Rok po Chášukdžího smrti jdou světoví lídři saúdskoarabskému korunnímu princi na ruku

3. 10. 2019

čas čtení 1 minuta

Ještě před necelým rokem političtí představitelé Francie, Kanady a Velké Británie při setkání se saúdskoarabským korunním princem Mohamedem bin Salmánem tlačili na to, aby byla vyšetřena vražda prominentního saúdskoarabského novináře Džamála Chášukdžího.

Nicméně na červnovém zasedání G20 v japonské Ósace vše vypadalo jinak: bin Salmán byl obklopen japonským premiérem Šinzó Abém a Donaldem Trumpem, který princovi gratuloval za otevření Saúdské Arábie světu a za boj s terorismem.

Ale americký prezident není jediným světovým politikem, jenž pěl na kontroverzního prince chválu, navzdory širokému mezinárodnímu pobouření, které vyvolala Salmánova role v novinářově vraždě. Důstojného přijetí se princovi dostalo také během jeho asijské tour v Pákistánu, Číně a Indii.

Saúdská Arábie bude v příštím roce pořádat další summit G20 a vrcholí přípravy na výroční investiční konferenci Davos in the Desert, která se loni v říjnu uskutečnila ve stínu Chášukdžího vraždy, kdy někteří významní investoři na poslední chvíli účast zrušili.

Letos bude vše patrně jinak: byznys se má do Rijádu vrátit ve velkém a dorazit by měl i Trumpův zeť a poradce Jared Kushner.

Lidskoprávní seskupení včetně Amnesty International tyto skutečnosti kritizují, neboť návrat ke klasickým obchodním vazbám s princem Salmánem by mohl znamenat, že Chášukdží zemřel nadarmo. 

Celý článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6280

Diskuse

Obsah vydání | 8. 10. 2019