Hotovo. Dohamáčkováno

4. 5. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
Foto: Martin Strachoň/Wikimedia Commons. Licence: Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International.

Aktualizace: Jan Hamáček popřel, že by tato informace byla pravdivá. Uvádí, že by ani nebylo praktické nic takového ruské vládě slibovat, protože čeští politikové věděli, že informace o Vrběticích už mají média a věc se utajit nedá. Seznam.cz uvedl, že všichni jeho svědkové trvají na své verzi událostí a jsou ochotni to potvrdit při vyšetřování. 

Seznam.cz od několika svědků schůzky na ministerstvu vnitra ze dne 15. dubna zjistil, že na plánovaném jednání v Moskvě hodlal Jan Hamáček vyměnit odložení vrbětické kauzy za "menší pozornost" ruské strany.


Image obhájce českých národních zájmů, který Hamáčkovi od počátku vrbětické kauzy stejně takřka nikdo nevěřil, se zmíněným odhalením stává zcela absurdním. Nebýt jednoznačného odporu státního aparátu, ministr by kauzu ruského "sabotérského" útoku se dvěma mrtvými, miliardovou škodou a příšernými implikacemi pro budoucí bezpečnost ČR zkoušel v Moskvě zobchodovat za milion dávek podřadné vakcíny a summit Putin-Biden v Praze.

Jinak řečeno, bezpečnost ČR byl ochoten bez zaváhání vyměnit za výhody ve své vlastní osobní politické kariéře.

Zpráva o původních plánech Jana Hamáčka v kauze Vrbětice vyznívá jednoznačně. Člověk tohoto typu se nikdy neměl stát ministrem vlády svobodné země. A když už se jím božím dopuštěním stal, okamžikem odhalení jeho záměrů se mu jednoznačně rozsvítila červená.

Existují totiž věci, které musejí zůstat "nezobchodovatelné".

Například není možné za mísu předvolební čočovice vyměnit samostatnost a bezpečnost státu.

Pokud to Hamáčkovi kolegové ze SPOZ 2/ČSSD nechápou, je možné, že si jej nadále ponechají v čele strany. Za Tardigrad, či z libovolného jiného důvodu. Jestli chtějí svou partaj definitivně pohřbít, je to koneckonců jejich věc.

Také na širší úvahy o tom, jak si Češi sami nedovedou vládnout - protože věci, které politické elitě v libovolné svobodné zemi není třeba vysvětlovat, jejich "elity" plně nechápou ještě ani po rozsáhlém vysvětlování - bude spousta času později.

Nejprve je třeba pracovat na tom, aby Hamáček po svém vrbětickém "výkonu" co nejdříve opustil funkce místopředsedy vlády a ministra vnitra.

3
Vytisknout
12857

Diskuse

Obsah vydání | 11. 5. 2021