Kamala Harris vzkazuje uprchlíkům utíkajícím před násilím, chudobou a klimatickou krizí: „Nepřicházejte do USA.“

10. 6. 2021

čas čtení 1 minuta

Americká viceprezidentka Kamala Harris tento týden představila plány na spolupráci s guatemalskou vládou, které mají zabránit vstupu osobám hledajícím azyl ve Spojených státech. Toto úsilí zahrnuje další militarizaci hranic a vytvoření pracovní skupiny, jejímž cílem má údajně být posílení protikorupčních aktivit v Guatemale. Harris se v prezidentském paláci setkala s guatemalským prezidentem Alejandrem Giammatteim, kde vyslovila šokující varování adresované žadatelům o azyl, kteří jsou nuceni uprchnout ze Střední Ameriky kvůli chudobě, násilí a dopadům klimatické krize. „Nepřicházejte do Spojených států,“ prohlásila Harris opakovaně.

„Spojené státy budou i nadále prosazovat své zákony a zabezpečovat své hranice. Existují legální metody, jejichž prostřednictvím může být migrace realizována – a měla by být realizována. Avšak jednou z našich hlavních priorit je odrazování od nelegální migrace. A sama věřím tomu, že pokud překročíte naši hranici, budete vráceni zpět,“ konstatovala americká viceprezidentka.

Bránění migrantům v podávání žádostí o azyl v USA nebo jiných zemích, které tuto možnost nabízejí, je porušením mezinárodního práva. Harris ve svých poznámkách rovněž nepřihlédla ke skutečnosti, že americká intervenční politika v Guatemale a dalších zemích Střední Ameriky přispěla k příčinám, proč lidé z těchto zemí prchají směrem na sever.

Viceprezidentka svou návštěvu Střední Ameriky zakončila v Mexiku, kde velebila „novou éru“ bilaterálních vztahů mezi USA a Mexikem. Tyto dvě země slíbily, že budou pokračovat ve společném úsilí spočívajícím v obraně americko-mexické hranice před migranty. Harris čelila kritice za to, že americko-mexickou hranici dosud nenavštívila.

 

Celý článek v angličtině ZDE a ZDE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

USA
1
Vytisknout
5834

Diskuse

Obsah vydání | 15. 6. 2021