nechtěl milion za to, že jí někdo strčil ruku pod sukni? Mnoho žen zvedá sukně za daleko menší peníze! Teď si najednou každá holka vzpomene, jak byla strašně sexuálně obtěžována, protože jinak za celý život milion nevydělají a tady ho mohou vydělat jen za jednu jedinou akci... Žádné kurvy na celém světě nejsou placeny tak dobře! Nevím, jak tohle naše země přežije..." dodal, jako by církev a země byla jedno a totéž.

Avšak oběti pedofilních kněží nejsou jedinými lidmi, kteří požadují miliony. Andrzej Sapkowski, autor populární série knih v žánru fantasy žaluje CD projekt Red, studio, které vytvořilo jednu z nejlepších her posledních let.  “The Witcher 3: Wild Hunt”, hra RPG, založená na Sapkowského světě, dostala v roce 2015 více než 160 cen za "Hru roku"   (druhá nejvíce oceňovaná hra, Fallout 4, dostala těch cen jen 36), a stala se tak  celosvětovým úspěchem. Sapkowski je znám tvrzením, že nepovažuje počítačové hry za něco pro inteligentní lidi, takže když vyjednával práva na to, aby podle jeho knih mohla být vytvořena počítačová hra, odmítl přijmout procento ze zistů a požadoval "všechny peníze", tedy 35 000 předem, protože nevěřil, že se ta počítačová hra může stát úspěchem.

Teď, protože ta hra vypráví příběh bojovníka proti příšerám a jeho kouzelnických přátel, vydělala více než miliardu, posílila prodej Sapkowského knih  a zajistila mu smlouvu s firmou Netflix, která podle jeho knih natočí mezinárodní televizní seriál. Jenže to mu nestačí, tak Sapkowski si to rozmyslel a chce nyní od firmy CD Project Red nadto ještě  60 milionů zlotých (360 milionů Kč).   Doufejme, že podobný nápad nebude mít i katolická církev, protože Smarzowského film o příbězích ze života katolického kléru (psali jsme o tom minulý týden) už vydělal více než 10 milionů zlotých.  

Mezitím se už opravdu blíží komunální volby. Po všech těch změnách volebního systému, které zavedla strana Právo a spravedlnost, jsou voliči tak trochu zmateni, zejména když slyší varování opozice, že účelem změn je ulehčit volební podvody. Ale možná tito lidé ty změny zavedené stranou Právo a spravedlnost nechápou dostatečně dobře? Možná po zavedení nového zákona už nebude žádných podvodů vůbec zapotřebí?

 Tomasze Nyga, nezávislý primátorský kandidát v Bieruńi, rozeslal voličům leták s instrukcemi,  co by měli udělat, aby zajistili, že budou hlasovat platným způsobem:


"Pokud chcete zvolit Tomasze Nygu primátorem města Bieruň. Prosím udělejte značku "X" do "okénka" vedle jeho jména a příjmení na vašem hlasovacím lístku.

Prosím, uvědomte si, že v primátorských volbách můžete hlasovat jen pro jednoho kadidáta. Jestliže někdo umístí "X" i vedle jiného jména na hlasovacím lístku, hlas bude považován za neplatný."


No, to se zdá být docela jasné. Jen by měl zajímalo, kdo rozhodne, který kandidát je ten jediný, pro kterého budou voliči smět hlasovat?

1
Vytisknout
9564

Diskuse

Obsah vydání | 11. 10. 2018