Krize brexit: Theresa Mayová se v den, kdy se původně měl odehrát brexit, znovu pokouší o nemožné

28. 3. 2019

čas čtení 2 minuty
 

Premiérka Theresa Mayová se v pátek 29.3. znovu pokusí předložit svou dohodu s Bruselem o brexitu Dolní sněmovně. Ovšem pozor: Pouze vyjednaný "Withdrawal agreement", "Dohodu o vystoupení", nikoliv však Politickou deklaraci, která nastiňuje budoucí vztahy Británie k EU, o nichž se má vyjednávat v případě schválení "Dohody o vystoupení" v nadcházejících měsících až letech.

Potíž je, že bez Politické deklarace je Dohoda o vystoupení neplatná, takže hlasování pouze o Dohodě o vystoupení, bez hlasování o Politické deklaraci, nemá smyslu.

 

Mayová se zřejmě rozhodla oba dokumenty oddělit, protože zatímco opoziční labouristé mají minimum námitek vůči Dohodě o vystoupení, mají množství námitek proti Politické deklaraci. Jenže to není legální.

Evropská unie konstatovala, že Británie bude muset oznámit Bruselu do 12. dubna, co dál, pokud dohoda Mayové o brexitu nebude v úplnosti do té doby schválena (případně vypadnout z EU bez dohody, což by bylo katastrofální). Pokud by dohoda Mayové byla schválena, Británie má čas vystoupit z EU do 22. května.

Labouristická strana odmítá Politickou deklaraci, protože ta nepodporuje setrvání Británie v evropské celní unii.

Je velmi nepravděpodobné, že by Dohoda o vystoupení byla v pátek schválena, protože ji výslovně odmítli podpořit fundamentalističtí severoirští Demokratičtí unionisté a nepodporuje ji ani 30 konzervativních euroskeptiků. Mayová nemá v Dolní sněmovně bez deseti poslanců DUP parlamentní většinu.

Premiérka prý doufá, že se jí podaří přesvědčit poslance z některých jiných stran, aby Dohodu o vystoupení podpořili.

Dalším úskalím je, že mluvčí sněmovny John Bercow poukázal nedávno na ustanovení sněmovny z r. 1604, podle něhož nemůže vláda už hlasováním odmítnutý návrh sněmovně předkládat znovu a znovu. Zřejmě však tentokrát hlasování povolí, protože oddělení Dohody od vystoupení od Politické deklarace lze definovat jako "podstatnou změnu".


Podrobnosti v angličtině ZDE
 



0
Vytisknout
7591

Diskuse

Obsah vydání | 2. 4. 2019