Nová mutace koronaviru vědce vážně znepokojuje

19. 12. 2020

čas čtení 2 minuty
Aktualizace:

Nový kmen koronaviru je zřejmě až o 70 procent nakažlivější než ten dosavadní

Nový kmen koronaviru zřejmě není nebezpečnější než ten původní, avšak šíří se intenzivněji a je zřejmě až o 70 procent nakažlivější. Zvýší zřejmě číslo R o 0.4 nebo více. Vakcína proti němu zřejmě není méně efektivní. Nový kmen koronaviru má 23 změn oproti původnímu, mnoho z nich se váže na změny bílkoviny, kterou virus vyrábí. Nový kmen koronaviru má změny v oblastech  určujících, jak se virus váže na buňky a jak vstupuje do buněk.

Tento nový kmen se zřejmě poprvé vyskytl v Kentu a v Londýně v polovině září. V polovině listopadu tvořila nová varianta koronaviru 28 procent všech nákaz v Londýně. V této chvíli je 43 procent nákaz nový kmen koronaviru, na východě Anglie je to 59 procent a v Londýně 62 procent.

V důsledku rozšíření nového kmenu koronaviru v jihovýchodní Anglii zavedla londýnská vláda nová, zpřísněná opatření pro tuto oblast, tzv. kategorii 4. Lidé musejí pracovat z domova a nesmějí jezdit mimo oblasti určené jako kategorie 4. ZDE  


* * *


Nová mutace koronaviru, která se rychle šíří na jihovýchodě Anglie, vyvolává obavy, že Británie bude muset v novém roce zavést třetí celostátní lockdown.

Dr Ewan Birney, náměstek ředitele European Molecular Biological Laboratory, konstatoval, že i když viry běžně mají mutace, tento nový kmen koronaviru vědce vážně znepokojuje.

 

"Když si virus šíří, vždycky některé jeho mutace rostou a jiné slábnou. To, co však tentokrát vědce znepokojuje, je, že tohle je úplně jiný kmen. Má docela hodně odlišných mutací a na jihovýchodě Anglie se šíří velmi silně," řekl Birney v sobotu v britském rozhlase.

I když je zatím obtížné říci, zda tento nový kmen nese odpovědnost za silné šíření koronaviru v jihovýchodní Anglii, "důkazy to naznačují" a "většina vědců, pracujících na nakažlivosti tohoto nového kmenu zastává názor, že se šíří rychleji".

Avšak tento kmen viru může být při svých proměnách méně virulentní, což znamená, že se nákaza může šířit rychleji, ale způsobovat méně vážné onemocnění," řekl.

Je nejasné, zda vakcína Oxfordské univerzity a firmy AstraZeneca, kterou nyní zkoumají regulační orgány, bude pro tento nový koronavirový kmen efektivní, avšak Birney uvedl, že všechny vakcíny, které se v současnosti vyvíjejí v Británii, byly testovány na všech verzích koronaviru, které v současnosti společností kolujují.

Vláda Borise Johnsona v pátek jednala o možné nutnosti zavést v jihovýchodní Anglii nové uzamčení země, v důsledku šíření tohoto nového kmenu.

Podrobnosti v angličtině ZDE 

0
Vytisknout
10804

Diskuse

Obsah vydání | 23. 12. 2020