Babiš se přátelí s Bolsonarem

24. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta



Po příjezdu do Davosu měl Jair Bolsonaro problém s tím, že v Brazílii vyšlo najevo, že jeho syn má vazbu na zločineckou popravčí četu nájemných vrahů ZDE

Rozhovor Britských listů 202. Pojďte na prohlídku Prahou. Provede vás bezdomovec

18. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta


Jan Čulík hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů s Terezou Jurečkovou z organizace Pragulic, která už šest let v Praze pořádá turistické prohlídky pro domácí i zahraniční návštěvníky, kdy turisty provádějí bezdomovci a ukazují lidem Prahu z jejich pohledu. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 18. ledna 2019.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

K tomu:


Skotská vláda zintenzivňuje svůj program proti bezdomovectví. Proč nemá česká vláda žádný takový program?

24. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta

Každý si zaslouží bezpečné a teplé místo, kde může letos v zimě spát.


Když velký byznys sází na autoritáře a populisty

24. 1. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Mnozí politikové, analytikové a komentátoři již delší dobu vyjadřují nepokryté zděšení nad vulgárními populisty a xenofoby, jimž se podařilo získat politickou moc ve Spojených státech, v Maďarsku či Brazílii. V pohodlí svých slonovinových věží přemítají, jak k tomu mohlo vlastně dojít; proč se „starý dobrý svět“ najednou stal rejdištěm rasismu, homofobie, ultranacionalismu a obecně antiliberálních tendencí. A ačkoli se Donald Trump, Viktor Orbán nebo Jair Bolsonaro chopili moci do značné míry kvůli systematickým selháním onoho starého dobrého světa, tito populističtí politikové navíc získali významnou podporu velkého byznysu.

Davos: Norsko má snad nejmenší rozdíly mezi chudými a bohatými na světě

24. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Má také nejinkluzivnější ekonomiku na světě, upozorňuje Světové ekonomické fórum v Davosu.

Norové se těší dobrému zdravotnictví, dotovaným školám a ekologické ekonomice.

Tak jak to Norsko dělá?

Používá své obrovské ropné bohatství k financování veřejných služeb.

A více než 98 procent jeho energie nyní pochází z obnovitelných zdrojů

V čele žebříčku inkluzivních ekonomic stojí malé evropské země. USA jsou třiadvacáté ze 103 zemí. Čína je šestadvacátá. Indie je šedesátá druhá.

Mnoho zemí má problémy jak proměnit hospodářský růst v lepší život.

Za posledních pět let, jen 12 z 29 bohatých zemí omezilo chudobu, přestože HDP vzrostl o 5,3 procenta.

Existují norská poučení, která bychom měli přijmout?


BBC zřejmě přesune své mezinárodní ústředí do Belgie

24. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta



Dalšími možnostmi jsou Holandsko a Irsko


BBC uvažuje o přesunutí svého nového ústředí do Bruselu, oznámil v Davosu belgický premiér Charles Michel. Jednal o tom s generálním ředitelem BBC Tonym Hallem.

Má-li BBC mít možnost dál pokračovat ve vysílání svých mezinárodních televizních okruhů, jako jsou BBC World, BBC Entertainment, BBC First a BBC Earth, bude potřebovat evropské vysílací licence.

Therese Mayové se nepodařilo zahrnout evropské vysílací licence do navrhované obchodní dohody Británie s EU.

V současnosti používá více než 500 celoevropských televizních okruhů vysílací licence, které vydává britský regulační úřad Ofcom. Mezinárodní televizní stanice dosud vydávaly na vysílání z Británie více než 1 miliardu liber. Po brexitu přestanou pro Evropskou unii vysílací licence Ofcomu platit.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Tvrdý brexit bude letos stát automobilku Ford 800 milionů dolarů

24. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta

 




Ford v Británii zaměstnává asi 13 000 osob, což je asi čtvrtina ze všech jeho 54 000 zaměstnanců v Evropě. Plný rozsah ztráty pracovních míst v důsledku brexitu v Británii i v Evropě  bude znám až v druhé polovině roku 2019. 

Brexitéři: Britská vláda by měla zkonfiskovat Airbus a vyrábět letadla sama!

24. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta

Úroveň šílenství brexitérů v Konzervativní straně v britském parlamentu ilustruje jedna z jejich četných záporných reakcí na varování ředitele firmy Airbus, že výroba letadel z Británie odejde.

Fundamentalistický brexitér, konzervativní poslanec David Bannerman, se vyjádřil.

Super Projekt strach od firmy Airbus. Máme tady německého generálního ředitele, který dává přednost zájmům EU před zájmy vlastních zaměstnanců. Ostudné. Stejně jako je tomu s  [bezpečnostním systémem] Galileo, Británie by měla tyto podniky převzít a prodávat na globálním trhu naše vlastní letadla!!


Pomáhá dezinformační válka kultivovat debatu o konstrukci české identity?

24. 1. 2019 / Albín Sybera

čas čtení 4 minuty

Aneb proč BIS pálí směrem na cíl (pokud nemine v překladu).

V diskuzi, kterou vyvolala poslední výroční zpráva BIS (více ZDE), se často ztrácí podstata povahy dezinformační války. Prolínání kulturní a zpravodajské fronty v kontextu virtuálního světa informací mimochodem vůbec není nijak specifickou záležitostí českých zpravodajců. Naopak, relativně se zpožděním reaguje BIS na jevy, které již delší dobu analyzují a předkládají svým zákonodárcům například britští zpravodajci. Ti soustavně využívají mj. poznatků Edwarda Lucase, autora knihy „Nová studená válka“, o provázanosti ekonomické a politické konsolidace moci Vladimíra Putina v Rusku a jeho vlivu na okolní země, či Olivera Bullogha, autora „Moneyland“ o tocích peněz z ilegálních aktivit v RF do zemí EU a do USA (více ZDE ).

Chorvatská pohraniční policie zachránila mrznoucí uprchlické ženy a děti na hranici s Bosnou

24. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta

 

Chorvatské ministerstvo vnitra zveřejnilo na svých stránkách fotografie ze záchrany šesti dětí, pěti žen a čtyř mužů, kteří přešli hranice mezi Chorvatskem a Bosnou-Hercegovinou. Policie je nalezla, zcela promrzlé, na plješevické planině. V důsledku nepříznivých povětrnostních podmínek vozidla pohraniční policie uvízla ve sněhu. V jednu chvíli vyhrabávali ženy a děti ze sněhu doslova rukama. 

Další fotografie ZDE

Pojďme zlepšit učňovské školství

24. 1. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta

Tak. Učňáky jsou dnes školou poslední volby, motivace jít na ně je nulová.

Jen by mohl pan hejtman Vondrák laskavě vysvětlit, jak zvýšíme tuto motivaci, když na učňáky násilně natlačíme přes cut-off score další desítky tisíc dětí, které chtějí jít na střední, spadnou pod čáru cut-offu. Ty nepochybně láskou k určenému učňáku doslova zahoří a svou pilku na železo u ponku skropí slzami štěstí.

Vynikající čtení z knihy Jaroslava Spurného

24. 1. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Velice doporučuji čtenářům Britských listů každodenní čtení z knihy Jaroslava Spurného „Jací jsme dnes“ na Českém rozhlase Plus (od 20:30 do 21:00). Jaroslav Spurný dlouhodobě dělá investigativní žurnalistiku v Respektu. Svého času, někdy mezi lety 2000-2006 jsem Respekt pravidelně četl zejména kvůli jeho článkům (a sloupkům Viktora Šlajchrta). Dost jasně si vzpomínám, že právě v Respektu někdy ze začátku nultých let jsem poprvé četl jméno Andrej Babiš. A zrovna včera jsem na ČRo Plus mohl vyslechnout Babišův příběh.

Znečištění ovzduší v ČR ročně předčasně zabije přes deset tisíc lidí

24. 1. 2019

čas čtení 10 minut


Společná tisková zpráva organizací Hnutí DUHA, Frank Bold, Greenpeace, Centrum pro životní prostředí a zdraví a Zelený kruh

ČESKÁ REPUBLIKA MUSÍ SNIŽOVAT ZNEČIŠŤOVÁNÍ PRACHEM SEDMKRÁT RYCHLEJI NEŽ DOSUD

ANALÝZA OVZDUŠÍ OD MŽP UKAZUJE, ŽE JE TO MOŽNÉ


čtvrtek 24. ledna 2019

Naše země musí výrazně přidat ve snižování emisí zdraví škodlivého jemného polétavého prachu (PM2,5 - částice menší než 2,5 tisícin milimetru), pokud chce dosáhnout svého cíle pro čisté ovzduší do roku 2030. Vyplývá to z analýzy návrhu Národního programu snižování emisí ČR, který předložilo Ministerstvo životního prostředí k veřejnému připomínkování [1].

Znečištění ovzduší u nás ročně předčasně zabije přes deset tisíc lidí a způsobuje ekonomické škody 150 miliard korun ročně [2]. Limity pro koncentraci jemného prachu doporučené Světovou zdravotnickou organizací u nás splňují jen nejhlubší lesy [3].

Británie: Airbus označil přístup britské vlády k brexitu za ostudný

24. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Generální ředitel firmy Airbus apeluje na britské občany, aby neignorovali "šílenství brexitérů" a varuje, že odchod Británie z EU bez dohody povede "k velmi škodlivým rozhodnutím"

 




Airbus, obří firma vyrábějící letadla, charakterizovala způsob, jímž britská vláda přistupuje k brexitu, za "ostudný", a varovala, že odejde z Británie, pokud Británie vypadne z EU bez dohody.

Alzheimerovu chorobu "způsobuje zánět dásní"

24. 1. 2019

čas čtení 1 minuta


Vědci tvrdí, že obyčejný zánět dásní hraje ústřední roli při vzniku Alzheimerovy choroby. Nové důkazy, že Alzheimerovu chorobu způsobují infekční bakterie, zřejmě zcela změní přístup k této nemoci.

Hlavní příčinou zánětu dásní a ztráty zubů je bakterie Porphyromonas gingivalis. Také způsobuje poškození tepen.

Vědci nyní nalezli v lidském mozku přítomnost toxických enzymů zvaných gingipains, které produkuje bakterie Porphyromonas gingivalis a DNA této bakterie. Bylo také zjištěno, že u myší se tato bakterie dostává z jejich tlamy do mozku. Testy prováděné u myší prokáazly, že enzymy gingipain ničí neurony v mozku.

Trump uznal šéfa venezuelské opozice za prozatímního prezidenta země, Pence volá po svržení prezidenta Madura

24. 1. 2019

čas čtení 2 minuty

Spojené státy pokračují v hrubém nátlaku na Venezuelu, což se jeví jako koordinované úsilí o svržení venezuelského prezidenta Nicoláse Madura.

Ve středu večer středoevropského času uznal americký prezident Donald Trump šéfa venezuelské opozice Juana Guaidó za prozatímního prezidenta země poté, co se Guaidó sám za prozatímního venezuelského prezidenta prohlásil.

K Trumpovým Spojeným státům se prozatím připojily Kanada, Brazílie, Guatemala, Kostarika a Organizace amerických států.

Venezuelu mezitím podpořily Bolívie a Turecko.

Pelosiová zakázala Trumpovi přednést svou Zprávu o stavu Unie ve Sněmovně reprezentantů

24. 1. 2019

čas čtení 2 minuty

- Trump tvrdil, že navzdory přání Nancy Pelosi, předsedkyně Sněmovny reprezentantů, přednese ve sněmovně svou Zprávu o stavu Unie. Pelosiová mu to nyní zakázala. Napsala mu, že zakazuje jeho projev ve Sněmovně reprezentantů až do doby, než bude zrušeno ochromení amerických vládních úřadů. Trump měl svůj projev přednést 29. ledna. Trump zuří, nadává, že je to proto, že "Pelosiová nechce slyšet pravdu."




- Michael Cohen, bývalý Trumpův právník, zrušil své svědectví v Kongresu, plánované na 7. února, protože mu a jeho rodině Trump a jeho právník Giuliani vyhrožují. Demokraté nedávno varovali Trumpa, aby nezastrašoval svědky, poté, co Trump neustále navrhoval, aby bylo zahájeno vyšetřování proti Cohenově tchánovi. Podle Trumpa Cohen své svědectví zrušil, protože "ho ohrožovala pravda".

Prognózy pro rok 2019 v technologiích

24. 1. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta

Chytré a jen trochu provokativní - prognózy pro rok 2019 v technologiích. Co mně přišlo nejzajímavější (článek je za paywallem):

1) "Rok Amazonu": Amazon se dostane do první pětky mediálních (!) společností. Amazon oddělí AWS (cloudové řešení) a to se okamžitě stane jednou z 20 nejcennějších firem světa. Řada mergerů a strategických spojenectví se uskuteční jen s jedním cílem: zatlačit Amazon zpátky. Amazon zahájí cestu s cílem stát se nejhodnotnější firmou na světě v oblasti zdravotnictví. Jakýkoli hráč v oblasti digitálních médií ztratí a na jeho úkor porostou jen tři firmy: Facebook, Google a (opět) Amazon.

Pompeova konference o Íránu ve Varšavě patrně skončí nezdarem

24. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

I když mělo jít o mezinárodní konferenci o bezpečnosti na Blízkém východě, iniciativa k jejímu uspořádání vzešla od Spojených států (konkrétně od šéfa americké diplomacie Mikea Pompea), Saúdské Arábie a Izraele, tedy zemí, jež nenávidí Írán. Polsko poslalo pozvánky 70 státům, včetně zemí Evropské unie a Ruské federace. Írán pozvánku nedostal, protože cílem konference je démonizace a marginalizace Íránu.

Italský vicepremiér vyzval Francouze, aby nehlasovali pro Macrona

24. 1. 2019

čas čtení 2 minuty



Napětí mezi Itálií a Francií se zintenzivnilo poté, co italský vicepremiér Matteo Salvini naléhal na Francouze, aby v nadcházejících volbách nehlasovali pro Macrona. To vyvolalo z Paříže drtivou odezvu.

Matteo Salvini apeloval na francouzské voliče, aby v květnových volbách do Evropského parlamentu nehlasovali pro Macronovu stranu En Marche. Nathalie Loisseau, francouzská ministryně pro evropské otázky, bagatelizovala jeho výroky jako "bezvýznamné" a zdůraznila, že to nevyvolá "soutěž těch nejblbějších".

2084?

24. 1. 2019 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 1 minuta

"Jak to, že jste nevyplnil tabulku Qx19/6a, záložku 127 - vlevo dole a nenasdílel ji včas odboru 60, oddělení A2?!!" zavřeštěl hlas z reproduktoru a na obrazovce se objevil odulý syntetický zelený skřet.

Pepa Novák jen tupě zíral na svůj monitor.

Sloužil tu jako úředník už třicátým třetím rokem, nyní v kanceláři č. 327/C ve 14. patře jižního křídla zdejšího administrativního centra.

Facebook, Google a Microsoft sponzorovaly antiklimatickou konferenci

24. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta

Na konferenci sponzorované Facebookem, Googlem a Microsoftem rozdávalo sdružení popírající klimatické změny brožury, které tvrdí, že „více oxidu uhličitého pomůže všem, včetně budoucích generací našich rodin“, píše na Twitteru novinářka Stephanie Mencimerová.

30200

V příštích amerických prezidentských volbách hodlá kandidovat potomkyně imigrantů

24. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

Ilustrační foto: Zdroj: Compfight.com

Kalifornská senátorka za Demokratickou stranu Kamala Harrisová, která v minulosti pracovala jako prokurátorka, oznámila, že se za dva roky bude ucházet o křeslo v Oválné pracovně. „Cítím pocit zodpovědnosti, abych bojovala za to nejlepší, co v nás je. A ten boj bude vždycky zahrnovat naši národní bezpečnost, což je jedna z našich největších priorit,“ oznámila Harrisová.

Putinismus v Británii prosadí absolventi exkluzivních soukromých škol

23. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

Fundamentalistický probrexitový extremista žádá, aby Mayová suspendovala parlament

Jacob Rees-Mogg, zvaný kvůli svým extremně konzervativním názorům "poslanec pro 18. století", ve svém středečním projevu požadoval, aby britská premiérka Theresa Mayová suspendovala Dolní sněmovnu, a zabránila tak poslancům, aby prosadili znemožnění odchodu Británie z EU bez dohody. Pokud to prý Mayová neudělá, brexitéři se postarají o to, aby to tvrdě odnesla:

 



Komentátor Nick Cohen:

Britský putinismus nebudou realizovat drsňáci v těžkých botách a kožených bundách, ale absolventi exkluzivních britských soukromých škol (Eton) s dokonalou etiketou, požadující suspendování Dolní sněmovny jazykem vyšších britských vrstev...




Barnier: Pokusy zabránit odchodu Británie z EU bez dohody nemohou být úspěšné

23. 1. 2019

čas čtení 2 minuty

 

Vyjednavač Evropské unie pro brexit Michel Barnier varoval poslance britské Dolní sněmovny, že jejich pokusy zabránit katastrofickému vypadnutí Británie z EU bez dohody nemohou být úspěšné, pokud v Dolní sněmovně nevznikne většina pro určité konkrétní řešení.

Barnier zdůraznil v Bruselu, že bez ohledu na toto úsilí britských poslanců Británie katastrofálně vypadne z EU bez dohody dne 29. března 2019, pokud poslanci Dolní sněmovny nezačnou podporovat konstruktivní vizi pro budoucnost.

Prohlížeč Microsoftu varuje, že stránky bulvárního deníku Daily Mail (který český tisk nadšeně cituje) jsou často "nepřesné"

23. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta


Pluginová aplikace NewsGuard v prohlížeči Edge od Microsoftu varuje už od srpna loňského roku, že server Daily Mail publikuje nepravdivé zpravodajství.


V obecnější známost to vyšlo nyní, kdy Microsoft učinil plugin NewsGuard automatickou součástí svého prohlížeče.


Daily Mail zuří a usiluje o odstranění tohoto varování. Ale je to pravda.





Vědci varují před klimatickou "časovanou bombou" ohrožující zásoby spodní vody

23. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

Budoucí generace čelí environmentální "časované bombě", protože podzemní vodě trvá dekády, než zareaguje na dnešní dopady klimatických změn, varují vědci. Voda v podzemních prasklinách, nasáklá v písku, tvoří největší použitelnou zásobu pitné vody na planetě a závisejí na ní více než dvě miliardy lidí, píše Patrick Galey.

ČR pokračuje jako kriminální, zlodějský a parazitický stát

22. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

Ničení téměř deseti procent obyvatelstva nezákonnými exekucemi bude pokračovat




(for English, scroll below)

Více než 900 000 českých občanů je obětí parazitických exekutorů. Mnozí z nich zápolí s břemenem několikanásobných exekucí a jsou v situaci, kdy se dluhu nikdy nezbaví. Bohumil Kartous hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů s Radkem Háblem, odborníkem na problematiku exekucí. Ten vysvětluje, jak vznikl parazitický systém exekučních řízení v ČR od roku 2001 a jak ilegálně systémem úžery záměrně likvidoval a pauperizoval podstatnou část českého obyvatelstva na základě minimálních dluhů.  

Uniquely in Europe, from 2001 until 2016, Czech Republic operated a highly parasitical system of private debt collectors, using a system which deliberately and illegally, but with the consent of Czech politicians, extracted large amounts of money from the poorest and weekest members of society. In this Britské listy interview, Bohumil Kartous talks to Radek Hábl, an expert specialising in the Czech debt collecting system, about the mechanics of debt collecting and about the current predicament of the 900 000 Czech citizens who have become victims of state sponsored usury.


"Bez radikální změny insolvenčního zákona se oběti exekutorů budou dále propadat do dluhů." S publicistkou a dokumentaristkou Apolenou Rychlíkovou o prekarizaci velké části české společnosti hovoří v tomto rozhovoru Britských listů Bohumil Kartous. 

Velké britské firmy zachvacuje panika z blížícího se brexitu

23. 1. 2019

čas čtení 3 minuty

Foto: Loď společnosti P&O Ferries

Podnikatelská Británie signalizuje, že už má plné zuby neschopnosti politiků v Dolní sněmovně ohledně brexitu. Skutečnost, do jak velké míry významné britské firmy zachvátila panika z možného odchodu Británie z EU bez dohody, se projevuje jejich náhlými havarijními opatřeními.


Sir James Dyson, pro brexitový milionář, jehož firma vyrábí vysavače a sušičky na ruce pro záchody, uštědřil těžkou ránu britské vládě tím, že oznámil, že přesunuje ústředí své firmy do Singapuru.

Andrew Adonis poznamenává, že protože Singapur právě podepsal obchodní dohodu o volném obchodu s EU, Dyson bude mít přístup na evropský trh ze Singapuru volný, na rozdíl od toho, kdyby jeho firma zůstala v Británii po brexitu, pro který Dyson horoval:


Británie: Dopadne to špatně

23. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta

Analytik Sky News Faisal Islam:

Občané Británie...

Hlasovali v roce 2016 pro odchod z EU.

... a pak v roce 2017 odebrali britské vládě legislativní většinu, aby to mohla provést.

A v roce 2018 většina Britů v průzkumech veřejného mínění říká, že brexit je chybou a že podporují setrvání Británie v EU, ale zároveň v roce 2019 odmítá nové referendum.

Tak to dopadne špatně.


Psychopatem na doživotí, Hérostratem na last minute

23. 1. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Ti kdo životní projekt staví na předpokladu, že svět je koneckonců rozumně uspořádán a co se děje dává smysl, velmi často neuspějí, upozorňuje Venkatesh Rao ZDE. Mnohem lepšího skóre naopak dosahují ti, kdo spolu s Shakespearem tvrdí, že život je "příběh vyprávěný idiotem, naplněný zvukem a zuřivostí, jež neznamená nic". Proto úsilí přežít opírají o jeho iracionalitu - jako Hellerův kapitán Yossarian v románu Hlava 22.

Jak porazit hybridní válku, ještě než začne

23. 1. 2019

čas čtení 2 minuty

Od té doby, co Rusko v roce 2014 ilegálně obsadilo Krym, v západních politických kruzích proběhla řada diskusí o tom, jak se vypořádat s taktikou hybridního válčení, píše Luke Coffey. Existuje také debata, jak definovat hybridní válku.

Nový ultrapravicový brazilský prezident ochromen skandálem svého syna

23. 1. 2019

čas čtení 1 minuta



Hned poté, co princ William v Davosu interviewoval Sira Richarda Attenborougha, který varoval, že pokud zničíme přírodu, zničíme sami sebe,


vystoupil v témže sále nový ultrapravicový brazilský prezident Jair Bolsonaro se svými antiekologickými tématy. Informoval, že otevře amazonský prales těžbě a podnikatelům, a zdůrazňoval, že zničí "bolivarskou" levici.

Jenže jeho ostře kritizované vystoupení na Světovém ekonomickém fóru bylo zastíněno rostoucím skandálem v Brazílii, který se týká jednoho z jeho synů, nedávno zvoleného senátora Flávia Bolsonara.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Rusko poprvé použilo zákon o "nežádoucích organizacích" k trestnímu stíhání obhájkyně lidských práv

23. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Ruské úřady poprvé použily represivní zákon o "nežádoucích organizacích" k zahájení trestního stíhání obhájkyně lidských práv Anastasie Ševčenkové. Ta může být odsouzena až k šesti letům vězení, varuje Amnesty International.


V pondělí 21. ledna byla Anastasia Ševčenko, koordinátorka organizace Otevřené Rusko, obžalována z "opakované účasti na činnosti nežádoucí organizace".

Je zjevné, že ruské úřady nyní rozšiřují své metody pro uvěznění obránců lidských práv. Bude to mít drastické dopady na svobodu projevu v Rusku. V minulých dnech zahájila ruská policie trestní vyšetřování členů organizace Otevřené Rusko po celé zemi. V jejich úřadovnách a bytech probíhají razie a aktivisté jsou zatýkáni.

Exekutoři připravili společnost o bilion korun

21. 1. 2019 / Boris Cvek

čas čtení < 1 minuta

Jeden diskutující na Facebooku shrnul povahu českého exekučního systému, který predátorsky drtí především chudé lidi na dávkách, takto průzračně (a přitom by stačily lepší zákony, jako v civilizovaném světě, fungující zákony a státní správa):

"Exekutoři a jejich kamarádi si přišli za patnáct let na jeden bilion korun, za to by bylo asi 6 000 km dálnic nebo asi 300 tisíc bytů. My jsme naopak těm exekvovaným zaplatili stejnou částku na sociálních dávkách. Naši prosperitu primárně ohrožují zločinná spiknutí, kterým stát slouží jako prostředek k obohacování."

Jak dva američtí poradci vypracovali v Maďarsku superúspěšný globální model pro volby, založený na vyvolávání nenávisti

Případ Soros: Pro úspěšnou politickou kampaň musíte zkonstruovat nepřítele

21. 1. 2019

čas čtení 12 minut



Ale šlo o víc. Finkelstein a Birnbaum rozšířili svou činnost právě do těch zemí, kde se snažila Nadace otevřené společnosti vytvořit místní liberální elity a hnutí za občanská práva: Na Ukrajině, v Rumunsku, v České republice, v Makedonii, v Albánii. Birnbaum byl přesvědčen, že Soros prosazuje "socialismus, který je pro tyto oblasti nesprávný".


V úřadu George Sorose na Manhattanu se kromě vývoje finanční situace na trzích sleduje i to, co se o Sorosovi píše na sociálních sítích. Publikuje se o něm desetitisíce zmínek týdně. Téměř všechny jsou záporné. Soros je zosobněním zla. Pašuje drogy. Spekulant. Extremista. Organizuje spiknutí. Nacista. Žid. Jsou to vlny čisté nenávisti.

Démonizace Sorose je jedním z charakteristických rysů současné globální politiky a jsou to  většinou lži. Soros je skutečně žid. Byl agresivním obchodníkem s měnami. Podporoval v USA Demokratickou stranu a v bývalém komunistickém bloku myšlenku Karla Popera o "otevřené společnosti". Avšak šílené a virálně se šířící teorie, například že záměrně pomohl rozbít Sovětský svaz, aby uvolnil cestu do Evropy pro Afričany a Araby, jsou tak absurdní, že jsou směšné - až na to, že jsou dnes  všude.

V Listopadu jsme chtěli dohnat Rakousko, dnes neumíme dohnat ani Polsko

21. 1. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Myslím, že česká média by se měla mnohem více věnovat analýzám Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), seznamovat s nimi veřejnost a tlačit na konkrétní změny, které tento úřad doporučuje. Byla by to zároveň důležitá výchova české veřejnosti ve věcném způsobu myšlení a ve schopnosti chápat, jak funguje svět. NKÚ má výbornou reputaci už dob pana Voleníka, kterou dodnes neztratil, navzdory pochybnostem pana premiéra o současném šéfovi NKÚ Kalovi. Premiér Babiš o Kalovi řekl v jedněch z minulých Otázek V. Moravce (OVM), že je to bývalý politik. Ano, Voleník byl taky bývalý politik, dokonce za ODS.

Izraelské letectvo beze ztrát zničilo íránské objekty v Sýrii

23. 1. 2019

čas čtení 6 minut

Libanonský tisk s odvoláním na zdroje v Damašku informuje o leteckém úderu provedeném v noci na pondělí izraelským letectvem na cíle v Sýrii, píše v analýze pro Nězavisimuju gazetu Alexandr Šarkovskij. Podle informací agentury Al-Masdar News útok izraelské letouny provedly v několika vlnách, z nichž první byla zaznamenána v 1:05 místního času. Úder byl proveden raketami třídy vzduch-vzduch, přičemž v okamžiku útoku se letouny nacházely v libanonském vzdušném prostoru.

17944

České učebnice jako nástroj ruského hybridního konfliktu?

21. 1. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 16 minut

České sdělovací prostředky se tradičně zaobírají banalitami, třeba politickými ambicemi mediálního megalomana Jaromíra Soukupa, ale skutečně závažná témata, jako je názorová symbióza mezi BIS a ministerstvem školství o nutnostech změn ve školních osnovách, je nechává chladnými. Je bohužel příznačné, že se o tomto skandálním jevu nevedou zanícené debaty například v publicistické vlajkové lodi ČT Události, komentáře. Už samotné tvrzení BIS, že jedním z pilířů ruské hybridní války je „trvající (pro)sovětská interpretace moderních dějin a trvající vliv sovětské propagandy“, je naprosto absurdní, a není ani fakticky doloženo. Nadto se nejedná o žádnou nevinnou poznámku pod čarou, jak se může každý přesvědčit. Samotné vměšování silového aparátu státu do záležitostí ministerstva školství za jeho souhlasného přitakání chápu jako nepřístojné nahlodávání základních demokratických principů, neboť taková konstelace se snadno může vymyknout veřejné kontrole.  

DějeBIS?

20. 1. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Naši západní sousedé právě přicházejí na to, jak velký vliv na nevědomé návyky široké populace dodnes vykonává nacistický bestseller Johanny Haarerové Die deutsche Mutter und ihr erstes Kind ZDE. Návod lékařky nemocí plicních, jak správně zacházet s kojencem a batoletem, aby se z něj stal patřičně tvrdý voják Říše, má ještě po mnoha dekádách důsledky v podobě depresí nebo i sebevražednosti. 1,2 milionu výtisků (poslední upravené oficiální vydání v roce 1987) v některých rodinách fatálně ovlivnilo zacházení s novorozenci - a posléze si již postižení ani nevzpomenou, jak celá věc vznikla.

Anglie se bouří: Chce odchod z EU bez dohody

21. 1. 2019

čas čtení 5 minut


Procento Angličanů, kteří chtějí odejít z EU bez dohody, v posledních dnech výrazně roste. Ve velkém množství anglického obyvatelstva začíná převládat svůdný mýtus o Británii, která bude stát sama proti svým "utlačitelům".

Podpora pro odchod Británie z EU bez dohody se rovná původnímu "Jděte všichni do prdele!"


Ve hře jsou faktory, které jsou provázány s Anglií a národními charakteristikami Angličanů, které existují už dlouhá staletí. Jednou z nich je tendence dělat nesmyslná, nevysvětlitelná gesta.

Britský politický establishment se obává, že pokud dojde v důsledku brexitu bez dohody k vyprázdnění obchodů, k rozkladu ekonomiky a k vysoké nezaměstnanosti, vyvolá to v Británii pouliční nepokoje. Možná tím ale naopak Angličané budou nadšeni!!

Problém je, že stále větší množství Angličanů, kteří se začínají v nynější krizi přiklánět k "řešení" "Just leave" - "Prostě odejděme!", vůbec neřeší otázku JAK to učinit. Británie má s Evropskou unií přibližně 700 provozních smluv, které definují spolupráci země s EU v nesčetných hospodářských a sociálních oblastech. Odchod Británie z EU bez dohody znamená likvidaci těchto provozních smluv bez jejich jakékoliv náhrady. Například: Přibližně 40 000 britských kamionů pravidelně přiváží z Evropské unie do Británie potraviny a léky, na nichž je Británie ze 70 procent závislá. Po odchodu Británie z EU bez dohody přestává povolení pro tyto kamiony jezdit na území EU platit. Dnem 29. března 2019. Angličané, kteří argumentují, "Prostě hned odejděme!" tohle vůbec neřeší.

ČR: Hlas oceli a betonu

20. 1. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 6 minut


Zářez pro dnešní den. Dík Ondřej Kania, viz níže, že to takhle napálil.

Něco k tomu ještě dodám. Tlak na cut-off score pochází od dobře zorganizované a mocné zaměstnavatelské lobby, která je protihráčem spíš zmatené veřejné správy v podobě různých Tripartit, Hospodářských komor, Svazů průmyslu a podobně. Je to lobby výrobních a stavebních firem, "hlas oceli a betonu", a byť tato lobby reprezentuje jen menší část ekonomiky (cca 25% HDP), je její hlas velice slyšet, protože malí zaměstnavatelé nejsou zorganizovaní a inovativní high-tech si jede svoje a na vládu zvysoka prdí (to je bohužel chyba, ale nic s tím nenadělám).

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Fyzik Carlo Rovelli: "Čas neexistuje"

23. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta


"Čas neexistuje." To je jen jedna z teorií teoretického fyzika a spisovatele Carla Rovelliho. Nachází se na seznamu stovky nejvlivnějších globálních myslitelů. Jeho populárně vědecká kniha "Sedm krátkých lekcí z fyziky" byla přeložena do 41 jazyků a prodalo se jí přes milion výtisků.

V poslední knize "Řád času" se vyrovnává s původem samotného času.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Analytik: Čínu je třeba přesunout do kategorie "darebáckých států"

23. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

Skupina bývalých diplomatů a akademiků napsala otevřený dopis čínskému prezidentovi kvůli propuštění dvou Kanaďanů zadržovaných na základě národněbezpečnostní argumentace. Jeden ze signatářů, Bill Hayton z think tanku Chatham House, označil Čínu za zemi, kterou je třeba přemístit do kategorie "darebáckých států".

Led v Grónsku taje rychleji, než se vědci dosud domnívali. Od roku 2003 se tání tamějšího ledu zrychlilo čtyřnásobně.

22. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

 

K tání ledu dochází především v jihozápadním Grónsku. Do moře tečou nyní celé řeky vody a zvyšují hladiny moří. Znamená to ohrožení zaplavením zranitelných pobřežních míst, jako jsou Miami, Šanghaj, Bangladéš a různé ostrovy v Tichomoří.

Ze studie, vydané v Proceedings of the National Academy of Sciences, vyplývá, že v letech 2002 - 2016 přišlo Grónsko každoročně asi o 280 miliard tun ledu, což znamená, že hladiny moří každoročně stouply o asi o 0,08 cm. Pokud by roztál veškerý led v Grónsku, který je často tlustý až 3 kilometry, globální hladiny moří by stouply o 7 metrů a zaplavily by většinu pobřežních měst.

Brexit: Theresa Mayová přichází se stále šílenějšími návrhy, zatímco míjí čas

20. 1. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Pro dohodu z Velkého pátku, která ukončila dlouhá staletí násilí, hlasovali občané v referendu, KDY JIM KOMPLETNÍ DOHODA BYLA NEJPRVE PŘEDLOŽENA, podporou 71,1 procent v Severním Irsku a 94,4 procent v Irské republice. Vy, Mayová, ji chcete ochromit v zájmu slepého hlasování pro brexit minimální většinou 51,9 procenta hlasů v zájmu dohody, kterou všichni odmítají?



Konzervativní probrexitový deník Daily Telegraph informuje na titulní stránce svého pondělního vydání, že prý Theresa Mayová navrhuje, že dohoda z Velkého pátku z devadesátých let, o ukončení terorismu v Severním Irsku, "by měla být kvůli brexitu přepracována". Je to další ze šílených návrhů Mayové, zatímco čas míjí a datum odchodu Británie z EU - přestože není k dispozici žádná dohoda - dne 29. března 2019 - se neúprosně blíží.


V případě odchodu Británie z EU bez dohody poklesne doprava zboží přes kanál La Manche o 87 procent

22. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

 


Británie asi zemře hladem. Je ze sedmdesáti procent závislá na dovozu potravin a léků z Evropské unie. Televize Sky News získala dokumentaci z britského celního úřadu, z níž vyplývá, že v případě odchodu Británie z EU bez dohody poklesne objem dopravy zboží před kanál La Manche na dobu nejméně půl roku na pouhých 13 procent svého dosavadního objemu. Bude to proto, protože doprava zboží mezi Británií a EU bude muset být podrobena celním prohlídkám jako při dopravě z třetích zemí, které nejsou členem Evropské unie. I po prvním půl roce zůstane zřejmě objem přepravy zboží podstatně snížen ve srovnání s dneškem, konstatuje britský celní úřad.




Podrobnosti v angličtině ZDE

 


PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v říjnu 2018

31. 10. 2018

čas čtení 2 minuty

V říjnu 2018 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 43 927.60  . DĚKUJEME!   Výdaje na provoz Britských listů byly  však 106 601.72 Kč. 

Bez větší míry finanční podpory čtenářů do několika měsíců končíme.

Zůstatek byl koncem října  2018 197 962.12 Kč.  

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


26174