Psí osobnost "se může měnit", naznačuje výzkum

27. 2. 2019

čas čtení 2 minuty
Většina dlouholetých majitelů domácích mazlíčků se zřejmě shodne, že psi mohou mít různé osobnosti. A výzkum nyní ukázal, že majitelé ovlivňují podobu těchto osobností, napsal Brooks Hays.


Nová zjištění Michigan State University naznačují, že psí osobnosti se časem mění.

Lidskou osobnost mohou změnit významné životní události. Výsledek nového průzkumu publikovaného časopisem Journal of Research in Personality ukázal, že podobné změny mohou zasáhnout také psy.

"Očekávali jsme, že psí osobnosti budou dost stabilní, protože neprocházejí divokými změnami životního stylu jako lidé, ale ve skutečnosti se dost mění," říká hlavní autor studie William Chopik, profesor psychologie na Michigan State University. "Odhalili jsme podobnosti s jejich majiteli, optimální čas pro výcvik a dokonce čas v jejich životech, kdy se mohou stát agresívnějšími vůči jiným zvířatům."

Chopik a jeho kolegové zkoumali majitele 1 600 psů. Průzkum zahrnoval 50 různých psích plemen psů v různém věku. Majitelé odpovídali na otázky ohledně svých osobností, osobnosti svých psů a historie chování psů.

"Zjistili jsme korelace ve třech hlavních oblastech: Věk a osobnost, podobnost osobností u lidí a psů a vliv psí osobnosti na kvalitu vztahu k majiteli," říká Chopik. "Starší psy je mnohem těžší cvičit; zjistili jsme, že ´světlý bod´ pro naučení psa poslušnosti je kolem šestého roku, kdy vyrůstá z věku nadšeného štěněte, ale ještě než si vytvoří vlastní způsoby."

Majitelé, kteří označili svou osobnost za snášenlivou, popsali své psy jako přátelštější a méně vystrašené z cizích lidí a zvířat. Majitelé, kteří se označili za extroverty, častěji označovali své psy za vzrušivější a aktivní.

Průzkum ukázal, že se psí osobnost může časem měnit. Výzkumníci spojují změny osobnosti s tím, jak jsou psi vystaveni vlivu majitelů a výcviku.

Průzkum představuje dobrou zprávu pro majitele, kteří chtějí zlepšit vztahy se svými zvířaty.

"Řekněme, že adoptujete psa z útulku. Některé rysy jsou zřejmě spojeny s biologií a odolné vůči změně, ale pak jej umístíte do nového prostředí, kde je milován, venčen a často baven. Pes se pak může stát trošku uvolněnějším a společenštějším," říká Chopik.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7661

Diskuse

Obsah vydání | 1. 3. 2019