Rozhovor Britských listů 398. Zeman udělil Řád Bílého lva muži s vazbami na kriminální podsvětí

15. 6. 2021

čas čtení 1 minuta



Britské listy Interview 398. Czech President Zeman gave The Order of the White Lion to a man with criminal connections

This interview is in English with Czech subtitles. For English, scroll below.

Albín Sybera hovoří s Marko Milosavljevićem, profesorem žurnalistiky na fakultě sociálních věd na univerzitě v Lublani a místopředsedou výboru expertů pro mediální prostředí a reformy při Radě Evropy o tom, jak česká firma PPF přispívá k ohrožení svobody médií v Srbsku a jak se ve středovýchodní Evropě formuje koalice autoritářů a populistů mezi Srbskem, Slovinskem, Polskem, Maďarskem a Českou republikou. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 16. června 2021.

Albín Sybera talks to Marko Milosavljević, Professor of Journalism in the Social Science Faculty of Ljubljana University and Vice-Chair of the Committee of Experts on the Media Environment and Reform in the Council of Europe about how the Czech firm PPF contributes to the clampdown on media freedom in Serbia and how a coalition of authoritarians and populists is forming between Serbia, Slovenia, Poland, Hungary and the Czech Republic. This Britské listy Interview is broacast on the Czech cable TV station Regionalnitelevize.cz from Wednesday 16th June 2021.

 16447

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Delta se šíří rychle a je registrována už v 74 zemích světa

15. 6. 2021

čas čtení 3 minuty

V pondělí 14.6. zaznamenalo ministerstvo zdravotnictví ČR 188 denních nákaz. V ČR do 14.6. zemřelo  30 229 lidí, tedy tři další za posledních 24 hodin. V nemocnicích je 161 osob, je to od včerejška nárůst o 9 lidí.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 665 327 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Očkováno první dávkou bylo v ČR 4 494 308  osob, druhou dávkou 2 097 691 osob, před nebezpečnou indickou variantou je tedy v ČR dosud chráněno jen cca 20  procent obyvatelstva. 

- Johnsonův ministr Michael Gove řekl v úterý dopoledne v britských médiích, že se Británie zřejmě bude muset naučit žít s určitou mírou umírání lidí na covid. Na otázku, zda by to mohly být stovky lidí denně, řekl profesor Graham Medley, vládní poradce, že je to docela možné, ale není to jisté. Gove nevyloučil, že karanténní opatření v Anglii mohou pokračovat i po 19. červenci. Dodal, že je zřejmě, že částečná práce z domova se stane pro mnoho lidí trvalou praxí. 

- Ohniska varianty Delta jsou potvrzena z Číny, z USA, z Afriky, ze Skandinávie a z Tichomoří. V USA se počet nákaz Deltou exponenciálně zvyšuje každý týden a zatím tvoří 10 procent nákaz. V Británii je variantou Delta nakaženo před 90 procent osob.  Vědci zjistili, že je varianta Delta nakažlivější a vyvolává vážnější onemocnění. Vládne znepokojení nad situací v chudých zemích, které nejsou schopny situaci řádně monitorovat. Zřejmě se tam varianta Delta rozšířila už daleko více, než je registrováno. Bohaté vlády se mezitím snaží své země izolovat. ZDE 

- Britští vědci varují, že se varianta Delta chová jako těžká chřipka, lidi bolí v krku, teče jim z nosu, bolí je hlava a mají horečku. Nakažení to považují za chřipku a dál chodí na mejdany, čímž nákazu šíří. Kašel je u varianty Delta až pátým nejčastějším příznakem. Dvě třetiny britské populace stále ještě není chráněno před variantou Delta, přestože bylo oběma vakcínami už očkováno více než 50 procent obyvatel. Největší počet nákaz variantou Delta je nyní ve věkové skupině 20-29 let, druhý největší počet nákaz ve skupině 0-19 let.  ZDE  

Každý pátý občan EU dává úplatky na zdravotní péči a lidé v ČR rekordně závisejí na osobních kontaktech se zdravotníky

15. 6. 2021

čas čtení 2 minuty

 

Zpráva o korupci informuje, že třetina občanů EU využila během koronavirové krize osobní vazby na zdravotnický personál

OPrůzkum zjistil, že 29 procent občanů EU spoléhá na osobní kontakty ve snaze získat přístup ke zdravotnictví. O tom nejvíce svědčili občané České republiky (54 procent), Portugalska (46 procent) a Maďarsku (41 procent).

Téměř třetina občanů EU využila osobních kontaktů se zdravotníky pro přístup k zdravotní péči během koronavirové krize a každý pátý v Rumunsku, v Bulharsku, v Maďarsku a v Litvě za zdravotní služby zaplatil úplatek.

62 procent obyvatel evropské sedmadvacítky uvedlo v průzkumu organizace Transparency International, že korupce jejich vlády je závažný problém a že ta buď stagnuje, anebo se zhoršuje.

 16467

Putin nezaručuje, že Navalnyj vězení přežije

15. 6. 2021

čas čtení 3 minuty


Vladimír Putin odmítl poskytnout jakoukoliv záruku, že opoziční politik Alexej Navalnyj vyjde z ruského vězení živý. Vyjádřil se, že on sám o Navalného uvěznění nerozhodl, a upozornil, že stav lékařské péče v ruských věznicích je špatný.

V dlouhém a často konfliktním rozhovoru s televizí NBC News před Putinovu ženevskou schůzkou s Bidenem odmítl Putin obvinění, že jeho vláda provádí kybernetické útoky proti Západu. Také odmítl otázky o stavu lidských práv v Rusku reakcemi typu "a vy zase lynčujete černochy".

Paradoxy kolem Pavla Zemana

15. 6. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

V nedělních Otázkách V. Moravce se Pavel Zeman (do konce června nejvyšší státní zástupce) znovu jasně vyjádřil (učinil tak už minulý týden ve Dvaceti minutách Radiožurnálu) tak, že považuje za správné, aby současná vláda našla jeho nástupce už do konce června. Nemělo by se tedy stát, že nastane období, kdy nejvyšším státním zástupcem nebude nikdo.

29463

Nový izraelský kabinet bude ještě o „deset stupňů pravicovější“ než Netanjahuova vláda

15. 6. 2021

čas čtení 4 minuty

Foto: Daniel Veselý

V Izraeli byl vytvořen nový kabinet, který definitivně ukončí dvanáctiletou vládu premiéra Benjamina Netanjahua. Lídr centristické strany Ješ Atid Jair Lapid dokázal přesvědčit předáky osmi různých stran – od náboženských nacionalistů až po levicové sociální demokraty – k vytvoření nové koaliční vlády, čímž se Izrael vyhnul dalším volbám (pátým v průběhu pouhých dvou let).

Taková koalice by za jiných okolností nikdy nemohla vzniknout. Nová izraelská vláda představuje výrazný posun doprava, jenž odráží výsledky březnových voleb, píše na webu OpenDemocracy.net Džalál Abukhater.

 16518

Vojtěchův vektor, vektor Vojtěcha

15. 6. 2021 / Petr Haraším

čas čtení 8 minut

Na ministerstvu zdravotnictví zavládne přísně ukrutná atmosféra a bude nastolena karanténa. A proč to? Protože nejmenovaný úředník se vyjádřil v médiích, že takový nepořádek na ministerstvu zdravotnictví by přeci jenom neměl býti. Neměl by býti zrovna na ministerstvu, které má prvořadý úkol v boji proti Covidu 19. Proti Covidu 19, který již víc než rok sužuje a trápí celou společnost. Ona společnost má ovšem stoprocentně právo vědět, jak se na výše uvedeném ministerstvu pracuje a proč zrovna Česká republika okupuje první příčky v nákazách a v úmrtnosti a nemírně nedobrou pozici ve vakcinaci.

 17280

Božská komedie I

15. 6. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 21 minut

Foto: Zdeněk Mézl, Dante - Peklo

V září tohoto roku uplyne 700 let od smrti velkého italského a katolického básníka Danta Alighieriho (1265-1321). Někdy před dvaceti lety jsem se pustil do psaní stručného shrnutí jeho doby i díla se zvláštním zaměřením na Božskou komedii (1308-1320). Tento „cyklus“ pak vyšel pod názvem „Dante Alighieri a jeho současníci“ v literárním časopise Téma, který jsem vydával v letech 2003-2008. Tu část, která se věnuje Božské komedii, bych nyní chtěl nabídnout čtenářům Britských listů. Vycházel jsem z Bablerova (Zahradníčkova) překladu (SNKLU 1965). Určitou motivací pro rozhodnutí zveřejnit své zápisky znovu bylo kromě zmíněného výročí také to, že dnes má mnoho lidí velmi zjednodušené a pokroucené představy o středověku, katolicismu, tradici apod.

 17279

Human Rights Watch: Babiš a Právo - neuvěřitelný propad

14. 6. 2021

čas čtení < 1 minuta

Andrew Stroehlein, mediální ředitel lidskoprávní organizace Human Rights Watch v Bruselu (jeho účet na Twitteru sleduje více než 100 000 světových novinářů a aktivistů, opakovaně je jmenován jedním z nejvlivnějších světových komentátorů na Twitteru): Český premiér Andrej Babiš se snaží šířit xenofobní nenávist - a odvádět pozornost od své neuvěřitelné zkorumpovanosti - tímto komentářem, který vyšel v celostátním deníku (!!) "Česká pirátská strana prostě migranty vítá"!!

Dodejme, že je neuvěřitelné, že deník Právo, který si o sobě myslí, že je snad seriozní, publikuje a normalizuje takovéto nesmysly. Má už ale tu tradici - dlouhodobě vydává neuvěřitelné bláboly ultrapravičáckého maniaka Alexandra Tomského. Někdejší údajně levicový list se absolutně propadl do nenávistné, xenofobní pravice. (JČ)

 16637

Průběžné zpravodajství:

V USA se znovu šíří nákaza v republikánských státech, které odmítají očkování

14. 6. 2021

čas čtení 3 minuty

V neděli 13.6. zaznamenalo ministerstvo zdravotnictví ČR 42 denních nákaz, jenže to je nereprezentativní, o víkendu se v ČR nákazy řádně nezaznamenávají, zdravotníci jedou na chatu.  V ČR do 13.6. zemřelo  30 226 lidí. V nemocnicích je 152 osob.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 665 139 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Očkováno první dávkou bylo v ČR 4 451 748 osob, druhou dávkou 2 025 011 osob, před nebezpečnou indickou variantou je tedy v ČR dosud chráněno jen cca 20  procent obyvatelstva


- Indie zaznamenala za posledních 24 hodin 70 421 nákaz. Je to nejméně od 31. března. Celkem bylo v Indii covidem nakaženo 29,51 milionu lidí, celkový počet mrtvých je 374 305. Za posledních 24 hodin tam zemřelo dalších 3921 osob.

- Boris Johnson bude čelit zuřivému odporu konzervativních poslanců, poté co se chystá v pondělí prohlásit, že "Den svobody", totiž zrušení veškerých karanténních opatření, plánovaný na 21. června, se neuskuteční a v důsledku šíření indické varianty v Británii bude o několik týdnů odložen.

- Počet mrtvých na covid se v USA přiblížil zdrcujícímu číslu 600 000 osob. Dosud podle Johns Hopkins University v USA zemřelo 599 76í lidí. V USA celkově  nyní počet nákaz klesá, ale stoupá ve státech, které mají nízké procento proočkovanosti. Jsou to státy, které hlasovaly pro Trumopa. Experti varují, že v těchto státech se pandemie vrací.

Kromě toho, že usmrtilo více než 60 dětí, nedávné izraelské bombardování způsobilo v Gaze skutečnou spoušť

14. 6. 2021

čas čtení 1 minuta


Zničení Gazy během jedenácti dní izraelských leteckých úderů letos v květnu je hluboké a rozsáhlé. Zničeny či poškozeny byly stovky budov a desítky ulic a silnic, uvádí předběžná analýza OSN. Podtrhuje to varování od lidskoprávních organizací a nevládních institucí, že izraelské bombardování, o němž izraelská armáda tvrdila, že je zaměřené proti Hamasu, vážné poškodilo celou infrastrukturu Gazy a že bude trvat dlouhá léta, než bude znovu vystavena.

K devastaci Gazy došlo na severu, kolem Gaza City a na jihovýchodě. 

Zelení a organizace bojující proti hladomoru ostře zkritizovaly konečné komuniké summitu G7

14. 6. 2021

čas čtení 2 minuty



Konstatují, že summit v Cornwallu vůbec neřešil základní naléhavé otázky, jimž čelí svět



Konečné komuniké ze sumittu G7 v Cornwallu neobsahuje žádný brzký časový plán k odstranění emisí uhelných elektráren, nabídlo pouhou 1 miliardu vakcín chudému světu (zapotřebí je 11 miliard vakcín) a nezavázalo se, že se postaví proti vážnému porušování lidských práv v Číně.

Rozhovor Britských listů 396. Bělorusko: Zatknou vás, když máte červenobílé ponožky

7. 6. 2021

čas čtení 1 minuta


Demonstrace proti diktátorům nefungují, zejména když útlak demokratickým zemím nevadí a diktátoři mají mocného spojence. Po nedávném pirátském únosu běloruského novináře Ramana Protaseviče hovoří Jan Čulík s Aliaksejem Kažarským, odborníkem na mezinárodní záležitosti, který vyučuje na Komenského univerzitě v Bratislavě a na Karlově univerzitě v Praze, o nynější situaci v Bělorusku a kam to může vést. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 9. června 2021.


Pozn. JČ: Při umístění tohoto rozhovoru na YouTube jsem zpočátku asi na půl hodiny zapomněl zakázat diskusi. Během dvaceti minut se pod rozhovorem objevily hned DVĚ neuvěřitelně sprosté, islamofobní a rasistické reakce. Hrdinové...

 16540

Doktor Mnoholáska, aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád COVID

14. 6. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Premiér Babiš opět něco důležitého objevil. V poslední relaci Čau lidi vysvětluje absolventům vysoké školy života, jaké ďábelské plány s nimi prý mají Piráti. Kromě jiného k nim patří polyamorie - čili v originálním Babišově překladu mnoholáska. A to prosím znamená, že: "Desítky mužů a žen budou spolu žít jako partneři a budou spolu mít i milostný vztah." Sodomakomora!

 17276

Summit G7: V Cornwallu jak v Rusku

14. 6. 2021

čas čtení 1 minuta



https://twitter.com/RymMomtaz/status/1403994727305908228?s=20


Novinářka Rym Momtaz, Senior Correspondent, Politico Europe
: Strašlivá organizace summitu G7 v Cornwallu. Novináři byli zaparkováni hodinu autem od místa, kde se politikové setkávali. Téměř jako že všechno bylo záměrně zorganizováno tak, aby byli novináři co nejdále - což je opak demokratického počínání. Nebyla to pro setkání bohatých demokracií dobrá vizitka.

Při posledním summitu G7, který Francie uspořádala v Biarritzu, byli novináři umístěni přes ulici od politiků. Volali jsme na politiky otázky z balkonu, měli jsme mnoho příležitostí se s vedoucími politiky setkávat a konala se neformální, neplánovaná tisková setkání. To bylo demokratické.

Rozhovor Britských listů 395. Stavět elektrárnu v Dukovanech je nerealizovatelný nesmysl

4. 6. 2021

čas čtení < 1 minuta



V pátek 4. června bude v Poslanecké sněmovně na pořadu jednání lex Dukovany. Bohumil Kartous hovoří k problému dostavby gigantických jaderných elektráren v ČR i jinde s Edvardem Sequensem odborníkem z organizace Calla. Edvard Sequens věcně, erudovaně a informovaně vysvětluje, že poněkud šílené snahy české vlády stavět v Dukovanech další jaderný reaktor jsou opravdu z MNOHA ohledů naprostý nesmysl. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 4. června 2021.

K tomu:


 17275

Není turistika jako turistika

14. 6. 2021 / František Řezáč

čas čtení 4 minuty

Motto: Procházka po lese nás nabije a nic ji nenahradí, říká primář Pavel Homolka Zdroj: lidovky.cz

Skoro po roce jsme zase začli chodit na výlety s naší DTJ a taky TJ Rozvoj Plzeň, odbor turistiky. S Totemem jsme byli 5. června v neznámé přírodní rezervaci mezi Stráží u Tachova a rekreačním rybníkem Sycherák. O víkendu jezdí přímý turistický GWTrain z Plzně do Bělé nad Radbuzou a zpět. Vozí i kola v zařízených prostorách.

27801

Lukašenko pašuje do Evropy migranty z Iráku

14. 6. 2021

čas čtení < 1 minuta

OK. Tohle je absolutně potrhlá šílenost. Počet letů z Bagdádu do Minska se za poslední měsíc zdvojnásobil a Lukašenko aktivně vytlačuje ilegální irácké uprchlíky přes hranici Litvy, napsal Ben Aris.

Rozhovor Britských listů 394. Jak někteří Češi nevědí, že nemají sexuálně šikanovat ženy

1. 6. 2021

čas čtení 1 minuta



Skandál ohledně údajného sexuálního šikanování, které páchal Dominik Feri, otřásl Českou republikou. Jenže to není zdaleka jediný problém. Víte, že co do rovnosti platů mezi muži a ženami je podle Světového ekonomického fóra Česká republika na 101. místě na světě? Proč? A kdo přinesl do České republiky ono iracionální pohrdání úsilím, aby měly ženy stejná práva jako muži? O tom hovoří Jan Čulík s Josefem Švédou, autorem pozoruhodné knihy o vzatích Čechů ke Spojeným státům "Země zaslíbená, země zlořečená". Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 2. června 2021.

K tomu:

Rozhovor Britských listů 393. Nebuďme fachidioty!

28. 5. 2021

čas čtení 1 minuta



"Humanitní obory jsou vstupenkou na pracák a sopky jsou důkazem existence pekla." To je název nedávno zveřejněného článku, jímž upozornil Peter Chvojka z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích na šokující reklamní kampaň, která varuje školáky v českých školách, aby nestudovali na střední ani vysoké škole, protože se ekonomicky neuplatní a zchudnou - měli by prý jít do učení, aby byli k dispozici montovnám. Je možné, že se v České republice vážně šíří takovéto nesmysly v době, kdy na pokraji totální ekonomické revoluce v důsledku umělé inteligence bude zapotřebí právě jedině vysoce vzdělaných, kritických a originálně myslících lidí, jiní se v nové ekonomice neuplatní? O této šokující reklamě hovoří Jan Čulík s Peterem Chvojkou v tomto Rozhovoru Britských listů, který se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 28. května 2021.

 17273

Německo: Kancléřský kandidát CDU podporuje zvyšování obranných výdajů

14. 6. 2021

čas čtení 1 minuta


Kancléřský kandidát CDU Armin Laschet tvrdí, že by Německo mělo dodržet slib NATO a vynaložit na obranu 2 % HDP. Jeho vyjádření přichází v atmosféře odhalení skutečnosti, že Bundeswehr není připraven na boj zahrnující bezpilotní letecké prostředky.

 17273

Na "bojovného" Lascheta si dejme pozor

14. 6. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Foto: Olaf Kosinsky/Wikimedia Commons. Licence: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Germany.

Kancléřský kandidát koalice CDU/CSU Armin Laschet se vymezil vůči "pacifistickým" Zeleným podporou vyšších výdajů na obranu. Pozorovatelé z východního křídla NATO by však po jeho vyjádření neměli předčasně jásat. Ve stejném rozhovoru, v němž Laschet "podpořil NATO", totiž mezi řádky říká, že aktuální cíle aliance vlastně vůbec nepodporuje.

Demonstrantům v Budapešti se podařilo přimět Orbána, aby pozastavil stavbu čínské univerzity

13. 6. 2021

čas čtení 3 minuty

 
Zuřivý nesouhlas obyvatel Budapešti nad Orbánovými plány vybudovat tam kampus šanghajské Fudan University se stal ohniskem odporu proti Orbánově vládě. Tisíce lidí protestovaly proti návrhu postavit v Budapešti čínskou univerzitu a před volbami, které se mají konat příští rok, donutily výjimečné Orbána k změně tohoto rozhodnutí.

Protesty více než 500 lidí jsou v Maďarsku kvůli covidu zakázány, i když se fotbalových zápasů účastní obrovské množství lidí. Tak organizátoři uspořádali malé protesty po celé Budapešti, které se pak sešly před parlamentem na Kossuthově náměstí.

 16510

Konflikt ohledně brexitu zničil summit G7 pro Borise Johnsona

13. 6. 2021

čas čtení 10 minut



Hádka mezi Borisem Johnsonem a Evropskou unií ohledně pohraničních kontrol mezi hlavním britským ostrovem a Severním Irskem zlikvidovala snahu Borise Johnsona prezentovat se jako autoritativní předák velmoci, "globální Británie". Činitelé Evropské unie požadují, aby Johnson splnil protokol o Severním Irsku, který vytvořil celní hranici mezi Británií a Severním Irskem, Johnson jim všem v sobotu řekl, že nechápou, že Británie "nemůže porušit svou integritu"


V sobotu se na summitu G7 v anglickém Cornwallu konala celá řada napjatých bilaterálních schůzek, na nichž francouzský prezident Emmanuel Macron, německá kancléřka Angela Merkelová a prezidentka Evropské komise Ursula von der Leyen zdůraznili Borisi Johnsonovi, že musí kompletně realizovat veškeré podmínky dohody o brexitu, včetně zavedení celních opatření a blokace dovozu párků a dalších chlazených masných výrobků do Severního Irska. Johnson naopak naléhal, aby "si dostali do hlavy", že Spojené království je "jednotná země".

V onlinové kultuře zažívá Británie lavinu případů sexuálního šikanování a zneužívání školních dívek. Co Česko?

11. 6. 2021

čas čtení 2 minuty


Analýza inspekčního úřadu pro britské školy Ofsted týkající se zkušeností -náctiletých dívek ve škole je šokující čtení, informovaly ve čtvrtek britské sdělovací prostředky. Dvě třetiny z nich zažily nedovolené osahávání "hodně často", nebo "někdy".  8 z každých deseti dívek je pod trvalým tlakem, aby poskytovaly své nahé fotografie. Některé dívky dostávají na mobil až 11 žádostí DENNĚ, aby poskytly své nahé fotografie.

Analýza zaznamenává obraz dětství, v němž byla sexuální šikana naprosto normalizována.

Ofstead provedl tuto analýzu poté, co tisíce svědectví sexuálně šikanovaných dívek bylo zveřejněno na internetovém serveru Everyone's Invited, který založila dvaadvacetiletá dívka. Nyní tento internetový server jmenoval ty školy, v nichž k sexuální šikaně dívek dochází. Z téměř 3000 jmenovaných škol jich jsou téměř čtyři stovky školy prvního stupně, kam chodí děti mladší než jedenáct let.

 16637

Průběžné zpravodajství:

Na indickou variantu Delta zemřelo v Anglii 12 plně očkovaných lidí

11. 6. 2021

čas čtení 4 minuty


Ve čtvrtek 10. 6. ministerstvo zdravotnictví ČR zaznamenalo 190 denních nákaz.  V ČR do 10.6. zemřelo  30 219 lidí, tedy od předchozího dne zemřelo dalších 8 osob.  (V porovnání s Británii, kde se nyní šíří indická varianta, je to pořád daleko více: za posledních 24 hodin zemřelo v Británii do čtvrtka 7 osob, je tam šestkrát více obyvatel než v ČR, českých 8 mrtvých by tam tedy bylo 48 mrtvých.) V nemocnicích je 228 osob.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 664 839 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Očkováno první dávkou bylo v ČR 4 335 379 osob, druhou dávkou 1 905 150 osob, proti nebezpečné indické variantě je tedy v ČR dosud chráněno jen cca 19 procent obyvatelstva

- Británie v pátek zaznamenala 8125 denních nákaz, nejvíce od února. Lékaři požadují odklad rozvolnění stanovený na 21. června. V Británii také za posledních 24 hodin do pátku zemřelo 17 lidí. Číslo R v Anglii stouplo na 1,2-1,4. Laterální antigenní testy označil americký Úřad pro bezpečnost potravin a léčiv za naprosto nespolehlivé. V anglických školách došlo od 26 dubna k vzniku 149 ohnisek nákazy. Největší míra nákazy je u studentů na druhém stupni a vláda požaduje očkování dětí nad dvanáct let co nejdříve.

- I v ČR je přítomná vysoce nakažlivá indická varianta. V Británii začátkem letošního dubna bylo procento nákaz indickou variantou 0,2, nyní je 96 procent veškerých nákaz.

- Až 96 procent nových případů covidu v Británii je indická varianta Delta. Tato varianta má asi o 60 procent vyšší nakažlivost než britská varianta Alpha. Celkem bylo indickou variantou Delta v Británii nakaženo už 42 323 osob.  V týdnu předtím to bylo 29 892 nákaz. Tato varianta  B.1.617.2 způsobuje v poslednich týden v Británii nárůst případů. Je nakažlivější než britská varianta (Alpha) a má větší rezistenci vůči vakcínám, zejména po první dávce. Zřejmě také způsobuje vyšší počet hospitalizací.  Počet nákaz v Británii se zdvojnásobuje každý 4,5 až 11,5 den, podle regionu. Británie je nyní schopna zaznamenávat ostrý nárůst nákaz v důsledku nové metody sekvenování infekcí, kdy se genomicky sekvenuje jen  relevantní část genomu viru, a tak přicházejí výsledky sekvenování nákaz do 48 hodin. Od začátku února do 7. června bylo hospitalizováno s variantou Delta 383 lidí. ZDE

- Do 7. června zemřelo v Anglii 42 osob nakažených indickou variantou Delta. 23 z nich bylo neočkovaných, 7 z nich bylo očkováno jednou vakcínou před více než 21 dny a 12 z nich bylo očkováno i druhou vakcínou před více než 14 dny. Indická varianta Delta je o 60 procent více nakažlivá než předchozí britská varianta. Epidemiologové však uvedli v pátek v poledne v britském rozhlase, že úmrtí plně, dvakrát očkovaných osob na koronavirus bylo v nejstarší a neohroženější kohortě.

- Spojené státy a další země skupiny G7 na summitu v Cornwallu uvažují o uvolnění 100 miliard dolarů z Mezinárodního měnového fondu na pomoc chudým zemím zápolícím s covidem.

 16890

Jak to vlastně bylo s vynálezem humanitárního bombardování

11. 6. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Před pětašedesáti lety, v červnu 1956, byl z funkce sovětského ministra zahraničí podruhé (a definitivně) odvolán Vjačeslav Michailovič Molotov. Kromě spojeneckého paktu s nacisty a populárního "Molotovova koktejlu" má ještě na kontě jednu zcela zásadní inovaci: V jeho úřadě v listopadu 1939 vynalezli humanitární bombardování.

 17272

In the Stadium of Life, Normalization Was an Olympic Pool of Murky Waters

11. 6. 2021 / Muriel Blaive

čas čtení 32 minut

Foto: Muriel Blaive

K stému výročí založení Komunistické strany Československa  poskytla Muriel Blaive rozhovor Institutu české levice. V něm přesvědčivě rozbíjí představu, že komunismus byl jakýmsi "zotročením českého národa ze zahraničí", něčím, co s Čechy samotnými nemělo nic moc společného. Dokladuje, že od samého založení byla KSČ stranou extremistickou a byla v tom sebejistá, protože se v tom mohla spoléhat na podporu velké části českých občanů. S komunismem flirtovali mnozí a neodsoudili ho ani Edvard Beneš, ani Jan Masaryk, který dokonce  z nepochopitelných důvodů v komunistické vládě po převratu r. 1948 zůstal. Po druhé světové válce, paradoxně, protože komunismus měl přece být kosmopolitní, se  pro Čechy komunismus mísil s národovectvím a chránil je před německým nebezpečím, také si libovali, že mají existenční jistoty.  Gottwald byl zločinec, jenže dodnes neexistuje žádný jeho podrobný životopis.

To, co je na tomto rozhovoru Muriel Blaive opravdu pozoruhodné, je, že zaznamenává, že kultura národovectví, xenofobie a nesnášenlivosti byla integrální, dlouhodobou součástí myšlení lidí, kteří vládli v poválečném Československu desítky let - a je zjevné, že tato kultura nezmizela a začíná převládat i dnes. Je to voda na můj mlýn, protože dlouhá léta tvrdím, podle své zkušenosti, že československý komunistický režim byl populistický a ultrapravicový a k těmto hodnotám se mnozí v ČR dnes instinktivně vracejí. (JČ)

Přinášíme anglický originál rozhovoru, český překlad vyšel ZDE

Muriel Blaive1, Interview with Jan Klán, Institut české levice, On the 100th Anniversary of the Communist Party of Czechoslovakia)

IČL: How do you assess the position of the Communist Party of Czechoslovakia (KSČ) in the context of the European communist movement over the years from its foundation until 1990? Was the Communist Party a demonstrably subordinate component of the Soviet communist doctrine and policy? If so, to what extent did it also play an active role in Czechoslovakia and in the European communist movement?

MB: KSČ was one of few communist parties (we can also think of the German and French CPs) that enjoyed genuine popular legitimacy at the time of their creation. Indeed, the Czech lands were an ideal playground for the Marxist theory (not so for Slovakia.)

29817

Pozitivní psychologie táhne do války

11. 6. 2021

čas čtení 1 minuta

Žijeme ve zlatém věku pro institucionální lídry, kteří doufají, že aplikací psychologických poznatků svou organizaci zlepší. Výzkumná psychologie v posledních dekádách vyprodukovala vzrušující nové možnosti zásahu, často zprostředkované bestsellery, přednáškami v TED Talks a tak podobně, napsal Jesse Singal.

30689

Maďarsko: Obavy ohledně účinnosti vakcíny Sinopharm

11. 6. 2021

čas čtení 3 minuty

Objevily se obavy ohledně účinnosti čínské koronavirové vakcíny Sinopharm, když se ukázalo, že mnoho lidí naočkovaných tímto přípravkem vykazuje nedostatečnou hladinu protilátek vůči koronaviru. I když zastánci čínského výrobku tvrdí, že očkovaní mohou stále mít buněčnou imunitu, přibývá důkazů o tom, že to není pravda, informuje Tamás Vaski.

Tisková zpráva:

Peksa: Europarlament schválil druhou rezoluci proti Babišovi. Pokud premiér situaci nevyřeší, bude na tom tratit celé Česko

11. 6. 2021

čas čtení 2 minuty

Zatím nejostřejší kritiku střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše většina europoslanců schválila přijatou rezolucí. V ní Evropský parlament vyzývá Babiše k odstoupení a vrácení všech neoprávněně vyplacených dotací. Usnesení má zabránit tomu, aby se něco podobného v budoucnosti opakovalo jak v Česku, tak kdekoliv v Evropě.

Německo "není připraveno na strategickou simultaneitu"

11. 6. 2021

čas čtení 4 minuty

Krize zahrnující Čínu a Rusko současně může se slušnou pravděpodobností vypuknout už příští rok. Nicméně němečtí politikové zápasící o následnictví po Merkelové na ni nepředkládají žádné odpovědi. A co je ještě horší, dokonce si ani nepřipouštějí potřebu dlouhodobé strategie, upozorňuje Stefanie Babstová.

30650

Jakobyevropanství

11. 6. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Schválení rezoluce o Babišově střetu zájmů Evropským parlamentem předcházela špinavá lobistická kampaň cílící na europoslance. Došlo k tomu v situaci, kdy se Babišovi ministři dlouhodobě účastní ani ne poloviny evropských ministerských jednání, ČR čelí žalobě kvůli omezování volebního práva občanů EU a současně podkopává práci evropských zdravotnických orgánů, když neuznává očkování látkami schválenými Evropskou lékovou agenturou provedené mimo území EU, ale současně Orbánovu Maďarsku bez problémů uzná očkování problematickými látkami - ruským Sputnikem a čínskou vakcínou Sinopharm, jejíž účinnost byla právě vážně zpochybněna.

Rozhovor Britských listů 397. Amerika má strach říkat vtipy

11. 6. 2021

čas čtení < 1 minuta



Pomalu bude už v prezidentské funkci v USA Joe Biden sto padesát dní. Změnilo se něco ve Spojených státech s odchodem Donalda Trumpa? Jan Čulík hovoří o dnešní atmosféře v USA s profesorkou Yale University Karen von Kunes. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 11. června 2021.

 17271

Není to zoufání nad smrtí Libuše Šafránkové tak nějak ujeté?

10. 6. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Babičky si telefonují a brečí: "Víš, že umřela ta Šafránková?"

Chápu, že v národě, kde hrají herci roli filozofů (vždycky při této přiležitosti vzpomínám na Anthonyho Hopkinse, který na jakousi otázku v televizi kdysi řekl, "Na to se mně neptejte, já jsem jenom blbej herec" - herci jsou totiž masky, zosobňují ve filmech a na jevištích názory a postoje někoho jiného!) - a chápu, že Libuše Šafránková byla sympatická, přijemná a inteligentní dáma, která svými hereckými výkony v českých filmech lidem hodně dala.

Jenže mě na její smrti a na tom, jak to přijala česká veřejnost a česká média něco vadí.

Nepřijde vám divné, že se považuje za normální umřít na rakovinu plic v raném věku osmašedesáti let?

A nemělo to vyvolat diskusi o tom, k čemu vede kouření?

Proč se umírání na rakovinu plic považuje v Čechách za normální a bere se to tak fatalisticky, zatímco si lidi zapálí další cigaretu?

Boris Cvek píše na Facebooku, že paní Šafránková možná nekouřila, ale měla tu rakovinu  z druhotného kouření...

Žádnou takovouto diskusi to nevyvolalo.

Zase mně přijde, že je český veřejný narativ někde úplně vedle, pomíjí to, o co skutečně jde.

Nebo se mýlím?





 17270

Tábor letní, tábor pionýrský, tábor náš

10. 6. 2021 / Petr Haraším

čas čtení 5 minut


Rok byly zavřené doma. Děti. Rok distancovaly před nějakou tou výstupně vstupní obrazovkou. Děti. Kila nahoru, sociální inteligence dolů. Dětí. To i tamto bylo ne povoleno, nebo přímo zakázáno. Dlouho bylo vůbec nejisté, zda se třetí vlnu, zvanou taktéž vlna Vánoční Babišovka, podaří do prázdnin rozvlnit do nicoty. Povedlo se. Britskou Alfu jsme zahnali, na indickou Deltu zatím netrpělivě čekáme. Vypadá to, vypadá, že i počasí nakonec přešlo z mrazíků a lijavců do teplot veskrze letních.

Tábory dostaly signály svobody a mohly se začít připravovat. Dalo se očekávat, že před konáním tábora bude muset dítko táborník na nějaký ten test, nebo mít jistotu prodělaného Covidu 19. S tím se dá souhlasit. Protože pak už jsou děti ve stejnorodém kolektivu a pro ten platí určitá pravidla, o kterých se psalo i zde na BL.

Barack Obama varuje, že republikáni v Americe postupně zlikvidují demokracii

10. 6. 2021

čas čtení 4 minuty


Je možné, že za pár let budeme všichni znovu žít v diktatuře a zase se  bát říci otevřeně, co si myslíme, varuje Jan Čulík. Směřují k tomu mnohé země světa: Slovinsko, Maďarsko, Polsko, Slovensko, Česko, Srsko, bývalá NDR, Francie po případném vítězství LePenové, Dánsko, Rakousko, Brazílie, další jihoamerické země, Myanmar a zřejmě i Spojené státy. Trumpovi se tam pozoruhodně nevratně podařilo zlikvidovat desetiletí demokratické politiky. Je vláda Joea Bidena jen krátkodobým intermezzem a začne po volbách v roce 2024 Amerika znovu "budovat diktaturu"?


Bývalý americký prezident Barack Obama varoval v rozhovoru pro CNN, že "cesta k nedemokratické Americe bude učiněna postupnými kroky"  

Američané by měli být znepokojeni, že americká Republikánská strana "je ochotna přijmout takové myšlení o naší demokracii, jaké by bylo neuvěřitelné a nepřijatelné i před pouhými pěti lety."

 16945

Británie vede s EU válku o párky

10. 6. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Foto: Lživý Johnsonův autobus při kampani za brexit a poberxitové nepokoje letos na jaře v Severním Irsku

Aktualizace: Těsně po 01. hodině středoevropského času ve čtvrtek ráno vydal list The Times informaci, že Joe Biden nařídil svým diplomatům, aby poslali Borisi Johnsonovi diplomatickou demarši, v níž ho americká vláda kritizuje, že brexitem ohrožuje severoirský mírový proces. Yael Lempertová, nejvyšší americký diplomat v Británii, řekla Johnsonovu "vyjednavači" Davidu Frostovi, že Johnsonova vláda vyvolává napětí v Irsku a v Evropě tím, že se brání zavedení celních kontrol při vstupu do Severního Irska. List poznamenává, že je bezprecedentní, že USA vydaly Johnsonovi diplomatickou demarši, to není ve zvyku dělat mezi spojenci, ale  mezi nepřáteli.

V předvečer summitu států skupiny G7, který se koná v hrabství Cornwall v jihozápadní Anglii, je poněkud trapné, že se Johnsonova vláda kvůli párkům (!) octla v neřešitelném konfliktu s Evropskou unií ohledně realizace severoirského protokolu.

Idiotství jménem brexit ohrozilo, jak před brexitem opakovaně varovali čelní politici jako John Major či Tony Blair, mír v Severním Irsku. Protože byly jak Velká Británie včetně Severního Irska, tak Irská republika v Evropské unii a mezi oběma zeměmi neexistovala hranice,  tzv. Dohoda z Velkého pátku,  po mezinárodním vyjednávání konečně r. 1998 ukončila severoirské násilí geniálním ustanovením: občané Severního Irska, jak katolíci, tak protestanti, se mohli identifikovat, jak chtěli. Všichni občané Severního Irska dostali právo získat zároveň i občanství Irské republiky, takže se Severní Irové mohli identifikovat jako Britové, či jako Severní Irové, nebo jako občané Irské republiky, nebo jako kombinace obojího nebo všech tří možností.

 16637

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Británie čelí podstatně nové vlně nákaz

10. 6. 2021

čas čtení 5 minut

Ve středu 9. 6. ministerstvo zdravotnictví ČR zaznamenalo 248 denních nákaz.  V ČR do 9.6. zemřelo  30 211 lidí. V nemocnicích je 259 osob.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 664 649 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Očkováno první dávkou bylo v ČR 4 292 007 osob, druhou dávkou 1 846 388 osob, proti nebezpečné indické variantě je tedy v ČR dosud chráněno jen cca 18 procent obyvatelstva. 

- Indie oznámila 6148 denních úmrtí poté, počet mrtvých byl opraven směrem nahoru.

- Zpráva Úřadu EU pro lidská práva varuje, že pandemie vedla k bezprecedentnímu porušování lidských práv, posílila rasismus a zneužívání dětí. Marginalizované skupiny jako Romové, uprchlíci a migranti nejenže jsou obětí daleko vyšší míry nákazy, ale také přišly o zaměsdtnání v důsledku lockdownů. Jsou také terčem "rasistických a xenofobních incidentů, včetně verbálních útoků, šikany, fyzické agrese a nenávistných útoků na sociálních sítích". V roce 2020 došlo také k dramatickému nárůstu domácího násilí, v ČR vzrostl od března do června 2020 počet žádostí o pomoc na lince pomoci proti násilí o 50 procent, v Německu o 20 procent.

30372

Návrat k normálu

10. 6. 2021 / David Marenčák

čas čtení 3 minuty

Co je tím naším normálem? Změnilo se něco? Nebo jen pěna dní čerstvě otevřených hospod odfoukla i poslední spory, jestli jsme obětovali třicet nebo čtyřicet tisíc lidí? Jsme tak vyprahlí a hladoví po zážitcích, sociálním kontaktu, že jsme si rozvolnili sami – měsíc či dva před oficiální rezignací s kulatým razítkem.

30689

Nadbytek vakcín bude zřejmě už za týden

10. 6. 2021 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta

Hrst čísel z očkování:

- na svůj termín čeká 250 000 lidí, očkuje se cca 100 000 dávek denně

- poslední "peak" v rezervacích 4.6., okolo 120 000, kdy se otevřela poslední věková závora. Vždy pak po otevření závory to rychle klesá a teď je tomu nejinak: další dny už pod 20 000 denně se setrvalým poklesem.

 17129

„Útok na Kapitol“ v Jeruzalémě? Netanjahu považuje novou vládu za podvod a volá po masivních protestech osadníků

10. 6. 2021

čas čtení 3 minuty

Bilal Daher v novinách Arab 48 uvádí, že odcházející premiér Benjamin Netanjahu v neděli oslovil představitele strany Likud v Knesetu s tím, že pluralitní koalice, která byla vytvořena, aby ho sesadila, je „největším volebním podvodem“. . . „ v historii demokracie“. Netanjahu ve svém pokračujícím úsilí získat titul „Trump Blízkého východu“ podněcuje pravicové křídlo a statisíce ilegálních osadníků proti koalici „změny“ sestávající se z osmi stran, které se ho snaží sesadit, informuje Juan Cole.

Kamala Harris vzkazuje uprchlíkům utíkajícím před násilím, chudobou a klimatickou krizí: „Nepřicházejte do USA.“

10. 6. 2021

čas čtení 1 minuta

Americká viceprezidentka Kamala Harris tento týden představila plány na spolupráci s guatemalskou vládou, které mají zabránit vstupu osobám hledajícím azyl ve Spojených státech. Toto úsilí zahrnuje další militarizaci hranic a vytvoření pracovní skupiny, jejímž cílem má údajně být posílení protikorupčních aktivit v Guatemale. Harris se v prezidentském paláci setkala s guatemalským prezidentem Alejandrem Giammatteim, kde vyslovila šokující varování adresované žadatelům o azyl, kteří jsou nuceni uprchnout ze Střední Ameriky kvůli chudobě, násilí a dopadům klimatické krize. „Nepřicházejte do Spojených států,“ prohlásila Harris opakovaně.

30481

Klimatická krize povede ke dvojnásobnému propadu ekonomik zemí G7 oproti recesi způsobené pandemií

10. 6. 2021

čas čtení 2 minuty

Ekonomiky bohatých zemí se podle nového výzkumu dvojnásobně sníží ve srovnání s krizí způsobenou covidem-19, pokud se jim nepodaří vypořádat se s rostoucími emisemi skleníkových plynů.

Země G7 – největší průmyslové ekonomiky na světě – přijdou o 8,5% HDP ročně. Hovoříme o ztrátě dosahující 5 bilionů amerických dolarů, pokud se globální teploty zvýší o 2,6 stupně Celsia, a to po dobu následujících 30 let. Tento teplotní nárůst lze odvodit od vládních závazků a politických agend po celém světě, jak uvádí aktuální výzkum organizací Oxfam a Swiss Re Institute.

29309

Největší daňový příběh roku, ne-li desetiletí: Nejbohatší Američané platí směšně nízké daně

10. 6. 2021

čas čtení 3 minuty

Podle výzkumu investigativní skupiny ProPublica 25 nejbohatších Američanů, včetně Jeffa Bezose, George Sorose, Warrena Buffetta a Elona Muska, zaplatilo v letech 2014 až 2018 „skutečnou sazbu daně z příjmu“ ve výši pouhých 3,4%. Přitom jejich společné jmění za totéž období vzrostlo o 400 miliard dolarů. Zpráva odhaluje slabiny daňového systému Spojených států. Mezitím se nerovnost v příjmech a distribuci bohatství neustále prohlubuje.

30050

Kterak nejbohatší lidé systematicky podkopávají demokracii

10. 6. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Investigativní poznatky nezávislé organizace ProPublica pojednávající o absurditách amerického daňového systému, který nejbohatším lidem umožňuje platit směšně nízké daně, spatřují světlo světa právě v době, kdy se lídři zemí G7 dohodli na zavedení minimální globální korporátní daně ve výši 15 procent. Už předchozí odhalení, jmenovitě Panamské dokumenty a daňové úniky bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, detailně ilustrují, kterak nejbohatší lidé světa na úkor všech ostatních hromadí groteskně obrovské sumy peněz. Není tomu tak dávno, kdy byl zesnulý Petr Kellner v českých médiích vyzvedáván za svou píli a filantropii. V našich poměrech se totiž stále traduje infantilní mýtus, že ti nejbohatší z nás ke svému majetku přišli vesměs poctivou cestou, a jsou tudíž hodní následování. Syrová realita je ovšem na hony vzdálená horečnatě udržovaným báchorkám.

 16518

Když ON řekne krleš, tak musíme šturmem!

9. 6. 2021 / Petr Haraším

čas čtení 13 minut


Podle úředníků ministerstva zdravotnictví byla přijímaná mimořádná opatření nesmyslná a nezákonná. Jde o ona mimořádná nařízení po ukončení nouzového stavu.

Na bleskurychlé rozvolňování tlačili snad všichni ministři.

Tak moc národ trpěl, že to už nesneslo odkladu.

Zdůvodnění mimořádných opatření se odbývalo jen prostým poukazem na stav Covidu na českém území.

 16578

Jak se učit společenské odpovědnosti

9. 6. 2021 / Jiří Podhorecký

čas čtení 11 minut



Předehra z Katalánska


Když před lety v Katalánsku propukaly občanské protesty, nebylo to zčistajasna. Katalánsko mělo od zbytku Španělska odjakživa odlišnou náturu. Netajilo se tím, že se jim nezdá vlastní role v rámci celého Iberského poloostrova. Separatisté upozorňovali na ekonomickou nerovnováhu, nedostatečné sociální programy, politickou nezodpovědnost, zadlužování a další problémy, jak už se tak běžně v každé zemi vyskytují.  Na své námitky i na sklony k oddělení od zbytku Španělska nedostávali od vlády příznivou odezvu. Spíše represívní.   A tak často lidé vycházeli do ulic.  Příliš se tím nevyřešilo, ale témata byla pro mnohé lidi stále naléhavá.  

 16518

Mezioborová skupina pro epidemické situace: Nechte se co nejdříve očkovat proti koronaviru

9. 6. 2021

čas čtení 15 minut

Tisková zpráva k vydání stanoviska k očkování proti nemoci covid-19


Mezioborová skupina pro epidemické situace vydává Stanovisko k očkování proti nemoci covid-19. Vycházíme v něm z publikovaných vědeckých poznatků, odborných výzkumů, jakož i z doporučení mezinárodních organizací a z expertních odhadů.


Očkování obyvatelstva v relativně krátkém období a s nutností dosáhnout co nejvyšší možné ochrany společnosti představuje náročnou a zodpovědnou akci, jejíž případný neúspěch by mohl negativně ovlivnit možnost návratu k běžnému životu v naší zemi, způsobit velké zdravotní i ekonomické škody v budoucnu a vyvolat nutnost rozsáhlých nákladů na jiné způsoby kontroly šíření epidemie. Cílem našich doporučení, která jednoznačně podporují očkování (vakcinaci) je nejen napomoci minimalizaci výše zmíněných škod podporou intenzivního pokračování vakcinace, ale i omezit riziko návratu epidemie.


Ve stanovisku upřesňujeme podmínky ovlivňující okruh osob, jimž by očkování mělo být umožněno. Zdůrazňujeme nezbytné zapojení všech dostupných kapacit do očkovacího systému. Zmiňujeme doporučení k užití očkovacích látek pro jednotlivé věkové kategorie a zdůrazňujeme potřebu větší pružnosti dávkovacího intervalu v rámci výrobcem určeného časového rozmezí, umožňující dostat se k druhé dávce dříve, pokud je dostatek dostupných vakcín. Zmiňujeme rovněž možnost budoucí nutnosti podání posilovací dávky vakcíny. Vyjadřujeme se rovněž k podmínkám očkování osob, které onemocnění již prodělaly. Definujeme podmínky pro uznávání imunity po prodělání nemoci. Upřesňujeme také otázku detekce imunity před očkováním nebo po něm.


Ve stanovisku rovněž konstatujeme, že podle sociologických průzkumů v naší zemi trvá relativně vysoká míra ochoty podrobit se očkování. Zmiňujeme potřebu odstraňovat překážky způsobující nižší ochotu části dosud neočkovaných obyvatel. Domníváme se také, že je třeba snažit se porozumět důvodům k odmítání očkování a mylné domněnky vyvracet. Zdůrazňujeme rovněž nutnost posílit financování mediální kampaně na podporu očkování.


Podle našeho názoru by "dosažení vysoké míry proočkovanosti obyvatel pomohlo rovněž shodné pozitivní vyjadřování veřejných autorit ohledně potřeby a bezpečnosti očkování".


dne 8.června 2021. Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES)

Proč jsou íránské volby fraška

9. 6. 2021

čas čtení < 1 minuta

Za dva týdny, kdy má Írán uspořádat prezidentské volby, Narges Mohammadiová zůstane doma. Jedna z nejodvážnějších lidskoprávních aktivistek považuje nadcházející volby za frašku, napsal Eli Lake.

 17248

Maďarsko: Orbánovo vrcholné pokrytectví

9. 6. 2021

čas čtení < 1 minuta

Vláda Viktora Orbána bojovala proti "ideologické kolonizaci", když před dvěma lety vyštvala z Maďarska Středoevropskou univerzitu. Nyní však nadšeně vítá vznik Fudanské univerzity, která úzce spolupracuje s čínskou komunistickou stranou a prosazuje marxisticko-leninskou a maoistickou ideologii, upozorňuje Miklós Hargitai.

20856

Polsko odsoudilo Bělorusko za zvolený termín státního svátku

9. 6. 2021

čas čtení 2 minuty

Polské ministerstvo zahraničí reagovalo na prohlášení běloruských úřadů ohledně vyhlášení nového státního svátku nazvaného "Den národní jednoty" na den 17. září s rozhořčením. Polská strana prohlásila, že založit běloruskou politiku na dědictví paktu mezi Stalinem a Hitlerem znamená gesto, které jde dobře dohromady s ruským historickým narativem.

 17267

Několik málo běžných bakterií váže v půdě většinu uhlíku

9. 6. 2021

čas čtení 1 minuta

Několik málo taxonů bakterií, které se nacházejí v ekosystémech po celém světě, je zodpovědných za více jak polovinu uhlíku vázaného v půdě. Tato zjištění publikovaná v časopise Nature Communications naznačují, že navzdory diverzitě mikrobů v různých půdách jen asi tři až šest skupin bakterií běžných ve všech těchto ekosystémech je odpovědných za většinu zásoby uhlíku v půdě.

Fujimori nebo Castillo: Peru mezi dvěma extrémy nesnášenlivosti

9. 6. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty

 

Oba kandidáti na prezidentský úřad v Peru byly špatnými alternativami. Jedna  kandidátka,Keiko Fujimori, představuje globální krajně pravicovou koalici inspirovanou manuálem nenávisti Donalda Trumpa a podněcovanou novocarem Vladimírem Putinem, druhý kandidát, Pedro Castillo, představuje nejhorší levici - typ „caudillo“ (typický latinskoamerický populistický autokrat) a la Nicolás Maduro.

Keiko Fujimori slíbila dodržovat ústavu, která vzhledem k tomu, jak základní je takový slib, ukazuje, jaké hrozí nebezpečí: revize demokratických zásad, proti nimž bojuje její diktátorský otec Alberto Fujimori (který je uvězněn za porušování ústavy a za korupci).

Mezitím v Absurdistánu 179:

V Polsku je nebezpečné "vypadat jako teplouš"

9. 6. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 13 minut

 
Byl zahájen  měsíc hrdosti gayů. Kromě obvyklého zmatku na sociálních sítích, kde pravičáci ohrožují firmy, které změnily svá loga, aby vyjádřily svou podporu LGBT komunitě tím, že přesunuly své podnikání jinam (loňské ztráty z tohoto bojkotu byly odhadovány na zhruba 12 zł 56 gr), dějí se vážnější věci: Ve Vratislavi došlo k malé demonstraci, bohužel nikoli radostné. Lidé se shromáždili na podporu muže, který byl těžce zbit, protože „vypadal jako teplouš“. Muž oznámil případ policii, ale podle jeho slov mu policisté řekli, aby se „jen vzdal“ a „přestal chodit na taková místa“ (k útoku proti němu došlo  na oblíbeném ostrově s parkem přímo v centru města). Policie se údajně nezajímala o homofobní výroky, které na něj útočník křičel. Místo toho byla zklamaná, zbitý muž nevěděl, z kterého supermarketu byl ukraden vozík, kterým byl zasažen do hlavy.

Orbán je infiltrovaný čínský agent v Evropě

9. 6. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 7 minut


Asi 10 tisíc demonstrantů vyšlo v sobotu do ulic Budapešti protestovat proti plánům maďarské vlády vybudovat nový kampus pro elitní šanghajskou univerzitu Fudan. Předseda vlády Viktor Orbán podepsal v dubnu dohodu s Čínou o výstavbě kampusu s odhadovanými náklady 1,8 miliardy USD. Bude to první zahraniční základna čínské univerzity v Evropské unii.

Pod Orbánovým vedením posílila maďarská vláda přátelské vztahy s Čínou, s Ruskem a s dalšími autoritářskými režimy, jako je Brazílie a Indie. Orbán a jeho strana Fidesz se vykreslují jako antikomunisté a zároveň utužují vazby země na Čínu. Fudan je nejnovějším mezníkem v Orbánově oficiální zahraniční politice „otevírání se Východu“.

 17262

Čelem k masám, aneb Eric Hoffer a babišismus

9. 6. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 8 minut

Grafika: Pixabay.

Americký filozof Eric Hoffer před sedmi dekádami vydal v českém prostoru dodnes relativně málo známou knihu věnovanou teorii masových hnutí. The True Believer: Thoughts on the Nature of Mass Movements (Opravdový věřící: Myšlenky o povaze masových hnutí) může být přitom dodnes v jistém smyslu považována za "kacířskou". Češi jsou totiž zvyklí především na pojetí, která kritiku konkrétních masových hnutí odvíjí od jejich "špatných" ideologií. Jenomže Hoffer - velmi podobně jako esejista Elias Canetti v Mase a moci - předkládá pohled, v němž ideologie hraje až druhé housle.

Hospodaření OSBL za květen 2021

8. 6. 2021

čas čtení 1 minuta

V květnu 2021 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 53 422.16 výdaje byly  jako obvykle 61 731.50 Kč. Finanční příspěvky čtenářů bohužel nepokrývají celkové výdaje, takže směřujeme k nule. Zůstatek ke konci května byl 84 819.22  Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci květnu 2021.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 16637

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Česká republika otevře 21. června hranice do EU a do Srbska

8. 6. 2021

čas čtení 3 minuty

 
- Česká republika oznámila, že 21. června otevře své hranice do EU a do Srbska. Příchozí se budou muset prokázat důkazem vakcinace, předchozí nákazou covidem anebo negativním testem. Školy budou smět přestat používat roušky. Česká republika, která celkem zaznamenala 1,66 milionu nákaz, měla donedávna globálně největší počet úmrti a infekcí per capita, připomíná Guardian. Nyní ale infekce poklesly na méně než 500 nových nákaz denně.

- Nový lék, vyvolávající protilátky proti koronaviru, prošel úspěšnými testy na myších, informovala v časopise Nature firma IGM Bioscience Inc. Současné léky vyvolávající protilátky IgG jsou bivalentní, to znamená, že jejich dvě paže mohou zároveň ucpat dva bodáky koronaviru, jimiž virus proniká do buněk. Lék firmy ImG je desetivalentní, má deset paží, takže se může zároveň vázat na deset bodáků koronaviru. Lék se sprejem stříká do nosu a pacienti si ho mohou dávat sami. Zatím však na lidech nebyl testován.

Dvacetiletý Kanaďan usmrtil nákladní dodávkou čtyři členy muslimské rodiny

8. 6. 2021

čas čtení < 1 minuta

 

Dvacetiletý Kanaďan Nathaniel Veltman vjel s dodávkou v kanadském městě Londýn ve státě Ontario do skupiny chodců, a usmrtil tak dvě ženy, muže a dívku. Usmrcené ženy byly ve věku 74 a 44 let, muži bylo 46 a dívce bylo patnáct. Byla to babička, matka, otec a jejich dcera. Přežil jen devítiletý chlapec, který je v nemocnici s vážnými zraněními. Veltman byl obžalován z mnohonásobné vraždy prvního stupně. Policie uvedla, že to byl úmyslný čin a že oběti tohoto strašlivého incidentu se staly terčem cíleného útoku, protože to byli muslimové.

Premiér Justin Trudeau napsal na twitteru, že je zprávou o incidentu zděšen. "Islamofobie nemá v žádné naší komunitě místo. Tato nenávist je plíživá a odporná - a musí přestat."

Podrobnosti v angličtině ZDE 

 17260

Nebuďme fachidioty! Největší pokles zaměstnanosti, navzdory reklamě, je u UČŇŮ

8. 6. 2021

čas čtení < 1 minuta

Máme tu spoustu zbytečných vysokoškoláků, kteří měli raději jít na učňák a dělat něco užitečného, píše Filip Pertold.

Ostatně už tu máme druhou krizi na trhu práce za posledních deset let, která jasně potvrzuje... že to tak není. Vlastně je to opačně, ale kdo by se nějakými statistikami dneska trápil, že.

Největší pokles zaměstnanosti u učňů, jako vždy.

Zdroj: Analýza vývoje zaměstnanosti a nezaměstnanosti v roce 2020, MPSV


K tomu:


Katolická církev | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Wikileaks | Očkování a racionalita | Americký dokumentarista Michael Moore | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Norsko | Turecko | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Globalizace | Sociální poměry | Korupce | Identita | Rasismus | Vietnam | Libye | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Psychiatrie | Psychologie | Oligarchie | PPF | Životní prostředí | Teroristická hrozba a politické hry | Ústava | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Afrika | Chudoba | Bělorusko | Dánsko | Bezdomovectví | Hospodaření Občanského sdružení Britské listy | Japonsko | Ekologie | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Itálie | Sociální vědy aplikované do života | Doprava | Čína | Austrálie | Nový Zéland | Severní Korea | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Demokratický proces se zasekl | Rozhovory Britských listů | Polsko | Drogy | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Francie | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Německo dnes | Školství | Řádění exekutorů v České republice | Genderová nerovnost ve společnosti | Brazílie | Ekonomika | Velká Británie - politika a společnost | Imigrace do Evropy | Sýrie | Jemen | Brexit - vše | Saúdská Arábie | Sdělovací prostředky | Babiš | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Španělsko | Extremismus | Rusko za Vladimíra Putina | Lidská práva | Maďarsko | Ukrajina | Budoucnost NATO a OSN | Spam a šíření dezinformací na internetu | Joe Biden | Donald Trump | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Írán | Evropská unie | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Lidské zdraví | Privatizace po česku | Léková politika, zdravotnictví | Občanská společnost | USA | Česká literatura | Česká politická scéna | Koronavirus | Globální oteplování | Energetické úspory | Srbsko | Česká republika
18301