22795

Ptala jsem se kolegů z veřejného zdravotnictví na hladomor v Gaze. Říkají, že to, co se děje, nemá obdoby

14. 3. 2024

čas čtení 5 minut

 
Hladomor se zdá být bez urychleného zásahu nevyhnutelný. Děti strádají nedostatkem jídla - a lze tomu zcela zabránit

Sledovat zprávy z Gazy je příliš bolestné, píše Devi Sridhar, profesorka veřejného zdraví na univerzitě v Edinburku. Videa bezprostředního násilí zaujmou televizní diváky i diváky na sociálních sítích: během několika vteřin jsou zničeny celé nemocnice a budovy padají k zemi. Sledujeme smrt v reálném čase. Ve svém posledním článku o Gaze jsem upozornila na rekordy, které padají: vzhledem ke krátkému trvání se jedná o nejsmrtonosnější válku v moderních dějinách pro děti, novináře, zdravotníky a pracovníky OSN. Jsou však části situace na místě, které se v krátkých klipech hůře zprostředkovávají. Když mluvím s kolegy z humanitárních organizací, nejčastěji slyším, že se obávají hladomoru.

Gaza: Izrael zastřelil dvanáctiletého "teroristu" a zabil pět lidí bombardováním střediska humanitární pomoci

14. 3. 2024

čas čtení 4 minuty


Reportér, Channel 4 News, středa 13. března 2024, 19 hodin: Reportér: Jen se podívejte na rozsah zkázy způsobené izraelským útokem. Krátký klid v bojích v Chán Unisu znamená příležitost pokusit se získat z trosek, co se dá.



Tohle auto nějakým způsobem stále jezdí. Boje v této čtvrti zuří už více než týden. Dnes se izraelské jednotky stáhly. Některým obyvatelům už nic nezbylo.

 

 16879

Čtvrtstoletí v NATO

14. 3. 2024 / Matěj Metelec

čas čtení 4 minuty

Rozšíření Severoatlantické aliance o bývalé země východního bloku před pětadvacet lety bylo možné vnímat jako dovršení amerického vítězství ve studené válce. Ačkoli Rusko, coby nástupnický stát Sovětského svazu, mohlo pohlížet na rozšíření NATO do Střední Evropy s nevolí, a argumentovat sliby o tom, že k ničemu takovému nedojde, dotyčná ujištění byla pouze ústní. Jako taková byla závazná podobně, jako když vám bohatý strýček slíbí, že vám vše odkáže – dokud vaše jméno nefiguruje v poslední vůli, jsou podobné výroky jen flatus vocis.

 22363

Izrael v Gaze patrně připravil o život mnohem více lidí, než se oficiálně uvádí

14. 3. 2024 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Snahy o diskreditaci počtu obětí izraelského genocidního tažení v Gaze s poukazem na nedůvěru v cokoli, co pochází od Hamásu, jsou v jádru rasistické a nechutné. Nejenže jsou data zveřejňovaná ministerstvem zdravotnictví v Gaze podle prosincové studie vědeckého časopisu Lancet jako tradičně akurátnídalší věrohodné analýzy tvrdí, že celkový počet obětí vražedné izraelské mašinérie může být v reálu mnohem vyšší. Ostatně i autoři této studie píší, že izraelské nálety již loni 10. listopadu vedly ke kolapsu komunikace a reportování gazanského ministerstva zdravotnictví, což nevyhnutelně způsobilo podhodnocování skutečného počtu zabitých osob.

 22793

Krize na Blízkém východě: Izrael tvrdí, že zničil raketomety v Gaze; příbuzní rukojmích blokují silnici při protestu v Tel Avivu

14. 3. 2024

čas čtení 8 minut

 

- Loď humanitární pomocí z Kypru, která má dorazit k břehům Gazy, je jen "kapkou v moři" toho, co je potřeba k řešení akutní krize na tomto území, uvedl včera pozdě večer vedoucí pracovník Mezinárodního záchranného výboru pro tuto krizi.


Arvind Das popsal vážnou podvýživu a nedostatečné zásoby vody a hygienických zařízení v Gaze poté, co od prosince vedl na území čtyři týmy zdravotníků z IRC a organizace Medical Aid for Palestinians.

"Dvě stě tun je při pohledu na potřebu kapka v moři," řekl Das z Káhiry po nedávném návratu z Gazy. "Vidím podvýživu v táborech, v nemocnicích, v přístřešcích, vidím ji doslova všude. Jen se to zhoršuje."

Při nedávném rychlém hodnocení formálních a neformálních přístřešků Das uvedl, že nedostatek potravin, vody nebo hygienických zařízení je v Gaze evidentní. V jednom přeplněném útulku viděl ženy rodit děti v prostorách úzkých až 1,5 metru. Pitné vody, kterou mají ukrývající se civilisté k dispozici, je méně než 200 ml na osobu denně.

Žádná ze 47 tun pomoci, kterou byl IRC schopen dodat, sice nebyla pro Gazu odmítnuta, IRC však uvádí, že se zdržel vkládání věcí do nákladních aut, které by v Gaze potřeboval, ale které jsou na seznamu věcí, jež do Gazy nesmí, včetně věcí potřebných k zajištění bezpečného zásobování vodou.

Das popsal, že vidí stovky odmítnutých kamionů s pomocí, protože podléhají pravidlům a pokynům, které podle něj "často nedávají smysl".

Ze všech krizí, v nichž Das pracoval, včetně Afghánistánu, Jemenu, Súdánu a Sýrie, je podle něj v Gaze výrazný rozdíl v počtu žen a dětí, které byly v konfliktu zabity nebo zraněny.

"Téměř 75 %, 80 % zraněných, které tvoří děti, a vidět kojence, děti a ženy, to jsem v Afghánistánu, Sýrii ani nikde jinde neviděl," řekl Das. "Tady jsem záměrně viděl cílení na nemocnice, školy, útulky, to je velmi těžko pochopitelná logika a zdůvodnění, to je rozdíl."

Výzva - Odmietame demontáž slobody médií zásahmi do nezávislosti RTVS

14. 3. 2024

čas čtení 8 minut

Demontáž RTVS je priamym zásahom do slobody médií

Verejné prehlásenie česko - slovenskej občianskej spoločnosti k zasahovaniu do slobody slova.

V čase, keď si väčšina krajín EÚ uvedomuje dôležitosť verejnoprávnych médií v kontexte boja proti dezinformáciám, vláda Roberta Fica sa rozhodla túto inštitúciu na Slovensku zrušiť a nahradiť ju vysielateľom, ktorý bude pod priamou politickou kontrolou. Vyplýva to z návrhu nového zákona, ktorým sa ruší súčasná RTVS a na základe ktorého vznikne nový vysielateľ, ktorý bude pod priamou kontrolou súčasnej vládnej garnitúry.

 19879

Není Babiš jako Blažek, nebo, není Blažek jako Babiš, nebo jsou tak nějak stejní?

14. 3. 2024 / Petr Haraším

čas čtení 4 minuty

Po delším čase se opět strhla politická mela ohledně takové jedné záležitosti: „Já mám kompro, ty máš kompro, kdo má víc?“ Odpovědná koalice vedená skrznaskrz prohnilou ODS rychle sborově haleká, že ona, oni, ony nikdy kompro ani zdaleka, ani náhodou. Stačí ovšem zadat do vyhledávače na internetech dotyčné slovo a už to vyskakuje jeden odkaz za druhým i s pikantními podrobnostmi. Tentokrát se do kompromatu zanořil agent nejpovolanější, vybavený znalostmi z vinárny U Obuvníka. Nadutý oligarcha udělal začátečnickou chybu, když si ve vzteku nepohlídal, komu a co píše. ZDE Kdyby byl by hlídal, byl by klid, protože my jako dědici komunistických reálií jsme tady zvyklí na prapodivné roztodivnosti ze všech stran politického, byznysového i kdovíjakého prostředí, kde jde o moc a peníze a moc.

31325

Internet mimo jiné upevňuje i jinak zcela iluzorní a neudržitelné postoje

Iluze o demokratizaci internetem je neudržitelná tváří v tvář skutečnosti

14. 3. 2024 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

"Já si myslím, že ta obava, kterou tady prezentoval pan Kartous, že s AI budou média víc manipulativní než dnes, je zcela lichá," píše pan Samohýl v reakci na můj článek o tom, žer AI hrozí zničit demokracii. Pan Samohýl se naopak domnívá, že lidé nyní mohou lépe a svobodněji komunikovat prostřednictvím sociálních sítí a tím pádem dokážou jaksepatří nastavit zrcadlo propagandě a zaujatým médiím. Dá se říct, že takový postoj k rozvoji internetu sdíleli někteří optimisté na konci 90. let 20. století, kdy se věřilo na demokratizační vliv internetu (rovnoměrná distribuce vědění, možnost produkovat a šířit informace bez nutnosti vlastnit kapitál a mediální technologii). Optimismus pana Samohýla mě překvapuje, neboť těch více než 20 let ukázalo pravý opak. Ve světě nabírají na síle radikalizované, v euroatlantickém prostoru nejvíce ultrapravicové politické proudy. Jak? No přece díky internetu...

Přes 50 organizací vyzývá poslanecké kluby, aby projednávaly Istanbulskou úmluvu

14. 3. 2024

čas čtení 4 minuty

Koalice Hlas proti násilí s podporou 50 organizací vyzývá poslanecké kluby, aby pokračovaly v projednávání Úmluvy proti násilí a podpořili ji v hlasování. K této výzvě se připojila i veřejnost.

Koalice Hlas proti násilí s podporou 357 signatářů a signatářek z řad veřejnosti a organizací poslala dne 13. března otevřený dopis předsedům a předsedkyni poslaneckých klubů. Koalici Hlas proti násilí tvoří organizace Amnesty International ČR, Konsent, Ženy v právu, Otevřená společnost a Česká ženská lobby, která ji vede.

Senát síce Úmluvu odmítl, ale to nemusí být důvodem k zastavení ratifikačního proces. Naopak, Sněmovna může pokračovat v jednání o Úmluvě a hlasování horní komory se bude opakovat v novém složení po letošních senátních volbách.

European Broadcasting Union: Návrhy slovenské vlády ohrožují nezávislost médií

14. 3. 2024

čas čtení 3 minuty


EBU je velmi znepokojena návrhy slovenské vlády, které ohrožují redakční nezávislost jejího člena Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS).


Podle návrhu zákona by se RTVS přejmenovala na Slovenskou televizi a rozhlas, což by vládě umožnilo odvolat všechny současné členy správní rady RTVS včetně generálního ředitele. Vznikla by nová řídící rada složená ze sedmi členů - tři jmenuje ministerstvo kultury a čtyři parlament ovládaný vládní koalicí. Generálního ředitele nového vysílání by jmenovala tato Rada, která by rovněž měla pravomoc jej z jakýchkoli důvodů odvolat.

 18993

Británie: V předvolebně vypjaté atmosféře zápasí šéf Konzervativní strany s dalším skandálem

14. 3. 2024

čas čtení 8 minut

Mám vždycky určité pochybnosti, píše Jan Čulík, zda tu mám informovat o dalším britském vnitropolitickém skandálu, jevícím se jako další bouře ve sklenici vody, ale nešť. Je to důkazem, že britští konzervativci nezvládají.

V pondělí přinesl deník Guardian exkluzivní informaci, že největší finanční dárce Konzervativní straně, podnikatel Frank Hester, který za poslední rok věnoval konzervativcům 10 milionů liber (300 milionů Kč), řekl před několika lety, že při pohledu na černošskou (donedávna) labouristickou poslankyni Diane Abbottovou,  "máte chuť nenávidět všechny černošky", a prohlásil, že tato poslankyně "by měla být zastřelena".

To je trochu na hraně, protože v posledních letech byli v Británii zavražděni už dva poslanci.

Od pondělka se britská média nezabývají skoro ničím jiným. Premiér Rishi Sunak konečně po určité pauze přiznal, že tyto výroky jsou rasistické, ale nechce dárci těch 10 milionů liber vrátit (oni už je asi konzervativci utratili), jak to mnoho lidí požaduje, nejen opozice, ale i řada lidí v Konzervativní straně.

 18389

dTest: Nástrahy telefonické komunikace

14. 3. 2024

čas čtení 4 minuty


Dnešní doba nabízí opravdu širokou paletu možností komunikace. Spotřebitelé si z tohoto rozsáhlého výběru komunikace s prodávajícími či poskytovateli služeb vybírají vždy ty nejpohodlnější – zasílání dopisů dnes využívají spíše ve výjimečných případech, velmi časté jsou e-maily a v případě potřeby rychlé komunikace stále vyhrává telefonický hovor. Jaké problémy však mohou nastat v případě, že problémy řešíte pouze telefonicky?

31842

Důl Turów přišel o povolení k těžbě do roku 2044. Polský soud rozhodl, že při rozšíření dolu byl porušen zákon

14. 3. 2024

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva Greenpeace ČR, Sousedského spolku Uhelná a platformy Společně pro vodu

Polský správní soud ve Varšavě ve středu rozhodl, že posouzení vlivů na životní prostředí (tzv. proces EIA) pro prodloužení licence polského uhelného dolu Turów na období do roku 2044 nebylo provedeno řádně a v souladu se zákonem. Rozhodnutí EIA je přitom zásadní podmínkou pro pokračování v těžbě.

Kromě povolení k těžbě do roku 2044 získal provozovatel dolu ještě povolení do roku 2026, které však žádné posouzení vlivů na životní prostředí neobsahovalo a které kvůli tomu podle vyjádření generálního advokáta Soudního dvoru EU porušilo unijní právo. Současná těžba v dole Turów je tak podle ekologických organizací nelegální.

Prosíme, přispějte finančně na vydávání Britských listů

14. 12. 2023

čas čtení < 1 minuta

Tento měsíc máme na účtu zatím pouhých 13 000 Kč, z toho nezaplatíme nic. Apelujeme na čtenáře, aby přispěli na vydávání Britských listů.


Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 22784

Prosba o pomoc, adresovaná řediteli VZP, milionáři panu Zdeňku Kabátkovi

13. 3. 2024

čas čtení 2 minuty

Bez těch cévek se nevymočím...

Dobrý den, vážený pane Ing. Zdeňku Kabátku.

Jmenuji se Ivan Drlík. Jsem  z Liberce.

Od roku 2000 jsem upoutaný na invalidním vozíku. Mám přerušenou míchu v oblasti krčního obratle, a tak jsem kvadruplegik. Když jsem v roce 2017 žádal o nový elektrický vozík, protože ten původní se porouchal v době, kdy mi umíral otec na rakovinu, tak jsem prosil na pobočce VZP v Liberci o pomoc. Jenže úřednice se stále oháněly,  že mají nějaké směrnice na vše, ač se jedná o cévky, tak vozík, postel atd... Nic.

Tak jsem se tedy rozhodl založit stránky a oslovit veřejnost + firmy. Předpokládal jsem, že si najdu i přátelé, ale když jsem oslovil zámožné osoby, tak mi finančně nepomohli ani korunou, to spíš mi pomohl obyčejný dělník.

 22728

Hlad je v Gaze využíván jako "válečná zbraň", konstatuje šéf zahraničních věcí EU

13. 3. 2024

čas čtení 20 minut

- Palestinský občan Izraele získal - bezprecedentně - azyl ve Spojeném království poté, co svědčil, že by mu v jeho vlasti hrozilo pronásledování na základě jeho rasy, muslimské víry a názoru, že v Izraeli "vládne režim apartheidu". Je pozoruhodné, že mu Británie udělila azyl, aby ho ochránila před Izraelem, normálně považovaném za zemi spřátelenou se Západem

"Hasan", jehož pravá totožnost není z důvodu jeho vlastní ochrany zveřejněna, se ve Spojeném království účastnil propalestinských protestů a jeho právníci rovněž argumentovali tím, že by se kvůli svému aktivismu vystavil po návratu zvýšenému riziku nepřátelské pozornosti od izraelského státu.

Jeho právníci v úterý uvedli, že podle nich je rozhodnutí britského ministerstva vnitra v případě Palestince, který má izraelský pas, bezprecedentní.

Čtyřiadvacetiletý Palestinec strávil většinu svého života ve Spojeném království. Požádal o azyl, aby se vyhnul deportaci do Izraele, a ve středu se mělo konat slyšení před soudem prvního stupně. Ministerstvo vnitra však v pondělí nečekaně ustoupilo a Hasanovi azyl udělilo, čímž se vyhnulo slyšení, při němž jeho právní tým hodlal argumentovat tím, že palestinští občané Izraele nejsou v bezpečí, a to zejména ti, kteří jsou ochotni promluvit.

Podle Hasanova přesvědčení, jak uvedli jeho právníci, vládne v Izraeli "režim apartheidu, který se dopouští systematické a všudypřítomné diskriminace, pronásledování a násilí, jež se dotýká všech aspektů palestinského života".

Hospodaření OSBL za leden 2024

2. 2. 2024

čas čtení 1 minuta


Vážení čtenáři,

prosincová krize ohledně financování Britských listů víceméně pominula, děkujeme mnoha čtenářům, kteří nás finančně podpořili. Prosíme, v podpoře neustávejte - potřebujeme na provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně, kteréžto částky nedosahujeme.  Děkujeme všem!!

V lednu 2024 přispěli čtenáři na provoz Britských listů celkovou částkou 57 535,45 Kč.

Výdaje byly 67 620,89 Kč.


Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Británie požaduje od Izraele "úplné vysvětlení" týrání zdravotníků po izraelském útoku na nemocnici v Gaze

13. 3. 2024

čas čtení 4 minuty


Náměstek ministra zahraničních věcí Spojeného království vyzval k prošetření zprávy, podle níž byl zdravotnický personál v Gaze po izraelském útoku na nemocnici  vystaven násilnému a ponižujícímu zacházení


Násirova nemocnice v jižním městě Chán Júnis - v té době největší fungující nemocnice na palestinském území - byla během několikadenního útoku, který začal 15. února, napadena izraelskými silami.

Lékaři tehdy uvedli, že pozemní jednotky Izraelských obranných sil (IDF) vtrhly do areálu poté, co odřízly cesty ke zdravotnickému středisku a ostřelovaly jeho zařízení. Útok donutil pacienty, zdravotnický personál a vysídlené civilisty, kteří se v nemocnici ukrývali, k útěku a podle personálu zemřelo na jeho následky nejméně 13 pacientů, většinou kvůli výpadku elektřiny potřebné k provozu přístrojů, jako jsou ventilátory.
 

 20706

40 %? Nevadí, naše čísla jsou jiná, zatni zuby občane a táhni

13. 3. 2024 / Petr Haraším

čas čtení 8 minut

Aneb volby se blíží

Na prosinec roku 2021 budeme dlouho se slzou v oku vzpomínat. Na prosinec roku 2021 budeme chtít velmi rychle zapomenout. Měla se rodit těžce, ta koalice naděje, státnické moudrosti a dalších tradičních líbivých keců, leč zrodila se náhle lehce. Otěže moci tehdy plně třímal Miloš Zeman, dlouhodobá mezinárodní ostuda číslo dvě Země české. Ostuda číslo jedna je vždy Václav Klaus, aby bylo jasno. Obě ostudy zvládly poškodit tuto republiku víc než ústřední výbory komunistických strejců.

 19361

Prohlášení generálního ředitele ČRo na podporu RTVS

13. 3. 2024

čas čtení 2 minuty

Český rozhlas sleduje s velkým znepokojením současné dění kolem Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS). 

Aktuální kroky slovenské vlády v nás vyvolávají hluboké obavy o osud veřejnoprávního vysílatele a demokracie na Slovensku. Návrh zákona Národní rady Slovenské republiky ze dne 11. 3. 2024 znamená de facto likvidaci stávajícího nezávislého média veřejné služby RTVS, dlouholetého a
 respektovaného člena Evropské vysílací unie (EBU). Dle zákona ho má nahradit nová instituce s názvem Slovenská televize a rozhlas, jejíž vedení, ale i program a vysílání by byly pod přímým politickým vlivem. Jde nepochybně o počáteční krok směřující k zestátnění média veřejné služby na Slovensku a k potlačení jeho svobodného a objektivního vysílání, které je jednou z podmínek pro zachování demokracie a názorové plurality v této zemi.


 20461

Ruská agrese na Ukrajině: Litevský vůdce po útoku na spojence Navalného prohlásil, že "Putina se nikdo nebojí"

13. 3. 2024

čas čtení 5 minut

 
Litevský prezident Gitanas Nauseda uvedl, že útok na Leonida Volkova byl jasně předem naplánovaný a souvisí s dalšími provokacemi proti pobaltskému národu


- Putin prohlásil, že na finské hranici budou umístěny ruské síly a "systémy"


V rozhovoru pro ruskou státní tiskovou agenturu RIA a státní televizi Rossija-1 ruský prezident Vladimir Putin naznačil, že hodlá posílit ruské jednotky podél hranic země s Finskem.

Ruský vůdce kritizoval vstup Finska a Švédska do NATO, uvedla agentura Reuters.

"Z hlediska zajištění vlastních národních zájmů je to (pro Finsko a Švédsko) naprosto bezvýznamný krok," řekl a dodal:

    "Neměli jsme tam (na finských hranicích) vojáky, teď tam budou. Nebyly tam žádné ničivé systémy, nyní se tam objeví.

- Litevský prezident řekl, že útok na Volkova byl jasně předem naplánovaný


Litevský prezident Gitanas Nauseda uvedl, že útok na Leonida Volkova, vrchního poradce zesnulého ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného, který žije v Litvě, byl jasně předem naplánovaný a souvisí s dalšími provokacemi proti pobaltské zemi.

Na adresu ruského prezidenta Vladimira Putina Nauseda řekl: "Putinovi mohu říci jen jedno - nikdo se vás tady nebojí."

Volkov byl v úterý večer napaden kladivem před svým domem v Litvě a krátce hospitalizován. Ve středečním videoklipu zveřejněném na Telegramu Volkov řekl: "Budeme pracovat a nevzdáme se" a prohlásil, že útok, po němž má zlomenou ruku, byl "charakteristickým banditským pozdravem" Putinových nohsledů.

Litevské ministerstvo státní bezpečnosti ve středu uvedlo, že útok pravděpodobně zorganizovalo a provedlo Rusko.

 19387

Studie zjistila, že vakcíny proti covidu snižují riziko srdečního selhání a krevních sraženin způsobených viry

13. 3. 2024

čas čtení 3 minuty

 

Vědci sdělují, že očkování podstatně snižuje až na dobu jednoho roku  rok pravděpodobnost závažných kardiovaskulárních komplikací

Podle rozsáhlé studie podstatně snižuje očkování proti viru covidu až na rok riziko srdečního selhání a potenciálně nebezpečných krevních sraženin spojených s touto infekcí.

Vědci analyzovali zdravotní záznamy více než 20 milionů lidí z Velké Británie, Španělska a Estonska a našli konzistentní důkazy, že očkování chrání před závažnými kardiovaskulárními komplikacemi onemocnění.

 19995

Jak se ruské úřady výmysly o Západě dohnaly k paranoie

13. 3. 2024

čas čtení 14 minut

Proč je život v Rusku tak těžký? Proč je historická cesta Ruska tak obtížná? Proč všechny ty války a tragédie? Proč je při všem našem bohatství v zemi tolik chudých lidí? Proč by vás syn úředníka sestřelil ve Ferrari a pak dostal ocenění z rukou prezidenta? Odpovědi mohou být dvě: Jednoduchá a složitá. Kterou z nich preferujete?

 20591

Ruský Červený kříž spolupracuje se skupinami deportujícími ukrajinské děti

13. 3. 2024

čas čtení 4 minuty

Dva týdny po odhalení, že ruský Červený kříž (RRC) má úzké vazby na válečnou a propagandistickou mašinérii Kremlu, roste tlak na Mezinárodní federaci Červeného kříže (MFČK), protože několik hlavních dárců a klíčových vlád veřejně vyjadřuje znepokojení nad těmito zjištěními, uvádí kolektiv investigativců webu Vsquare.

Rozhovor Britských listů 648. Bude mít Česká republika dostatek elektřiny?

11. 3. 2024

čas čtení 18 minut


Petr Fiala a politikové kolem něho přesvědčují českou veřejnost, že investice do jaderných elektráren vyřeší jak globální oteplování, tak problém, kde a jak získávat elektrickou energii. Občané podle nich mohou být v klidu, všechno je zařízeno a zajištěno. Ono to ale tak jednoduché nebude. Vůbec ne. O tom hovoří Jan Čulík s Edvardem Sequensem, odborníkem na energetiku z organizace Calla.

Kompletní transkript rozhovoru:

Izraelské zpravodajské služby považují údaje o počtu mrtvých uváděné ministerstvem zdravotnictví řízeným Hamásem za obecně přesné

13. 3. 2024

čas čtení 5 minut

 
Vysocí izraelští představitelé interně spoléhají na údaje ministerstva zdravotnictví v Gaze o počtu mrtvých, a to několik měsíců poté, co Izrael i USA prohlásily, že těmto údajům nelze věřit


Izraelské zpravodajské služby prostudovaly údaje o civilních obětech, které zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví v Gaze řízené Hamásem, a dospěly k závěru, že údaje jsou obecně přesné, a to navzdory dřívějším veřejným tvrzením amerických a izraelských představitelů, že statistiky ministerstva jsou zmanipulované.

Podle článku Yuvala Avrahama, který v loňském roce přinesl informace o tom, že izraelská armáda využívá umělou inteligenci k cílení, zveřejněného v deníku Mekomit, byla tato čísla přijata k zařazení do informací pro vysoké izraelské představitele poté, co zpravodajské služby provedly operace a analýzy s cílem monitorovat metody sběru informací ministerstva zdravotnictví a jeho interní komunikaci a zjistily, že statistiky jsou věrohodné. Jeden z izraelských zpravodajských úředníků potvrdil serveru VICE News, že izraelská vláda používá čísla ministerstva pro Gazu, zatímco dva úředníci z evropských zpravodajských služeb uvedli, že jsou široce používána při oficiálních brífincích na mezinárodní úrovni.

 20576

Proč by měl Olaf Scholz dělat to, co jeho lidé nechtějí

13. 3. 2024

čas čtení 3 minuty

Většina Němců je proti dodávce Taurusu na Ukrajinu. Člověk by si tedy mohl myslet, že Olaf Scholz jedná správně, když Kyjevu odepřel střely s plochou dráhou letu. Jsou však historické okamžiky, kdy kancléř musí dělat víc než jen naslouchat svým voličům, píše Alan Posener.

 22432

Rozzuřené Maďarsko si předvolalo amerického vyslance kvůli Bidenovu výroku o "diktatuře"

13. 3. 2024

čas čtení 3 minuty

 
Joe Biden prohlásil, že maďarský premiér Viktor Orbán "usiluje o diktaturu" poté, co se Orbán setkal s Trumpem na Floridě.



Maďarsko si předvolalo amerického velvyslance kvůli výroku amerického prezidenta Joea Bidena, který řekl, že premiér Viktor Orbán chce diktaturu.

Maďarský vůdce v pátek odcestoval na Floridu na jednání s Donaldem Trumpem během návštěvy, při níž se nesetkal s nikým z Bidenovy administrativy.

 21107

Izraelský nouzový válečný plán nabírá na obrátkách

13. 3. 2024

čas čtení 3 minuty

Velitelství Domácí fronty Izraelských obranných sil v posledních týdnech rychle pokročilo s plánem na určení masových protileteckých krytů v severním Izraeli. Armáda zřizuje desítky míst, především v podzemních parkovištích, v reakci na sílící hrozbu totální války s Hizballáhem.

 20511

Tento údaj ilustruje vojenskou závislost Evropy na USA

13. 3. 2024

čas čtení 3 minuty

Evropská debata o větší suverenitě ve zbrojním průmyslu pravděpodobně nabere novou energii. Je tomu tak proto, že závislost na USA vzrostla, jak ukazuje nedávná analýza švédských mírových výzkumníků. Jedna země v Evropě však zažívá vzestup, píše Gerhard Hegmann.

Rozhovor Britských listů 647. Zrazeni Evropskou unií se v ČR cítí chudí lidé

9. 3. 2024

čas čtení 17 minut


" Kdyby tady fungovala iniciativa na zlepšení povědomí o tom, co Evropská unie dělá, rozhodně by to přispělo i k celkové oblibě Evropské unie v České republice." 

 Hrozí Czexit? Jak velká je radikální skupina odpůrců EU? Co je definuje? Jaká je znalost Čechů o EU a jaká jsou témata, která si s EU spojují? Bohumil Kartous hovoří s Filipem Hankou, vedoucím výzkumného projektu České zájmy, který realizuje analytický ústav STEM.

Kompletní přepis tohoto rozhovoru:

 22782

Ukrajina při přeshraničních útocích na ruská ropná zařízení přerušila výrobu v ruské rafinerii

13. 3. 2024

čas čtení 5 minut

Foto: V úterý havarované ruské letadlo


Útoky drony a raketami na energetickou infrastrukturu přicházejí v době, kdy proukrajinské prapory hlásí nájezdy přes hranice

Ukrajina zaútočila na ruská energetická zařízení při jednom z největších přeshraničních útoků drony a raketami v této válce, čímž narušila výrobu ve velké ruské ropné rafinerii. Ozbrojené skupiny se přihlásily k rozsáhlému nájezdu přes ukrajinskou hranici do Ruska.

Chaotický den v Rusku, který zahrnoval také havárii vojenského dopravního letadla, při níž zahynulo všech 15 osob na palubě, přichází v citlivém okamžiku, kdy se Vladimir Putin snaží před prezidentskými volbami, které se konají tento víkend, vytvořit obraz klidu a kontroly.

 22785

Británie: Dokumentární seriál Up byl zvolen nejvlivnějším britským televizním pořadem posledních 50 let

13. 3. 2024

čas čtení 2 minuty

 
Dokumentární seriál, který po dobu pětapadesáti let sleduje životy 14 dětí v sedmiletých intervalech, se umístil na prvním místě žebříčku k 50. výročí založení společnosti Broadcasting Press Guild

 
Přelomový dokumentární seriál Up byl v anketě předních televizních publicistů zvolen pořadem, který za posledních 50 let nejvíce změnil televizi.

Seriál, který sleduje skupinu dětí z různých sociálních vrstev a každých sedm let dokumentuje jejich pokroky, se umístil na prvním místě v žebříčku nejvlivnějších pořadů posledních pěti desetiletí, který sestavil Cech novinářů (BPG).

 22437

Ukrajinská jižní fronta: Rusové jsou zadržováni, dokud vystačí munice

13. 3. 2024

čas čtení 1 minuta

Ruský voják se objevuje vedle svého bojového vozidla pěchoty, které bylo den předtím zasaženo, ale nebylo zničeno, spolu se dvěma dalšími. Udělá desetisekundový úprk k jednomu z dalších a pak se zdá, že vedle něj začne kopat. Nachází se 15 km odtud, poblíž Robotyne, kde probíhají tvrdé boje od pádu východoukrajinského města Avdijivka 17. února.

 20387

Útok na média na Slovensku

12. 3. 2024

čas čtení 1 minuta


Do konca marca chcú zakon presadit. zakon znamena koniec riaditela Machaja, clenov Rady, ovladnutie novej televizie ministerstvom kultury personalne aj obsahovo. ministerka tvdi ze sucasna RTVS je „prívesok ideologického a politického ťaženia súkromných médií“. A bude aj hymna!



 22079

Ruská agrese na Ukrajině: Flotila ukrajinských bezpilotních letounů se zaměřuje na ruské rafinerie pohonných hmot a přerušuje dodávky elektřiny

12. 3. 2024

čas čtení 10 minut

 
Podle zpráv ruských úřadů se flotila ukrajinských bezpilotních letounů zaměřila na Rusko a způsobila výbuchy a požáry v rafinériích pohonných hmot, přerušila dodávky elektřiny a zasáhla Moskvu i další části země.


Podle místních gubernátorů a médií hořela v úterý po útocích dronů ruská palivová zařízení v Orlovské a Nižněnovgorodské oblasti. Systémy protivzdušné obrany reagovaly na 25 dronů, které Ukrajina vypustila nad několika ruskými regiony, uvedla státní agentura RIA s odvoláním na ruské ministerstvo obrany. Nebylo bezprostředně jasné, zda byly všechny drony zničeny.

Nižnij Novgorod je od ukrajinských hranic vzdálen téměř 1 000 km a leží asi 400 km východně od Moskvy. Orjol je od ukrajinských hranic vzdálen asi 150 kilometrů.

Agentura Reuters uvádí, že nejméně dvě ozbrojené skupiny sídlící na Ukrajině, které údajně tvoří Rusové vystupující proti Kremlu, zahájily v úterý podle svých stránek na sociálních sítích vpád přes západní hranici Ruska.

Legie Svoboda Ruska a Sibiřský prapor na svých stránkách na Telegramu oznámily, že zahájily útoky do Ruska z Ukrajiny, ačkoli agentura nemohla tato tvrzení nezávisle ověřit.

 20116

Izrael právě odmítl pustit do Gazy kamion s humanitární pomocí, protože v něm byly nůžky používané v lékárničkách pro děti

12. 3. 2024

čas čtení 12 minut

- Philippe Lazzarini, generální komisař Agentury OSN pro pomoc a práci s palestinskými uprchlíky, uvedl, že izraelské síly zabránily vstupu základní zdravotnické pomoci do Gazy

"Nákladní auto naložené pomocí bylo právě vráceno zpět, protože v něm byly nůžky používané v lékárničkách pro děti," napsal na Twitteru


"Lékařské nůžky jsou nyní přidány na dlouhý seznam zakázaných předmětů, které izraelské úřady klasifikují jako "pro dvojí použití".

"Seznam zahrnuje základní a životně důležité předměty: od anestetik, solárních lamp, kyslíkových lahví a ventilátorů až po tablety na čištění vody, léky proti rakovině a porodnické soupravy."

Upozornil, že životy dvou milionů lidí závisí na tom, zda budou do pásma Gazy co nejdříve vpuštěny základní předměty a kritické humanitární dodávky, protože "není času nazbyt".

    #Gaza: přežití celé populace závisí na humanitární pomoci. Přichází jen velmi málo a omezení se zvyšují.

    Kamion naložený pomocí byl právě vrácen zpět, protože v něm byly nůžky používané v dětských lékárničkách.
Charitativní loď vyplouvá z přístavu v Larnace a táhne bárku s moukou, rýží a bílkovinami; Húsíové reagují po úderech USA a Spojeného království

- Izrael je opakovaně obviňován, že nedělá dost pro usnadnění humanitární pomoci 2,3 milionu obyvatel Gazy
 

Po pěti měsících války je podle OSN čtvrtina lidí na obléhaném palestinském území na pokraji hladomoru.

Snahy humanitárních organizací dostat humanitární pomoc tam, kde je jí nejvíce zapotřebí, jsou vážně omezeny kombinací logistických překážek, rozpadem veřejného pořádku a zdlouhavou byrokracií, kterou nastolil Izrael.

Izrael prohlásil, že vítá dodávky po moři a že bude kontrolovat náklad směřující do Gazy předtím, než opustí místo uskladnění na Kypru.

 22690

“Rohan City” jako duch doby

12. 3. 2024 / Albín Sybera

čas čtení 4 minuty

 

O názvosloví nové karlínské části v Praze bylo napsán dostatek výstižných komentářů, včetně těch upozorňujících na do očí bijící český patriarchát, který opět jednou ukázal, že má-li možnost přemýšlet o dnešku, tak upře zrak na včerejšek a novým ulicím vtiskne především mužské názvy.

Méně reflektovanou skutečností je možná širší kontext v jakém developerská činnost v Praze (ale i jinde v Česku) vzniká, a ve kterém hrají hlavní klíčovou úlohu domácí developeři s barvitou minulostí a kontakty na převážně pravicovou část politického spektra.

 19850

Proč sleduji a komentuji Otázky V. Moravce

12. 3. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty


Setkávám se s nepochopením, když na Facebooku extenzivně komentuji v přímém přenosu Otázky V. Moravce (a pak většinou taky napíši komentář pro Britské listy). Mým cílem není ani v nejmenším pořad samotný, diskuse o jeho kvalitě, práci moderátora atd. Doma jsme sledovali podobné nedělní pořady pravidelně už někdy od roku 2000. Dělali jsme to proto, že politika je důležitá. Dodnes jsou pro mě Otázky V. Moravce možností sledovat české politiky nebo experty v oblastech blízkých politice, představitele zájmových organizací, včetně odborů nebo zaměstnavatelských svazů.

 16951

Zdravotníci z Gazy sdělili BBC, že je izraelští vojáci během útoku na nemocnici bili a ponižovali

12. 3. 2024

čas čtení 13 minut

 
Palestinští zdravotníci v Gaze sdělili BBC, že jim izraelské jednotky po zásahu v jejich nemocnici minulý měsíc zavázaly oči, zadržely je, donutily je svléknout se a opakovaně je zbily.

Ahmed Abu Sabha, lékař z Násirovy nemocnice, , popsal, že byl týden zadržován a že na něj byli nasazeni psi s náhubky a izraelský voják mu zlomil ruku.

Jeho výpověď se velmi shoduje s výpověďmi dalších dvou zdravotníků, kteří si přáli zůstat v anonymitě ze strachu z odvety.

Pro BBC uvedli, že byli ponižováni, biti, poléváni studenou vodou a nuceni hodiny klečet v nepohodlných pozicích. Uvedli, že byli zadržováni několik dní, než byli propuštěni.

BBC poskytla podrobnosti o jejich obviněních Izraelským obranným silám (IDF). Ty na otázky týkající se těchto svědectví přímo neodpověděly, ani nepopřely konkrétní tvrzení o špatném zacházení. Popřely však, že by zdravotnický personál byl během operace týrán.

Uvedli, že "jakékoli týrání zadržených je v rozporu s rozkazy IDF, a je proto přísně zakázáno".

 22767

Gaza: Nemluvňata umírají, děti pijí vodu z louží

12. 3. 2024

čas čtení 11 minut


Moderátorka, Channel 4 News, pondělí 11. března 2024, 19 hodin:   Bída a boj o přežití, kdy zoufalé rodiny sbírají plevel pro jídlo a blíží se hladomor. Dobrý večer. Je první den ramadánu, den, který prezident Joe Biden opakovaně předpovídal jako začátek příměří. Místo toho je to pro statisíce lidí v Gaze jen další den blíž k hladomoru, děti pijí vodu z louží, rodiny shánějí plevel k jídlu. Zatímco loď s humanitární pomocí zůstává uvízlá na Kypru a generální tajemník OSN varuje, že plánovaná ofenziva v Rafáhu zavede region do ještě hlubšího kruhu pekla.

V Gaze je potřeba další humanitární pomoci stále zoufalejší. Země zintenzivňují letecké výsadky. První loď, která měla vyplout na nový námořní koridor pomoci, byla dnes kvůli technickým potížím zastavena. Nejnaléhavější potřebě čelí severní Gaza, která je od ostatního pásma odříznuta izraelskými kontrolními stanovišti a kde se údajně zhroutil zákon a pořádek. Ve spolupráci s novináři na místě jsme získali mimořádné záběry každodenního boje o přežití. Náš zahraniční zpravodaj Secunder Kermani je nyní v Jeruzalémě, Secundere:

 22778

Britská bouře ve sklenici vody

12. 3. 2024

čas čtení 5 minut

Celý den v pondělí - od neděle večer - byla britská média posedlá informací, kterou uváděla jako hlavní zprávu - řekl bych, že to bylo přehnané. V neděli, v britský Den matek, zveřejnila princezna z Walesu Catherine po návratu z nemocnice, kde se podrobila nespecifikované operaci, svou fotografii se svými třemi dětmi. Pořídil ji prý její manžel.

Jenže po zveřejnění fotografie upozornili odborníci na fotografování, že snímek byl zmanipulován prostřednictvím Photoshopu, a že tedy není autentický. Čtyři významné tiskové kanceláře vydaly varování, že vydaný snímek z toho důvodu "likvidují". Vyvolalo to skandál pro britskou královskou rodinu a celodenní mediální peklo.

Královská rodina přiznává, že i v minulosti upravovala své snímky. Nyní je to však zjevně nepřijatelné, v době, kdy se všichni bojíme manipulace v důsledku umělé inteligence. (JČ)

Další podrobnosti:

 22755

Buranství v České republice

11. 3. 2024

čas čtení 1 minuta

Jsem si jistý, že se z toho stane ikonická scénka současného českého filmu, píše Jan Běliíček. Silný, osobní projev Darji Kaščejevy přeruší razantní hlas režiséra přenosu "Darjo, přestaňte, jsme moc dlouhý!" Darja v tu chvíli mluví o tom, jak je pro ženy těžké uspět ve filmovém průmyslu a skloubit profesní a mateřskou roli. Velmi osobně mluví o svých vlastních obavách a pochybnostech. Celému jejímu vystoupení navíc předchází výzva moderátorky Lindy Bartošové, ať studentstvo nevzdává boj za lepší svět. Hlas studentstva má prý obrovskou sílu a obrovskou váhu. V podstatě vzápětí se ale ukáže smutná česká realita - přímo během důležitého projevu Darji Kaščejevy se na celé Rudolfinum ozve "Darjo, přestaňte!", což byl asi ten nejarogantnější způsob, jak režisérku upozornit, že by měla svůj proslov směřovat ke konci. Jeden výjev často vydá za tisíce proslovů a pokud si chcete udělat představu o tom, jaké to je být mladou tvůrkyní v českém filmovém průmyslu, určitě se na záznam ze včerejšího ceremoniálu podívejte. Není to příjemný pohled, ale rozhodně se zapíše do dějin novodobého českého filmu. Ostuda..

 22779

Roger Scruton a jeho propaganda na podporu kouření

12. 3. 2024

čas čtení 2 minuty

K tomuto Rozhovoru Britských listů. Citace z Wikipedie:

Financování tabákovými společnostmi

V roce 2002 byl Scruton kritizován za to, že psal články o kouření, aniž by zveřejnil, že dostává pravidelný honorář od společnosti Japan Tobacco International (JTI, dříve R. J. Reynolds).[83] V roce 1999 začal se svou ženou - v rámci své poradenské činnosti pro Horsell's Farm Enterprises[74][85] - vydávat čtvrtletní informační materiál The Risk of Freedom Briefing (1999-2007) o kontrole rizik ze strany státu. [85] Tento dokument, který byl distribuován novinářům, zahrnoval diskuse o drogách, alkoholu a tabáku a byl sponzorován společností JTI. 86][87] V této době Scruton napsal několik článků na obranu kouření, včetně jednoho v roce 1998 pro The Times,[88] tří pro Wall Street Journal (dva v roce 1998 a jeden v roce 2000),[89] jednoho pro City Journal v roce 2001[90] a 65stránkové brožury pro Institute of Economic Affairs, WHO, What, and Why: (2000). Ten kritizoval kampaň Světové zdravotnické organizace proti kouření a tvrdil, že nadnárodní orgány by se neměly snažit ovlivňovat domácí legislativu, protože nejsou odpovědné voličům[91].

Deník The Guardian v roce 2002 informoval, že Scruton o těchto otázkách psal a přitom neoznámil, že od JTI dostává 54 000 liber ročně[83]. platby vyšly najevo, když do deníku The Guardian unikl e-mail od Scrutonových do JTI ze září 2001. E-mail podepsaný Scrutonovou manželkou žádal společnost o zvýšení měsíčního poplatku 4 500 liber na 5 500 liber, za což by se Scruton "snažil každé dva měsíce umístit článek" ve Wall Street Journal, Times, Telegraphu, Spectatoru, Financial Times, Economistu, Independentu nebo New Statesmanu. 92][93][94] Scruton, který uvedl, že e-mail byl ukraden, odpověděl, že nikdy neskrýval své spojení s JTI. [84] V reakci na článek v deníku The Guardian s ním deník Financial Times ukončil smlouvu jako s komentátorem,[94] deník The Wall Street Journal pozastavil jeho příspěvky[95][96] a Institut pro ekonomické záležitosti uvedl, že zavede politiku prohlášení autora[97], nakladatelství Chatto & Windus odstoupilo od jednání o vydání knihy a nakladatelství Birkbeck mu odebralo práva hostujícího profesora[98].

Zdroj ZDE

Britský právník bude dohlížet na vyšetřování válečných zločinů na palestinských územích, které vede Mezinárodní trestní soud

11. 3. 2024

čas čtení 3 minuty


Dohledem nad vyšetřováním údajných válečných zločinů na palestinských územích, které vede Mezinárodní trestní soud, byl pověřen vysoce postavený britský právník.

Andrew Cayley, advokát a bývalý vojenský prokurátor, nedávno nastoupil k Mezinárodnímu trestnímu soudu poté, co si ho hlavní prokurátor soudu Karim Khan vybral, aby vedl toto významné vyšetřování.

Očekává se, že Cayley převezme odpovědnost za každodenní vedení složitého případu a bude na vyšetřování spolupracovat s americkou právničkou Brendou Hollisovou. Bude přímo podřízen Khanovi, rovněž britskému advokátovi.

 22742

Gaza: Bez příměří zahyneme

11. 3. 2024

čas čtení 8 minut



Moderátorka, Channel 4 News, neděle 10. března 2024: Joe Biden řekl izraelskému premiérovi, aby zastavil ztráty na životech nevinných lidí v Gaze, ale zbraně mu neodstřihne a řekl: Nikdy neopustím Izrael. Dobrý večer. Jasný vzkaz to tedy nebyl.  Zatím jedna z nejtvrdších kritik prezidenta Bidena, který obvinil izraelského premiéra z toho, že Izraeli více škodí, než pomáhá, když pokračuje v zabíjení obrovského počtu nevinných civilistů, ale následoval opakovaný závazek, že Biden Izrael neopustí. 

"Nebudou existovat žádné červené linie, kde bych odřízl všechny zbraně," řekl. Zatímco tedy množství zbraní nadále způsobuje krveprolití v Gaze a kvůli nedostatku potravin hrozí mnoha lidem hladomor. Rafáh je dalším úsekem Gazy, kde Izrael plánuje pozemní ofenzivou, nyní však je tam více než milion lidí, kteří tam uprchli do bezpečí.

Egypt tvrdí, že je v kontaktu s vysokými představiteli Hamásu a Izraele ve snaze obnovit jednání o příměří v Gaze. Během svatého měsíce ramadánu, který začíná tento týden, na severu Gazy, kde panují obavy z hrozícího hladomoru, přistála nová vlna leteckých shozů humanitární pomoci, kterou se nepodařilo přepravit po silnici. Varování. V reportáži Simeona Browna jsou znepokojivé záběry.


 21761

Nadechnout se

11. 3. 2024 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 3 minuty


aneb je válka vůl?

Méně známá kniha George Orwella, kterou napsal v roce 1938 za svého šestiměsíčního pobytu v Maroku, by klidně mohla vzniknout dnes. Popisuje tehdejší život na příběhu řadového pojišťováka středního věku, tedy tuctového člověka existujícího kousek nad úrovní britského dělnictva. Celou knihou prolíná předválečná blbá nálada... vždy po určité části knihy autor nezapomene připomenout depresivní hučení motorů válečných letadel, zřejmě z cvičných letů. Kromě reálné doby popisuje život hlavního hrdiny i retrospektivně.

 16879

Znepokojivá nečinnost České republiky proti ruským dezinformacím vyvolává obavy v NATO

11. 3. 2024

čas čtení < 1 minuta

 

Alexandra Alvarová se ptá, zda Rusko po Maďarsku a Slovensku vyrábí třetí proruský stát


Česká republika se ocitá v ohnisku rostoucího znepokojení uvnitř NATO. ČR se totiž potýká s nárůstem ruských dezinformačních aktivit. Přestože patří mezi první cíle ruských vlivových operací v Evropě, neochota české vlády tuto hrozbu uznat a bojovat proti ní vyvolává mezi bezpečnostními odborníky vážné znepokojení.


Podrobnosti v angličtině ZDE (placený přístup)

 20576

Pověst Německa jako rozhodného vůdce je v troskách, zrovna když jej Evropa nejvíce potřebuje

11. 3. 2024

čas čtení 6 minut



Nekonečné váhání Olafa Scholze ohledně Ukrajiny nahrává Putinovi do karet


Když se národy chovají nestandardně a odmítají se přizpůsobit chování, jímž jsou známy,  je to trochu znepokojující, píše Simon Tisdall.

Zdá se, že právě to se dnes děje v Německu, zatímco Evropa zmateně přihlíží. Kam se poděla ta známá teutonská efektivita, rozhodnost, spolehlivost a ocelová odhodlanost? Němci nyní koketují s chaosem takovým způsobem, že ostatní Evropa vypadá docela  uspořádané.

Existuje mnoho důvodů, proč se nad současným stavem Německa podivovat. Jeho silná ekonomika, produkt poválečného "zázraku", je v recesi nebo se jí blíží. Vyšší náklady na energie, klesající vývoz a nedostatek pracovních sil působí spoušť, říká chmurně ministr hospodářství Robert Habeck. Situace je podle něj "dramaticky špatná".

 22313

V důsledku umělé inteligence Spojeným státům dochází elektřina

11. 3. 2024

čas čtení 5 minut


Umělá inteligence a rozmach výroby čistých technologií znamená, že to elektrárny nezvládají

 
Rozsáhlým oblastem Spojených států hrozí nedostatek energie, protože po celé zemi se množí datová centra náročná na elektřinu a továrny na čisté technologie, a energetické společnosti a regulační orgány se tak snaží najít věrohodné plány na rozšíření zastaralé americké energetické sítě.

V Georgii se poptávka po průmyslové elektřině vyšplhala na rekordní úroveň a prognóza nové spotřeby elektřiny na příští desetiletí je nyní sedmnáctkrát vyšší než ještě nedávno. Největší energetická společnost v tomto státě, Arizona Public Service, se snaží udržet krok a předpokládá, že bez zásadní modernizace jí do konce desetiletí dojde přenosová kapacita.

Severní Virginie potřebuje ekvivalent několika velkých jaderných elektráren, aby obsloužila všechna plánovaná a budovaná nová datová centra. Stejnému dilematu čelí i Texas, kde je nedostatek elektřiny v horkých letních dnech již běžnou záležitostí.

 19850

ANO a SPD směřují dohromady k ústavní většině

10. 3. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 8 minut

Nedivím se, že je to právě hlavní zpráva na webu ČT24: ANO má ve volebním modelu Kantaru skoro dvojnásobek toho co SPOLU. Babiš má 39 procent. Ve Sněmovně by měl sám téměř většinu, s SPD téměř ústavní většinu. S ústavní většinou by si tady mohli Babiš spolu s krajní pravicí přebudovat celý stát k obrazu svému – jako Orbán. Nic by je nemohlo zastavit, ani Ústavní soud, nic.

Data vypadají takto (v procentech): ANO 38,5 (v soutěži se Spolu, které je na 20 %, má ANO 39 %), ODS 14,5, piráti 9,5, SPD 9, STAN 7, TOP09 5, komunisté 2,5, socialisté 2,5, lidovci 2. Mandáty podle posledních tří šetření jsou: ANO 95, ODS 35, piráti 24, SPD 22, STAN 15, TOP09 9, ostatní nula.

 16928

Papež František vyvolal pobouření prohlášením, že Ukrajina by měla "vyvěsit bílou vlajku" a ukončit válku s Ruskem

10. 3. 2024

čas čtení 4 minuty


František neodsoudil Moskvu jako agresora, což mnozí označují za "hanebné" a "nepochopitelné"


Ukrajinská vláda reagovala hněvivě a přislíbila, že se nikdy nevzdá poté, co papež František řekl, že by země měla mít "odvahu vyvěsit bílou vlajku" a jednat o ukončení války s Ruskem.

"Naše vlajka je žlutomodrá. To je vlajka, pod kterou žijeme, umíráme a vítězíme. Nikdy nevyvěsíme žádnou jinou vlajku," uvedl v neděli na sociálních sítích ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

 21014

Netanjahu Izraeli "více škodí, než pomáhá", říká Biden

10. 3. 2024

čas čtení 13 minut


V rozhovoru pro televizi MSNBC americký prezident řekl, že ofenzíva v Rafáhu by byla "červenou linií", ale nepřerušil by financování zbraní pro Izrael

- Biden říká, že Netanjahu Izraeli "více ubližuje, než pomáhá

Americký prezident Joe Biden prohlásil, že podle jeho názoru izraelský premiér Benjamin Netanjahu svým přístupem k válce proti Hamásu v Gaze "Izraeli více ubližuje, než mu pomáhá".

V sobotním rozhovoru prezident vyjádřil podporu právu Izraele pronásledovat Hamás, ale na adresu Netanjahua řekl, že "musí věnovat více pozornosti nevinným lidem, kteří přicházejí o život v důsledku podniknutých akcí".

Biden o počtu obětí v Gaze řekl, že "je to v rozporu s tím, co Izrael představuje. A myslím si, že je to velká chyba".

Biden uvedl, že případná izraelská invaze do města Rafáh v Gaze, kde se ukrývá více než 1,3 milionu Palestinců, je pro něj "červenou linií", ale řekl, že by neodstřihl zbraně, jako jsou střely Iron Dome, které chrání izraelské civilní obyvatelstvo před raketovými útoky v regionu.

"Je to červená linie," odpověděl na otázku o Rafáhu, "ale nikdy se nechystám opustit Izrael. Obrana Izraele je stále kritická, takže neexistuje žádná červená linie, kterou bych odřízl všechny zbraně, aby neměly Irion Domei, který  je chrání."

- Podle ministerstva zdravotnictví Gazy bylo od 7. října při izraelských úderech na enklávu zabito nejméně 30 960 Palestinců a 72 524 jich bylo zraněno.
 
- Agentura OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA) uvedla, že hlad je v Gaze "všude", a situaci na severu enklávy označila za "tragickou", protože pomoc po zemi je "navzdory opakovaným výzvám" odmítána.

Čtvrtina Gazy na pokraji hladomoru

9. 3. 2024

čas čtení 8 minut


Moderátorka, Channel 4 News, sobota 9. března 2024: Letecky a brzy i po moři. Letadla shazují další pomoc. Do Gazy míří první loď s životně důležitými zásobami, která využije nový námořní kanál. Podle OSN tam děti umírají hlady. Dobrý večer. Zoufalství v Gaze je zřejmé. OSN tvrdí, že čtvrtina lidí tam nyní čelí hladomoru. Zoufalství světa venku, který se snaží pomoci, možná ilustrují nové způsoby, jak se snaží dostat pomoc v balících shazovaných z nebe. Nyní se k nim přidá španělská loď, která využije speciálně vytvořený námořní kanál a doufá, že doručí 200 tun životně důležitých zásob. 

Mezitím v Londýně vyšly do ulic statisíce lidí, aby znovu vyzvali k příměří. Vzhledem k tomu, že se demonstrace zapletla  do kontroverzí, hovoříme s muslimskou poslankyní Sayeedou Warsiovou a židovským komikem Davidem Baddielem.

David Baddiel: "Nový vládní zmocněnec pro boj proti terorismu v důsledku demonstrací prohlásil, že v centru Londýna jsou v sobotu pro židy no-go zóny. Teď jsem v centru Londýna a podařilo se mi sem dostat, aniž bych si myslel, že musím utéct."


Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
11228