Cohen: Trump věděl předem o vazbách své kampaně na Rusko

27. 2. 2019

čas čtení 5 minut
 Dosud nejzásadnější část Cohenova svědectví. Na otázku Raji Krishnamoorthiové, demokratky z Illinois, konstatoval Cohen, že ví o Trumpových trestných činech, ale nemůže o nich hovořit, protože je už vyšetřuje soud v Jižním okrese New Yorku:




Michael Cohen svědčil, že Trumpův společník Roger Stone ho předem informoval, že se WikiLeaks chystají zveřejnit maily ukradené Ruskem z ústředí Demokratické strany:

"Pan Trump věděl od Rogera Stonea předem o plánech Wikileaks na zveřejnění těch mailů. V červenci 2016 jsem byl v Trumpově kanceláři, když jeho sekretářka oznámila, že telefonuje Roger Stone. Pan Trump přepojil pana Stonea na hlasitý reproduktor.
Pan Stone sdělil panu Trumpovi, že právě skončil telefonní rozhovor s Julianem Assangem a že pan Assange sdělil panu Stoneovi, že během dvou dnů bude zveřejněno obrovské množství emailů, které poškodí kampaň Hillary Clintonové. Pan Trump reagoval: "No, to by bylo vynikající".

* * *

Debbie Wasserman Schultz: "Je možné, že před volbami r. 2016 byla celá Trumpova rodina v komplotu s Ruskem, anebo zkompromitována Ruskem?"

Cohen: "Ano."




Michael Cohen: "Pan Trump je rasista. Země je svědkem toho, jak se pan Trump uchází o přízeň bělošských supremacistů a fanatiků. Slyšeli jste, jak charakterizuje chudé země jako "shitholes", "díry plné hoven". V soukromí je dokonce ještě horší. Jednou se mě zeptal, jestli dokážu jmenovat zemi, v jejímž čele stojí černoch, která není "dírou plnou hoven". To bylo v době, kdy byl prezidentem USA Barack Obama. A když jsme jednou jeli chudou čtvrtí v Chicagu, vyjádřil se, že jen černoši dokáží žít v takovém stavu. A řekl mi, že černoši pro něho nikdy nebudou hlasovat, protože jsou na to příliš blbí. A přesto jsem já pro něho dál pracoval."


Aktualizace:

V připraveném dokumentu, který má Cohen přečíst v Kongresu, se praví mj. toto:


- Považujete mě za lháře. Proto dávám k dispozici nezvratitelné dokumenty.
- Trump věděl, že Roger Stone komunikuje s Julianem Assangem o zveřejnění souboru ukradených emailů ústředí Demokratické strany na WikiLeaks.


Dávám k dispozici kopii šeku z Trumpova osobního bankovního účtu, jímž mi zaplatil peníze, které jsem uhradil pornografické hvězdě za účelem jejího umlčení.

Dále kopie finančních výpisů z let 2011-2013, které Trump dal k dispozici takovým institucím, jako je Deutsche Bank.

- Kopii článku s rukopisnými poznámkami Donalda Trumpa - článek informuje o dražbě portétu Donalda Trumpa - zařídil kupce před dražbou a uhradil cenu dražby z účtu své neziskové charitativní nadace

- Kopie dopisů, které jsem odeslal na příkaz Donalda Trumpa, které vyhrožovaly jeho střední škole, a vysokým školám, aby nezveřejňovaly jeho studijní výsledky

Lhal jsem Kongresu, že Trump přestal vyjednávat o stavbě moskevské Trump Tower v Rusku v lednu 2016. To byla lež - vyjednávání pokračovala po dlouhé měsíce během kampaně.

Trump mi nenařídil přímo, abych lhal Kongresu. Tak Trump nefunguje.

V době, kdy jsem aktivně pro něho vedl vyjednávání v Rusku, podíval se mi do očí a řekl mi, že nemá žádné podnikatelské jednání v Rusku. Pak šel a stejně lhal americkému lidu. Svým způsobem mě instruoval, že mám lhát.

Nejméně šestkrát se mě mezi lednem 2016 a červnem 2016 ptal, jak pokračuje jednání v Rusku.

Dokument neobsahuje tajné informace, které Cohen sdělil Kongresu pří úterním uzavřeném slyšení.

* * *

Bývalý Trumpův osobní právník Michael Cohen by měl ve středu ve Sněmovně reprezentantů vypovídat o tom, co označí za lhaní, rasismus a podvádění Donalda Trumpa - a možná i za kriminální jednání, informují Mary Clare Jalonicková a Michael R. Sisak.


Očekává se, že Cohen předloží údajné důkazy ve formě dokumentů, tvrdí pod podmínkou anonymity osoba seznámená s obsahem svědectví.

Trumpův bývalý právní zástupce dorazil na Capitol Hill v úterý, aby zahájil třídenní vystupování v Kongresu, na jehož počátku stál rozhovor za zavřenými dveřmi se senátním zpravodajským výborem. Veřejnost dostane šanci slyšet jej ve středu a ve čtvrtek, během vystoupení ve výboru pro dohled a reformu a zpravodajském výboru Sněmovny reprezentantů.

Zákonodárci chovají vůči Cohenovi podezření kvůli lhaní v roce 2017 a nedočkavě očekávají, co řekne poté, kdy se obrátil proti dlouhodobému nadřízenému.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
12640

Diskuse

Obsah vydání | 5. 3. 2019