Theresa Mayová se pokusí umlčet sílící požadavky na druhé referendum o brexitu

17. 12. 2018

čas čtení 3 minuty
Faisal Islam, Sky TV: Tohle je pro paní premiérku závažné - někdo, kdo byl do minulého měsíce členem její vlády, kdo ji podpořil r. 2016, nyní říká, že Mayová nejedná v národním zájmu.

Sam Gyimah: Downing Street přestala prosazoval pochybnou dohodu paní premiérky. Namísto toho máme náhražkovou aktivitu, jejímž účelem je odvést pozornost od neúspěšného pokusu o převyjednání té dohody z minulého týdne. A soustředěné pokusy zdiskreditovat všechny hodnověrné alternativy, zatímco míjí čas. Tohle není v národním zájmu.


The Economist: Tak solidní byla britská pověst, že si vyjednavači z EU mysleli, že nekompetentnost britských vyjednavačů o brexitu je nějaký chytrý trik. Nebyla. Sympatie a obdiv světa vůči Británii se proměnily v pobavení.

Premiérka Mayová bude v pondělí naléhat na poslance Dolní sněmovny, aby "nezradili britský národ" požadavkem druhého referenda o breitu, zatímco čelí silnému nátlaku, aby dovolila parlamentu ještě před Vánoci hlasovat o brexitu.


Premiérka bude poslance informovat o summitu EU, který se koncem minulého týdne konal v Bruselu a na němž se jí nepodařilo přesvědčit evropskou sedmadvacítku, aby zrušila irskou "zarážku", podmínku, že Británie bude muset zůstat členem evropské celní unie, aby nevznikla pevná hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou.

 

Mayová ostře odmítne možnost druhého referenda o brexitu poté, co Downing Street byla nucena v neděli popřít zprávy, že někteří vysocí poradci Mayové tajně jednají o možnosti druhého referenda.

Podle Mayové by to bylo "zradou britského lidu. Nenapravitelně by to poškodilo integritu naší politiky, protože by to vyslalo signál milionům lidí, kteří důvěřovali v demokracii, že naše demokracie nefunguje."

V civilizovaných zemích se provádějí hluboké ústavní změny, jako je odchod z EU, pouze na základě dvoutřetinové volební většiny. Brexit je realizován na základě pouze čtyřprocentního rozdílu voličských hlasů pro a proti. Je pozoruhodné, že si toto mezi britskými politiky nikdo neuvědomuje.


Mayová se  bude snažit přesvědčit poslance Konzervativní strany a některé ministry, kteří jsou stále silněji přesvědčeni, že druhé referendum je jedinou možnou cestou z nynější slepé uličky, poté, co premiérka na poslední chvíli zrušila hlasování ve sněmovně o její "dohodě" s Bruselem o brexitu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Mezitím oznámila automobilka Jaguar Land Rover, že propustí až 5000 svých zaměstnanců kvůli brexitu a kvůli poklesu prodeje svých vozidel v Evropě a v Číně.  ZDE 

Středně velké a malé firmy v Británii čelí v důsledku brexitu vážným problémům. Mnohé z nich přesunují své provozy do Evropské unie. "Britští politikové nás neposlouchají. Nemají o nás zájem. Jsou úplně mimo."  ZDE   

0
Vytisknout
7539

Diskuse

Obsah vydání | 19. 12. 2018