Johnson předložil Bruselu šílený návrh: tři irské hranice místo jedné

1. 10. 2019

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: V rozhlasovém rozhovoru v úterý ráno tvrdil Johnson, že tento plán je "starý" a že jeho vláda předloží Bruselu "nový", "lepší". Nespecifikoval jaký:

Zuřivost v Irsku ohledně "nezodpovědného" Johnsonova plánu pro "nárazníkovou zónu". Downing Street okamžitě a rychle kapituluje, poté, co prozrazený plán dokázal, že tím poruší dohodu o míru v Severním Irsku. Lhářům z Konzervativní strany se nedá důvěřovat, že nevyvolají znovu terorismus.



* * *

Ve snaze "vyřešit" neřešitelný problém hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou, která se po údajném odchodu Británie z EU má stát hranicí Evropské unie, avšak mírová dohoda o Severním Irsku, plně integrovaná do britského členství v EU, vyžaduje, aby tato  hranice zůstala otevřená, navrhl Johnson a jeho vláda Bruselu na poslední chvíli "sérii celních center" v Irské republice i v Severním Irsku, z obou stran ve vzdálenosti asi 15 km od hranice. Samozřejmě to porušuje veškeré britské přísliby o nutnosti zachování otevřené hranice.

Britský právník David Allen Green: Británie vážně navrhuje jako řešení pro problém severoirské hranice vytvořit tři hranice místo jedné.


Irská televize informuje, že severoirští politikové návrh odmítli jako absolutně nepřijatelný:
 

0
Vytisknout
7876

Diskuse

Obsah vydání | 3. 10. 2019