Rusko: Parlament se stává přesnou kopií Nejvyššího sovětu

25. 6. 2021

čas čtení 1 minuta
Ruský parlament, Státní duma, se stává přesnou kopií sovětské makety parlamentu, Nejvyššího sovětu. A to hned ve dvou ohledech: Pokud jde o tvorbu politiky nebo výměnu politiků, je irelevantní; a nominace vládní strany do něj odrážejí nikoliv nějaké ideologické pozice, ale postavení nominovaných ve vnitřním klovacím pořádku partaje, upozorňuje moskevský komentátor Kiril Šulika.

Již dlouho je zřejmé, že je Duma vyloučena z procesu výkonu reálné moci, ale také složení stranických kandidátek pro nadcházející volby nyní ukazuje stejnou logiku, jako v sovětských časech.

Druhou nejvlivnější osobou ve státě je zjevně premiér Mišustin, i když není straník. To ukazuje, že existují důležitější věci než volby do dumy. Naproti tomu bývalý prezident Medveděv je prostě jen bývalý prezident. Navalného útok na jeho luxusní nemovitosti znamenal konec jeho politické role.

Vládní strana Jednotné Rusko obecně vzato není v politice nějaký zvláštní subjekt. Jde pouze o jednu ze stran, i když vládní. Přesně to se dá očekávat v systému, kde parlament je irelevantní - tak jako tomu bylo už v sovětských dobách.

Ale i kandidátka Jednotného Ruska je nyní tvořena obdobně, jako kdysi kandidátky KSSS. Povinná jsou prominentní jména a symboly. V minulosti to byla "sovětská žena" a kosmonaut, nyní platí obdobná logika.

Nic jiného nevysvětlí, proč je na kandidátce ministr obrany Šojgu, ministr zahraničí Lavrov a další vládní postavy. Ocitli se na kandidátce nikoliv proto, že by byli straníky - a mnozí z nich v dumě zřejmě ani nebudou reálně působit.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
4897

Diskuse

Obsah vydání | 29. 6. 2021