Vladimír Putin popsal tajné jednání, na němž se Rusko rozhodlo anektovat Krym

9. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Prezident Putin hovořil o jednání, na němž vydal tajný rozkaz pro anexi Krymu Ruskem a popsal, jak byla uvedena ruská vojska v pohotovost, aby zachránila svrženého ukrajinského promoskevského prezidenta.

V neděli vysílala státní ruská televize Rossija-1 upoutávku na dokumentární film s názvem "Směrem domů". Putin v ní otevřeně hovoří o tom, jak před rokem Moskva anektovala Krym.

Ilja Jašin: Spekulace o islamistických motivech vraždy Borise Němcova jsou "pro Kreml užitečné"

9. 3. 2015

čas čtení < 1 minuta

Ilja Jašin, spoluzakladatel Němcovovy opoziční strany, zastává názor, že vyšetřování islamistické motivace Němcovovy vraždy je nesmyslné a "odvádí to pozornost od Vladimíra Putina".

Spekulace, že opoziční ruský politik Boris Němcov byl usmrcen islamisty, jsou podle Ilji Jašina nesmyslné, ale pro Kreml jsou užitečné, protože odvádějí pozornost od obvinění, že se na vraždě podílel sám Kreml.

Němcovi společníci se na vládní tvrzení o vině islamistů dívají se značnou skepsí. Jsou přesvědčeni, že Kreml měl z Němcovovy vraždy prospěch a nemyslí si, že by jen sami islámští fanatici dokázali usmrtit někoho tak blízko Kremlu, na místě, které je pod trvalým a intenzivním dohledem Putinovy tajné i veřejné policie.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Navzdory zhoršující se bezpečnostní situaci může mít Británie brzy nejmenší armádu od americké porážky

9. 3. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Jak informuje Telegraph ZDE, v další vlně rozpočtových škrtů mají být chráněny výdaje na zdravotnictví, školství a zahraniční pomoc, Británii však zřejmě čeká zmenšení pozemní armády na 50 000 mužů a počet příslušníků všech zbraní - včetně letectva, námořnictva a námořní pěchoty - může klesnout na 115 000. Pro srovnání: Rusko udržuje "milionové" ozbrojené síly (v praxi kolem 750 000 vojáků), Česká republika má ve zbrani něco přes 20 000 aktivních vojáků.

PŘEČETLI JSME:

Na Čechy dobrý

9. 3. 2015

čas čtení < 1 minuta

Máme v práci takovou hodnoticí kategorii na knížky a filmy. Když čteme Jiřího Hájíčka, spokojeně se usmějeme a řekneme si: „Na Čechy dobrý.“ Když vidíme v kině Cestu ven, pokýváme hlavou: „Na Čechy dobrý.“ V podstatě je to pochvala.

Jsme rádi, že existuje aspoň něco domácího, co automaticky neuráží vkus a soudnost. Že knížka nenudí, písnička šlape a film není trapný. Znamená to ale taky, že „na Čechy dobrý“ se nedá jakkoliv srovnávat s úrovní potřebnou ve světě. Hájíček není Pamuk, Šindelka není Houellebecq a Kratochvil není Murakami.

Zdroj: ZDE

Politkové by si měli všímat, o čem občané debatují na sociálních sítích

9. 3. 2015

čas čtení 2 minuty

Pirátská strana publikovala v Británii svůj manifest

Je v něm všechno, čím jsou dnes znepokojeni britští občané, upozorňuje komentátor Channel Four News Paul Mason. Dosud se Pirátská strana, která vznikla v Evropě r. 2006 a rozšířila se do dvaceti zemí Evropské unie, včetně Německa, kde r. 2014 získala ve volbách jednoho europoslance, zabývala především otázkami internetové svobody, státního dohledu nad občany a monopolizací autorských práv a komunikací. Nyní však byl na stránkách Reddit zveřejněn crowdsourcovaný manifest nové britské pobočky Pirátské strany a ten obsahuje daleko širší agendu. Když vyloučíme technické záležitosti, pět politických požadavků, které Piráti nyní vznášejí, jsou:

V souvislosti z vraždou Borise Němcova vycházejí najevo vazby Kremlu na Ramzana Kadyrova

9. 3. 2015

čas čtení 5 minut

Na vraždě Borise Němcova se podílel společník čečenského předáka Ramzana Kadyrova, vyšlo najevo u soudu v Moskvě. Vyšetřování vyvolává četné nové otázky.

Jedním z pěti mužů, kteří byli v neděli předvedeni před soud v Moskvě byl Zaur Dadajev, Čečenec. I ostatní předvedení muži pocházejí ze severního Kavkazu.

"Dadajevova účast na tomto zločinu je potvrzena, kromě jeho vlastního přiznání, množství důkazů shromážděných v rámci tohoto případu," uvedla soudkyně Natalia Mušnikovová.

Kde hraničí podpora studentů a řízený odliv mozků?

9. 3. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Státy, které pochopily, o co v tomto světě běží, podporují jeden velmi důležitý trend: nákup mozků. Existují křiklouni, jako je Nigel Farage, kteří otevřeně požadují, aby byla imigrační politika postavena na vysávání pouze kvalifikovaných mozků z jiných zemí. Mnohem méně viditelnou, zato mnohem důslednější strategií je vysávat mozky zatím nekvalifikované, ale potentní. Výhodu to má dvojí: výběr probíhá mnohem více kontrolovaně a zároveň je větší pravděpodobnost kulturní adaptace v dané zemi. Americké univerzity, jako třeba Johns Hopkins, na to vyvinuly specializované programy. Jejich genialita spočívá v tom, že v se v některých zemích najdou politici, kteří je dokonce zaplatí. Věc je vysoce kontroverzní: na jedné straně stojí podpora talentovaných studentů, která j pro demokratickou společnost závazkem, na straně druhé otázka, kam by taková podpora měla směřovat.

Mezinárodní den žen a česká levice

8. 3. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Rovnoprávnost žen a mužů, např. rovné volební právo nebo přístup žen k univerzitnímu vzdělání, což byly dříve věci neslýchané a pohoršující, jsou tradiční agendou levice. A protože Mezinárodní den žen neslaví tradiční roli pologramotné ženy jakožto stroje na rození dětí v tradiční kuchyni, roli ženy, jíž dáváme kytičky, jejíž krásu obdivujeme, ale kterou nebereme za rovnoprávného člověka, nýbrž je to den právě slavící ženská práva, čekal by člověk v naší machistické zemi, že levice toho využije k sjednocení a oslavě ženských práv jako zásadního, nedoceněného tématu.

Zdá se, že rozpadu Británie už nezabrání nic

8. 3. 2015

čas čtení 6 minut

Labouristická strana nechápe, že je trestána za to, že se v kampani proti skotské nezávislosti před skotským referendem postavila na stranu anglických konzervativců. Labouristická strana selhala a nevytvořila vlastní projekt sociálně progresivního Spojeného království pro jednadvacáté století. Namísto toho připojila svůj vůz k diskreditovanému projektu, v němž má přehnaně velkou moc miniaturní elita a kde finanční inkontinence tvůrců bohatství zůstává tolerována.

O tomto víkendu se konala konference skotské Labouristické strany, na níž její šéf, blairovský a pravicový labourista Jim Murphy, zapřísahal Skoty, aby v nadcházejících všeobecných volbách "nehlasovali pro skotské nacionalisty, protože tím umožní návrat konzervativců k moci". Není to pravda. Známý skotský novinář Kevin MacKenna publikoval v deniku Guardian brilantní analýzu nynější situace, z níž vyplývá, že labouristi a Angličané nepochopili o Skotsku nic, zemi vůbec nerozumějí a Velká Británie jako jednotný stát zřejmě končí. Už se její rozpad nedá zastavit. Shrnujeme článek Kevina MacKenny:

Britští konzervativci zuří, že labouristé nevyloučili vládní koalici se skotskými nacionalisty

8. 3. 2015

čas čtení 3 minuty

< "Chceme, abyste v Británii zůstali, ale musíte hlasovat pro naše strany," tak interpretují postoj anglických konzervativců na jednom levicovém skotském serveru.

Během víkendové konference Labouristické strany v Edinburku neudělali šéf labouristů Ed Miliband a předseda Labouristické strany ve Skotsku Jim Murphy veřejný příslib, že se po květnových celobritských všeobecných volbách nevytvoří koalici se skotskými nacionalisty, navzdory stále frenetičtějším požadavkům od anglických konzervativců, aby to učinili.

Z jednání konference bylo zjevné, že Labouristická strana nyní považuje skotské nacionalisty za potenciálního partnera v londýnské vládě. Oba předáci v Labouristické straně se během konference vyhnuli jakýmkoliv útokům proti skotským nacionalistům.

Jim Murphy odmítl možnou vládní koalici mezi labouristy a konzervativci jako "nesmyslnou", ale opakovaně se vyhnul otázkám o spolupráci s SNP. "Jestli budou skotští nacionalisté chtít hlasovat pro naši politiku, to je jejich věc. Řešit tuto záležitost ještě před tím, než lidi měli možnost účastnit se voleb, by bylo jednání, které by neprojevovalo respekt vůči voličům," řekl Murphy.

Euroskeptická strana UKIP "zaznamená v Anglii v květnových parlamentních volbách obrovské zisky"

8. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Anglická euroskeptická strana UKIP prý - podle analýzy jednoho akademika - se v květnových volbách do Dolní sněmovny stane v Anglii (nikoliv ve Skotsku!) hlavní opoziční silou. Ve více než stovce volebních okrsků v Anglii se prý umístí jako druhá. Kromě toho prý zvítězí v asi pěti volebních okrscích. Pokud by k tomu došlo, bylo by to obrovské vítězství pro UKIP, kterážto strana v posledních volbách v roce 2010 se ani v jediném britském volebním okrsku neumístila jako druhá.

Znamenalo by to, že se UKIP stane v Anglii ve všech dalších volbách, místních i celostátních, vážnou hrozbou pro labouristy i konzervativce. Ústředním požadavkem strany UKIP je odchod Velké Británie z Evropské unie.

Konzervativci přislíbili, že po květnových všeobecných volbách uskuteční o tom, zda má Británie zůstat v EU, referendum, jenže z volebních průzkumů vyplývá, že britskou vládu utvoří labouristé se skotskými nacionalisty, kteří v žádném případě nejsou pro odchod Británie z Evropské unie a budou to zcela jistě blokovat. To zřejmě vyvolá v silně euroskeptické Anglii zuřivost proti skotským nacionalistům a povede to k tomu, že Skotsko, které je tradičně vstřícné vůči imigrantům i členství v EU, bude chtít v Evropské unii zůstat a zřejmě vstoupit i do schengenského prostoru, zatímco v Anglii budou dále sílit odstředivé euroskeptické tendence.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Utvoří britští konzervativci s labouristy po květnových volbách opoziční smlouvu?

7. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Bývalý britský konzervativní ministr školství za Margaret Thatcherové Kenneth Baker navrhl, aby po květnových všeobecných volbách konzervativci utvořili s labouristy "velkou koalici", aby zabránili skotským nacionalistům mít v příští britské vládě rozhodující vliv.

Z průzkumů veřejného mínění opakovaně vyplývá, že ani konzervativci, ani labouristé nebudou zjevně schopni samostatně vytvořit vládu. Obě hlavní britské strany získají pouze cca 270 parlamentních křesel, kdežto k utvoření většinové vlády by jich potřebovali 326. Labouristé budou schopni vytvořit koaliční vládu se skotskými nacionalisty a s liberálními demokraty, ovšem bude to znamenat, že skotští nacionalisté budou mít v příští britské vládě rozhodující slovo. Konzervativci nebudou zřejmě schopni utvořit většinovou koalici s nikým.

Šéf britských konzervativců David Cameron v sobotu apeloval na šéfa britských labouristů Eda Milibanda, aby vyloučil povolební koalici se skotskými nacionalisty. "Nemůžeme pustit do vlády lidi, kteří chtějí naši zemi rozbít," řekl Cameron.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Problém ideologického uvažování

Zvládne Česká republika současnou krizi?

7. 3. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 10 minut

Hlavním problémem českého prostředí, myslím výrazněji než prostředí jiných zemí, je nepragmatické, ideologicky zaťaté uvažování. Včera jsme v Glasgow znovu v kurzu českého filmu probírali dokumentární film Klusáka a Remundy Český mír a dokonalým symbolem ideologického myšlení je v něm Ladislav Smoljak, jehož česká vláda spolu s dalšími některými pražskými herci používala v rámci propagandy pro projekt amerického radaru v Brdech. "Jsem pro radar, protože jsem zásadně proamerický a antiamerikanismus mě nesmírně irituje," řekl Smoljak bezelstně na kameru.

Desetitisíce Izraelců demonstrovaly proti Netanjahuovi

8. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Desetitisíce izraelských občanů demonstrovalo v Tel Avivu a požadovalo, aby byl izraelský premiér Binjamin Netanjahu v nadcházejících volbách odstraněn.

Izraelská média informují o tom, že až 30 000 demonstrantů skandovalo na Rabinově náměstí "Bibi, selhals, jdi domů." Demonstrovali pod heslem "Izrael chce změnu" před volbami, které se budou v Izraeli konat 17. března.

Litva vydala občanský manuál pro přežití v případě ruské invaze

8. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Juozas Olekas, litevský ministr obrany, zveřejnil novou vládní informační brožuru s titulem "Jak jednat v extremních situacích či v případě války". Publikace vznikla v důsledku ohrožení Litvy možnou vojenskou invazí z Ruska. Cílem brožury je informovat obvyvatelstvo, jak jednat v případě války. Nebezpečí je podle Olekase "naléhavé" v důsledku nynější vojenské agrese Ruska na Ukrajině.

Brožura řeší otázky "hybridní války", jakou vede Rusko v současnosti na Ukrajině. Její součástí je kamuflované používání vlastních vojenských jednotek na území cizího státu a manipulace mediální agendy nepřítelem s cílem zmást obyvatelstvo ohledně příčin konfliktu a vytváření dojmu, že legitimní vláda napadené země je "nelegitimní".

Skotští nacionalisté podpoří anglické labouristy, avšak "neutvoří s nimi vládní koalici"

6. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Šéfka skotských nacionalistů Nicola Sturgeon opustila požadavek, že příští menšinová labouristická vláda by musela zrušit nákladný program modernizace britského jaderného zbrojního systému Trident, který je umístěn ve Skotsku, pokud mají skotští nacionalisté podpořit labouristickou vládu.

Šéfka skotských nacionalistů uvedla, že její strana nebude mít problém s tím, že bude hlasovat pro labouristickou politiku jednotlivě, v případě jednotlivých samostatných kauz, a to i bez dohody o zrušení Tridentu.

NATO sobě

6. 3. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Slovenský gymnaziální učitel Juraj Smatana identifikoval nejméně 42 webů, které v českých zemích a na Slovensku šíří ruskou propagandu o "zhýralém Západě" a "teorii" zákeřného západního spiknutí proti Rusku ZDE. Expert na sociální sítě Josef Šlerka na základě předběžných analýz odhaduje, že v ČR tyto weby sleduje a jejich obsah sdílí asi 20% konzumentů internetového zpravodajství. To tvoří kontext situace, kdy vláda oznamuje společné cvičení s americkými vojáky na českém území ZDE.

Ukrajina a Polsko podepsaly protokol o spolupráci v oblasti národní bezpečnosti

6. 3. 2015

čas čtení < 1 minuta

Ukrajina a Polsko se dohodly na spolupráci ve sféře národní bezpečnosti, příslušný protokol byl podepsán ve středu ukrajinskou Radou národní bezpečnosti a obrany (RNBO) a polskou Kanceláří národní bezpečnosti. Informovala o tom tisková služba RNBO.

Šéf Kanceláře národní bezpečnosti Stanislaw Koziej zdůraznil, že polská strana bude všemožně podporovat Ukrajinu "v jejích snahách o eurointegraci a vstup do NATO".

Zdroj v ukrajinštině: ZDE

John Major: Labouristé musí slíbit, že neutvoří koalici se skotskými nacionalisty, a zachránit tak Británii

6. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Bývalý britský konzervativní premiér John Major naléhá na šéfa britských labouristů Eda Milibanda, aby přislíbil, že neutvoří po květnových volbách vládní koalici se skotskými nacionalisty, protože to by znamenalo rozpad Velké Británie.

Z průzkumů veřejného mínění vyplývá, že ani konzervativci, ani labouristé nezískají v květnových volbách dostatečně velkou většinu na utvoření vlády, ale labouristé by mohli utvořit koaliční vládu se skotskými nacionalisty.

Vražda Borise Němcova: Co víme, že víme

6. 3. 2015

čas čtení 5 minut

Jsem stále znepokojenější a dokonce poněkud rozzloben spoustou snadných falešných konstatování ohledně základních faktů týkajících se vraždy Borise Němcova, napsal Mark Galeotti. Znepokojen jsem i způsobem, jímž ti kdo jsou rozhodnuti vidět kauzu jako "úder Kremlu" interpretují všechna fakta nebo inference jako důkaz této teze.

OSN: Neférový rozdíl mezi platy mužů a žen bude nynější rychlostí odstraněn až za 70 let

6. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Mezinárodní organizace práce poukazuje na to, že se rozdíl v příjmech mužů a žen za posledních 20 let v podstatě vůbec nezmenšil

Více než padesát let poté, co Spojené státy schválily Zákon o rovných platech, a 45 let po zavedení obdobného zákona v Británii vydělávají ženy po celém světě jen 77 procent platu mužů. Je to rozdíl, který se za posledních 20 let zmenšil jen o 3 procenta. Vyplývá to ze zprávy Mezinárodní organizace práce OSN. Ženy jsou trestány kromě toho, že jsou ženy, i tím, že mají děti. Závisí to také na státní politice.

Greenpeace: Lobbisté průmyslu oslabili předpisy proti znečišťování ovzduší

5. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Evropské vlády dovolují zástupcům energetických firem připravovat evropské zákony normy o emisích uhelných elektráren. V důsledku toho jsou nyní tyto evropské normy chabější než v Číně, upozorňuje Greenpeace.

Organizace Greenpeace zjistila, že z 352 členů technické pracovní skupiny, která připravuje nové normy, je jich 183 buď zaměstnanci firem, které mají být regulovány, anebo lobbistických organizací, hájících zájmy těchto firem.

Greenpeaace obviňuje delegace z Británie, Polska, České republiky, Řecka, Německa, Francie a Španělska, že jsou motorem oslabování navrhovaných norem.

Debil z Blanky. Nikoliv sprostě, jen prostě

5. 3. 2015 / Jindřich Ginter

čas čtení 3 minuty

Úterní jadrná slova primátorky Adriany Krnáčové k tunelu Blanka nadzvedla mandle pražským intelektuálům. Jak jsem zaznamenal na ulici, v restauraci či ve výtahu, tak třeba mladí právníci a právničky, či čerství vysokoškoláci už pár minut poté, co řekla v televizi, že za projektem Blanky stojí asi nějaký debil, když do tunelu nechal namontovat kabely určené do suchého prostředí, její výrok propírali zleva, zprava. Jak si to prý primátorka mohla dovolit, takhle mluvit do televize, namítali celí rozechvělí. Ano, asi má pravdu, přitakali, ale takhle sprostě to říkat, to se přece nesluší, dodávali. Vůbec to nebylo sprosté, jen prosté.

(Autor je redaktorem deníku Právo.)

Britské zdravotnictví:

Instalatéři a topenáři by měli informovat úřady o nevytopených bytech

5. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

"Skrytá armáda" instalatérů, topenářů a pracovníků, kteří přicházejí odečítat elektroměry a plynoměry, by mohla dramaticky snížit počet umírajících občanů během zimního období, kdyby úřady informovala o občanech žijících v nevytopených bytech, doporučují předpisy britského zdravotnictví.

V průměru umírá v Británii od prosince do března ve srovnání s ostatními ročními obdobími o 24 000 lidí více, a to většinou na srdeční choroby a choroby dýchacích cest. Na každé úmrtí připadá dalších osm osob, přijatých do nemocnice.

Je posilování náboženských ideologií skutečným koncem dějin?

5. 3. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 9 minut

Za hlasitým zápalem dnešního misionářského ateismu se skrývá panika z toho, že náboženství nejen že není na ústupu, že ve skutečnosti prospívá, píše John Gray, anglický politický filosof, kritik politického humanismu coby světonázoru pramenícího v náboženství a zastánce iluzorní povahy vůle a morálky v deníku The Guardian. Jeho kritiku je možné vnímat jako varování. Pokud by ve společnosti převážily náboženské ideologie, znamenalo by to očividnou regresi v civilizačním vývoji. A pravděpodobně také to, že lidská společnost není schopná se trvale emancipovat a tedy vyvíjet.

Další průzkum veřejného mínění:

Skotští nacionalisté prý získají v květnových volbách do Dolní sněmovny ve Skotsku 56 ze všech 59 poslaneckých křesel

5. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Znamenalo by to, že obrovský volební úspěch skotských nacionalistů ve Skotsku by zcela anuloval zisky labouristů v Anglii a výsledky všeobecných voleb do Dolní sněmovny letos v květnu mezi konzervativci a labouristy by byly nerozhodné. Nejnovější průzkum veřejného mínění, který uspořádal lord Ashcroft, předpovídá, že konzervativci i labouristé získají v květnových volbách po 272 křeslech v Dolní sněmovně. K získání většiny v parlamentě však potřebují 326 křesel.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za leden 2015

14. 2. 2015

čas čtení 2 minuty

V lednu 2015 přispělo 374 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 53 044,79 Kč (a další částkou ve výši 48 781 Kč na pomoc důchodkyni v nouzi, žíjící na Praze 8), dále dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v listopadu 2014 částkou 3675,74 Kč.

Zůstatek byl koncem ledna 2015 260 035,26 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
31462