Polsko odsoudilo Bělorusko za zvolený termín státního svátku

9. 6. 2021

čas čtení 2 minuty
Polské ministerstvo zahraničí reagovalo na prohlášení běloruských úřadů ohledně vyhlášení nového státního svátku nazvaného "Den národní jednoty" na den 17. září s rozhořčením. Polská strana prohlásila, že založit běloruskou politiku na dědictví paktu mezi Stalinem a Hitlerem znamená gesto, které jde dobře dohromady s ruským historickým narativem.

Prohlášení o zavedení nového státního svátku bylo podepsáno Alexandrem Lukašenkem. Oficiální běloruská historiografie svátek označuje za výročí anexe území západního Běloruska tehdejší Běloruskou sovětskou socialistickou republikou.

"Je to gesto, které se dobře hodí k ruskému úsilí reinterpretovat extrémně složitou historii našeho regionu, což vážně vylučuje Bělorusko z dialogu a porozumění se sousedními státy, stejně jako se zeměmi celé Evropy," prohlásilo v úterý polské ministerstvo.

"Zřízení Dne národní jednoty k oslavě zahrnutí Běloruska do Svazu sovětských socialistických republik je glorifikací sovětského dědictví a pokusem odříznout Bělorusko od jeho skutečných kořenů. Jde o akt podkopání nezávislosti a suverenity Běloruska," prohlásilo ministerstvo.

17. září 1939 Sovětský svaz vrazil Polsku nůž do zad, když realizoval dohody obsažené v tajných dodatcích paktu Ribbentropp-Molotov uzavřeného mezi SSSR a Třetí říší 23. srpna 1939. To vedlo k vypuknutí 2. světové války.

"Tento společný sovětsko-nacistický útok na Polsko zahájil nejhorší válku v dějinách světa, která si vyžádala životy 60 milionů lidí, včetně Bělorusů. Mnozí z nich zahynuli v německých koncentračních táborech a sovětských pracovních táborech. 17. září odepřelo několika stovkám tisíc polských občanů ve vnitrozemí sovětského Ruska jejich občanství, důstojnost a nakonec život," uvádí prohlášení.

Význam 17. září 1939 pro Střední a Východní Evropu byl zmíněn v rezoluci Evropského parlamentu z 19. září 2019. Ta zřetelně ukazuje na nacistické Německo a sovětské Rusko jako státy zodpovědné za vypuknutí 2. světové války.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5620

Diskuse

Obsah vydání | 15. 6. 2021