Průběžné zpravodajství:

Guardian: V ČR je s vážným covidem hospitalizován rekordní počet lidí

18. 2. 2021

čas čtení 4 minuty
V České republice je s vážným covidem hospitalizován rekordní počet lidí. Ve čtvrtek jich bylo 1227 a kapacita České republiky pečovat o tolik vážných případů slábne. Ve čtvrtek ráno měla ČR 14 procent volné kapacity na JIPkách, včetně 154 lůžek pro pacienty s covidem. ČR má za posledních čtrnáct dní nejvyšší počet nákaz per capita v Evropě kromě Portugalska. Milan Kubek, předseda České lékařské komory, ostře kritizoval vládní plány rozvolnit některá koronavirová opatření. ZDE
 


Celkem se v ČR dosud uskutečnilo jen  500 643 očkování. Ve středu 17. 2. bylo očkováno   14 712  osob.  Oběma dávkami bylo dosud proočkováno jen 189 776 osob.  V úterý   bylo dokončeno očkování  u 6818 osob.  Drtivou většinou používá ČR vakcínu mRNA firem Pfizer/BioNTech. (Paradox: Češi pro přežití závisejí na vynálezu tureckých imigrantů.)  Aby bylo proočkováno 60 procent obyvatelstva ČR do léta, muselo by ČR očkovat  půl milionu lidí týdně. (Kvůli vyšší infekčnosti nových koronavirových kmenů bude ve skutečnosti  třeba naočkovat nejméně 70 % populace - pozn. KD.) Pro srovnání: V Británii bylo už očkováno první vakcínou 15,6 milionů lidí, to je 23,9 procent obyvatelstva. V USA bylo očkováno 41,4 milionů lidí, to je  12,5 procent obyvatelstva), z nich 15,7 milionů oběma dávkami.

Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 123 252 osob. Ve středu 17. 2. bylo v ČR zaznamenáno 10 813 nových denních nákaz.  (Tvrzení MZ ČR o "vyléčených" je zavádějící, protože neznámý počet lidí, 10-20 procent, trpí dlouhým covidem, to MZ ČR vůbec neregistruje.) Zemřelo 18 739 lidí, to je denní nárůst o 143 mrtvých.   V nemocnicích je 6 195 lidí.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

Jak je na tom dnes ČR v mezinárodním srovnání? Počet nových nákaz:


Počet úmrtí:

- V důsledku zbytečného informačního zmatku ohledně vakcíny Oxfordské univerzity a firmy AstraZeneca vznikl proti ní odpor a Německu, Rakousku, Itálii, ve Švédsku, v Bulharsku i v  České republice. Francouzský ministr zdravotnictví se touto vakcínou nechal očkovat v televizi, aby posílil důvěru obyvatelstva v ní.

- Británie nakazí v řízeném prostředí 90 dobrovolníků ve věku 18-30 let koronavirem. Cílem studie je zjistit, jak organismus reaguje na virus, jak se virus šíří a kolik viru je zapotřebí na to, aby člověka nakazil. Vybraní jedinci budou nakaženi koronavirem jeho nasprejováním do nosu a budou po 17 dní v izolaci. ZDE

- Nejchudší oblasti v Británii byly nejvážněji postiženy pandemií. Velká část lidí v těchto oblastech s pozitivním testem na koronavirus nedostala vládní finanční podporu. Britská vláda prý uvažuje, že každému, kdo byl testován pozitivně na koronavirus, vyplatí bez ohledu na jejich osobní situaci 500 liber (15 000 Kč). I v ČR se lidé vyhýbají testování, protože nechtějí jít bez peněz do izolace. ZDE  

 
- Až 1,9 milionů lidí v Anglii je v důsledku lockdownů už déle než půl roku nezaměstnaných. Vláda značné části z nich hradí 80 procent jejich platu, ovšem to má skončit koncem dubna. Britský ministr financí je pod tlakem, aby dotace nezaměstnaným prodloužil. ZDE 

- Spojené státy zkonfiskovaly 10 milionů padělaných respirátorů N95.

- Hongkong přednostně schválil čínskou vakcínu Sinovac navzdory její relativně malé účinnosti.

- Indie zavádí povinné molekulární testy pro lidi cestující z Británie, Jihoafrické republiky a Brazílie. Cílem je zamezit šíření nakažlivějších nových kmenů koronaviru z těchto zemí.

- OSN ve středu požadovala koordinované globální úsilí očkování proti covidu-19. Generální tajemník Antonio Guterres bil na poplach, že jen 10 států na světě proočkovalo celýcvh 75 procent vakcín a 130 zemí nedostalo dosud vůbec žádné vakcíny.

- Austrálie zahájí od pondělka 22.2 očkování proti koronaviru ve 240 pečovatelských domovech, a to nejprve vakcínou Pfizer/BioNTech a pak vakcínou AstraZeneca/Oxford.

- Nákaza koronavirem v Anglii poklesla o dvě třetiny, ale šíří se nejvíce mezi mladými lidmi. Ze studie Imperial College v Londýně vyplývá, že třetí britský celostátní lockdown podstatnu měrou omezil šíření infekcve navzdory vzniku nových variant.

- Ničivé zimní bouře v USA ochromily americkou očkovací kampaň.

- BioNTech poskytne 5 milionů vakcín Tchajwanu, poté, co si země stěžovala, že v prosinci BioNTech odstoupil od dohody Tchajwanu vakcíny dodat, zřejmě pod tlakem Číny.

0
Vytisknout
7815

Diskuse

Obsah vydání | 23. 2. 2021