Nový izraelský kabinet bude ještě o „deset stupňů pravicovější“ než Netanjahuova vláda

15. 6. 2021

čas čtení 4 minuty

Foto: Daniel Veselý

V Izraeli byl vytvořen nový kabinet, který definitivně ukončí dvanáctiletou vládu premiéra Benjamina Netanjahua. Lídr centristické strany Ješ Atid Jair Lapid dokázal přesvědčit předáky osmi různých stran – od náboženských nacionalistů až po levicové sociální demokraty – k vytvoření nové koaliční vlády, čímž se Izrael vyhnul dalším volbám (pátým v průběhu pouhých dvou let).

Taková koalice by za jiných okolností nikdy nemohla vzniknout. Nová izraelská vláda představuje výrazný posun doprava, jenž odráží výsledky březnových voleb, píše na webu OpenDemocracy.net Džalál Abukhater.

Lídr pravicové strany Jamina a nekompromisní náboženský nacionalista Naftali Bennett, který dříve stál v čele prominentního osadnického seskupení, zasedne do premiérského křesla jako první. Za dva roky by měl Bennett předat premiérský post Lapidovi.

Klíčové pozice v novém kabinetu jsou vyhrazeny pro představitele centristických a pravicových stran, jako jsou Jamina, Ješ atid, Kahol lavan nebo Jisra'el bejtenu, zatímco menších rolí se ujmou zástupci levicových platforem – Strany práce a Merecu. Pro izraelskou společnost je pravicová vláda přijatelná, ba dokonce upřednostňovaná. Spousta Izraelců nyní sesazení Benjamina Netanjahua oslavuje.

Nicméně nálada v jeruzalémské čtvrti Šajch Džarráh je naprosto odlišná. Izraelské úřady pravděpodobně nezpomalí tempo etnické čistky v Šajch Džarráh, ani v dalších ohrožených palestinských čtvrtích, kupříkladu v Silwanu. Pokračující soudní řízení, jehož cílem je vystěhování palestinských rodin ze Silwanu, je flagrantním porušením mezinárodního práva, které může být válečným zločinem, jak uvádí Amnesty International.

Nový izraelský premiér Naftali Bennett v nedělním televizním vystoupení prohlásil, že v Izraeli bude nyní vládnout kabinet, který bude „o deset stupňů pravicovější“ než Netanjahuův. Tato nová „pravicovější“ vláda se bude řídit ultranacionalistickou politikou, přičemž středové a levicové strany a jedna islamistická budou jen fíkovým listem.

Nová vládnoucí koalice drží pohromadě jen díky nevoli vůči Benjaminovi Netanjahuovi, který má být odstraněn z izraelské politické scény. Bennettova vláda podle pozorovatelů nedokáže uskutečnit žádné významné změny. Pokud něco, dá se očekávat, že bude ještě více dysfunkční a pravicová než Netanjahuova vláda, což může vést k dalším násilnostem vůči palestinským komunitám napříč historickou Palestinou.

Naftali Bennett a jeho politická partnerka ze strany Jamina Ajelet Šaked jsou neblaze proslulí svými deklarovanými antipalestinskými postoji. Oba budou v nové vládě zastávat významné pozice. Bennett a Šaked budou podporováni stranami prosazujícími anexi a okupaci, jmenovitě Liebermanovou Jisra'el bejtenu (7 křesel v Knesetu), Sa’arovou Tikva hadaša (6 křesel) a Gantzovou Kahol lavan (8 křesel). Tyto politické strany jsou proslulé prosazováním politické agendy dehumanizující Palestince.

Někteří mohou namítnout, že pravicové strany budou mít svázané ruce kvůli křehké alianci s centristickou Stranou práce (7 křesel) a levicovým Merecem (6 křesel). Ve skutečnosti však budou v Knesetu usilovat o podporu Netanjahuových spojenců.

Lídr Sjednocené arabské kandidátky Mansúr Abbás si zachránil politickou kariéru poté, co se upsal nové vládní koalici. Při případných pátých volbách by totiž byla jeho pozice značně nejistá. Sjednocená arabská kandidátka se spíše soustředí na arabské komunity, žijící na jihu Izraele, než na palestinskou komunitu jako celek.

Palestinci žijící na okupovaných územích a v Jeruzalémě, a ti, kdo jsou držiteli izraelského občanství, nemají žádná velká očekávání. Pokud existuje nějaký klad nové vládní koalice, je to její křehkost. Pokud je však tato křehkost způsobena neustálým podněcováním Benjamina Netanjahua a jeho spojenců, koaliční vláda bude tlačena více a více doprava ve snaze přilákat Netanjahuovy stoupence.

Sám Bennett očekává, že jeho vláda bude o „deset stupňů pravicovější“ než Netanhajuova, nicméně v očích Palestinců by tento posun mohl být ještě extrémnější.

 

Celý článek v angličtině ZDE

                                                                               

0
Vytisknout
6833

Diskuse

Obsah vydání | 21. 6. 2021