Tisková zpráva Platformy pro reformu exekucí

ANO spolu s KSČM pohřbily jednání o exekučním řádu. Mimořádné schůzi Sněmovny dominovaly obstrukce

11. 2. 2021

čas čtení 4 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Středeční mimořádné jednání poslanců k insolvencím a exekucím skončilo fiaskem. Druhé čtení novely exekučního řádu se nestihlo dokončit, na insolvenční novelu se vůbec nedostalo. Poslanci ANO a KSČM navíc odmítli ve schůzi pokračovat po stanovených dvou hodinách jednání, které provázely obstrukce některých politiků. Poslanec Farský obvinil ANO z úmyslného odkládání. Poslanci Valachová a Nacher přislíbili se k oběma tiskům co nejdříve vrátit.

Dokud to nebude realita, jsou to jen slova. Leží tu rok a půl,” rozčílil se v závěru mimořádné schůze Jan Farský ze STANu k obstrukcím k exekučnímu řádu. Mimořádnou schůzi Sněmovny svolali opoziční poslanci, kteří viní ANO z toho, že ani jeden z důležitých tisků k insolvencím a exekucím ve skutečnosti projednat nechtějí. Odkládání právě těchto dvou novel v době současné pandemie a hospodářské recese je velmi riskantní a nebezpečné. To si myslí i organizace pomáhající lidem v nouzi a dluhoví experti. Na dnešní schůzi se přitom měly ke komplexnímu návrhu novely načítat důležité pozměňovací návrhy poslanců a poslankyň.

ANO pod taktovkou Jaroslava Faltýnka to dnes dokončit nechtělo a záměrně projednání zablokovalo. Nejdříve hlasovalo proti pokračování jednání po 19. hodině a posléze i proti dokončení druhého čtení exekuční novely. Pokud s tímto výrokem nesouhlasí, tak ať urgentně sjednají nápravu a svolají rychle další mimořádnou schůzi či to zařadí na program Sněmovny řádné,” komentuje výsledek jednání Radek Hábl, ředitel Institutu prevence a řešení předlužení.

S tím souhlasí také Věnek Bonuš, právník Frank Bold z platformy Rekonstrukce státu, která na průtahy dlouhodobě upozorňuje: “Vládní ANO tak opět potápí snahy o ukončení kšeftování s dluhy, které prostřednictvím vládní novely zákona samo deklarovalo. V tuto chvíli tak reálně hrozí, že poslanci nestihnou novelu probrat do konce volebního období.”

Podle opozice i odborníků jde nyní o to, aby se tisky už déle neblokovaly a pustily se v legislativním procesu dál. Proti insolvenční novele stejně jako proti reformě exekučního řádu existuje ovšem velký odpor věřitelské lobby a velkých exekutorských úřadů. “Insolvenční novela jde podle jejích kritiků nad rámec evropské směrnice, která doporučuje zkrácení oddlužení z 5 na 3 roky “pouze” pro podnikatele. Kritici ovšem neuvádí, že směrnice doporučuje tříleté oddlužení i pro spotřebitele. Navíc to v praxi prostě oddělit efektivně nelze,” uvádí Pavla Aschermannová z organizace RUBIKON Centrum.

Zatímco projednání novely insolvenčního zákona v tomto volebním období je ohroženo, exekuční řád má ještě naději, dodrží-li ANO svůj slib z mimořádné schůze k co nejdřívějšímu pokračování druhého čtení. V poslední době se navíc množí studie a akce, např. studie CETA či akce Hospodářské komory ČR, zaměřující se pouze na část aspektů reformy a opomíjející zbylé. To může být podle odborníků velmi nebezpečné, politici se totiž často těmito manipulativní výsledky pro neznalost problematiky ohánějí.

﹡﹡﹡

Platforma za reformu exekucí vznikla jako společný projekt několika organizací v roce 2020 s cílem prolomit nepříznivý vývoj v této oblasti a dosáhnout změny na systémové úrovni. Hlavními partnery projektu jsou Institut prevence a řešení předlužení, Rubikon centrum, Charita ČR a Frank Bold v rámci Rekonstrukce státu. Platforma využívá unikátní know-how svých členů v oblastech advokační práci a lobbingu, expertní a analytické činnosti a práce se zadluženými klienty. Díky rozdílnému zaměření jednotlivých organizací efektivně kombinuje různé přístupy k řešení problému. Do svých aktivit zapojuje další partnery a stakeholdery z řad byznysu i veřejného života a státní správy. Její vizí je odstranění exekučního neřádu z českého exekučního systému. www.exekucninerad.cz

 

0
Vytisknout
6153

Diskuse

Obsah vydání | 16. 2. 2021