Poté, co Trump vyšponoval naděje pro summit v Hanoji, opustil jej

1. 3. 2019

čas čtení 1 minuta
Zdálo se, že budeme přihlížet dějinám, napsal Uri Friedman. Pak se druhé jednání mezi lídry USA a KLDR náhle přerušilo.


Očekávání byla mimořádná. Místo uzavření mírové dohody a zrušení jaderné instalace v Jongbjonu, umístění styčných důstojníků v obou hlavních městech ale ve čtvrtek summit skončil neúspěchem. Podpisová ceremonie byla zrušena a tiskový mluvčí Bílého domu konstatoval: "Tentokrát nedošlo k dosažení žádné dohody."

Kim si přál zrušení všech mezinárodních sankcí jako podmínku pro zrušení jaderného komplexu v Jongbjonu, který vyrábí plutonium, tritium a vysoce obohacený uran. Ale američtí vyjednávači nebyli ochotni zcela uvolnit ekonomický tlak bez toho, aby Pchjongjang předložil všechny údaje o jaderném programu a zničil komponenty mimo Jongbjon, včetně dalších podezřelých obohacovacích center, balistických raket, jadrných hlavic a zbraňových systémů.

"Někdy musíte odejít," prohlásil prezident během nezvykle skromného vystoupení před médii. "Tohle byl prostě jeden z těch případů".

Šlo o ochromující porážku nejen pro americké úsilí omezit hrozbu Kimových jaderných zbraní, ale také pro přístup administrativy k jaderným jednáním s KLDR.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7901

Diskuse

Obsah vydání | 5. 3. 2019