Tichý kolonialismus, čili Země úsměvů

30. 4. 2021

čas čtení 1 minuta
Proces tajné kolonizace Maďarska zrychluje, varuje v deníku Népszava Csaba Kuthi. I když si to spousta lidí neuvědomuje nebo to popírá. "Měkká kolonizace" však není moderní pojem a fenomén, funguje již po dlouhou dobu v jiných částech světa.


V Maďarsku spočívá problém v tom, jak vládní "otevřenost Východu" postupně oslabuje suverenitu země.

Rozsáhlé ruské a čínské investice umožněné Orbánovým kabinetem ve strategických sektorech včetně jaderné energetiky (elektrárna Paks budovaná Rosatomem), železniční dopravy (trasa Budapešť-Bělehrad financovaná z čínských půjček) a vzdělání jsou právě případy "měkké kolonizace".

Takové investice a státní půjčky nezbytné k jejich financování nakonec prospějí pouze Rusku a Číně, nikoliv obyčejným Maďarům. A vládní plán vybudovat kampus čínské Fudanské univerzity oslabí dokonce i intelektuální a kulturní suverenitu. Namísto o hodnotách západní intelektuální kultury ztělesněných v dílech autorů jako Bacon, Bayle, Descartes, Gassendi, Montaigne, Morus, Rabelais, Spinoza a další se tu studenti na základě slibu svých profesorů zachovávat loajalitu k čínské komunistické straně budou učit o Tengu Siao-pchingovi, Mao Ce-tungovi a Si Ťin-pchingovi.

Podrobnosti v maďarštině: ZDE

1
Vytisknout
6627

Diskuse

Obsah vydání | 4. 5. 2021