Mayová chce předložit svou dohodu o brexitu s Bruselem parlamentu k hlasování počtvrté

30. 3. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta
 

Britská premiérka Theresa Mayová chce nechat v nadcházejícím týdnu v  Dolní sněmovně hlasovat o své smlouvě o brexitu s Bruselem napočtvrté. Není však vůbec jasné, zda by to předseda sněmovny John Bercow povolil, vzhledem k ustanovení z roku 1604, že vláda nemůže předkládat ve sněmovně hlasováním odmítnutý návrh poslancům k hlasování znovu a znovu.

 
Třetí hlasování, které se konalo v pátek, Bercow povolil, protože se odlišovalo od předchozích dvou hlasování tím, že Mayová nechala parlament hlasovat jen o jedné části dohody s Bruselem o brexitu.

V pátek parlament odmítl její dohodu s Bruselem 344 hlasy proti 286, tedy většinou 58 hlasů. Avšak v prvním hlasování byla dohoda Mayové o brexitu odmítnuta 230 hlasy, v druhém hlasování 149 hlasy. Mayová se domnívá, že proces schvalování je alespoň na "správné trajektorii".

Pozorovatelé poukazují také na to, že souhlasem 286 poslanců získala dohoda Mayové největší množství podpory než jakékoliv další varianty brexitu při středečním parlamentním hlasování takzvanými "indikativními hlasy" ohledně toho, jakou strategii má Británie vůči brexitu přijmout. Parlament neschválil žádnou alternativu.

V pondělí má Dolní sněmovna znovu hlasovat indikativními hlasy o brexitové strategii.

Pokud by Mayová neuspěla se svou dohodou ani napočtvrté, uspořádala by všeobecné volby. Je ale velká otázka, zda by všeobecné volby znovu nevytvořily nerozhodný parlament, protože Labouristická strana pod vedením Jeremyho Corbyna není efektivní opozicí, a přestože je současná britská konzervativní vláda rekordně nekompetentní, voliči k labouristům nepřecházejí, což je také rekord.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
9154

Diskuse

Obsah vydání | 2. 4. 2019