Arménští separatisté bojují s ázerbájdžánskou ofenzívou v Karabachu

30. 9. 2020

čas čtení 2 minuty
Arménští separatisté v oblasti Náhorního Karabachu kladou odpor ázerbájdžánské ofenzívě, oznámili představitelé v Jerevanu, když těžké boje pokračovaly třetím dnem - před jednáním Rady bezpečnosti OSN o krizi.


Jerevan a Baku se přou o region obývaný převážně Armény po dekády, přičemž otevřené boje zde propukly v roce 2016 a vloni v červenci.

Region vyhlásil nezávislost na Ázerbájdžánu po válce na počátku 90. let, která si vyžádala 30 000 životů.

Separatistická republika není mezinárodně uznána žádným státem, ani Arménií, a mezinárodní společenství ji stále považuje za ázerbájdžánské území.

"Arménské síly odrazily ázerbájdžánské ofenzívy na různých sektorech frontové linie a nepřítel utrpěl vážné ztráty na živé síle," uvedlo arménské ministerstvo obrany.

"Ázerbájdžánská strana zahájila masivní dělostřeleckou palbu na arménské pozice a připravuje se na nový útok," uvedl mluvčí ministerstva Artsrun Hovhannisjan na Facebooku.

Ministerstvo obrany v Baku prohlásilo, že "prudké boje pokračovaly během noci, zatímco arménský pokus o protiofenzívu, který měl získat nazpět pozice obsazené ázerbájdžánskými silami, byl odražen."

"Arménská motorizovaná kolona a dělostřelecká jednotka byly zničeny," uvedlo ministerstvo.

V úterý v ranních hodinách "ázerbájdžánské síly pokračovaly v ofenzívě na město Fizuli, zničily čtyři nepřátelské tanky, obrněné vozidlo a zabily deset vojáků."

Rada bezpečnosti se sešla v úterý v 21 hodin světového času k mimořádným jednáním o Karabachu, a to za zavřenými dveřmi, sdělili diplomatické zdroje AFP.

V pondělí se oficiální celkový počet obětí vyšplhal na 95, když Karabach ohlásil 84 vojenských obětí a 11 civilistů zabitých v bojích; devět na ázerbájdžánské a dva na arménské straně.

Ázerbájdžán neohlásil vojenské ztráty, ale představitelé arménských separatistů zveřejnili záběry z bojiště ukazující údajné ostatky ázerbájdžánských vojáků.

Boje mezi většinově muslimským Ázerbájdžánem a křesťanskou Arménií mohou vtáhnout regionální hráče, Rusko a Turecko.

Rusko, které má spojeneckou smlouvu s Arménií a vojenskou základnu na jejím území, prodalo Baku i Jerevanu sofistikované zbraně za miliardy dolarů.

Zatímco se z nedělního obnovení bojů navzájem obviňují obě strany, světoví lídři v atmosféře obav z velkého konfliktu vyzvali ke klidu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5410

Diskuse

Obsah vydání | 6. 10. 2020