Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Procento nákaz variantou delta se v Německu za týden zdvojnásobilo

29. 6. 2021

čas čtení 3 minuty
 

- Podíl infekcí nakažlivější variantou delta se během týden v Německu v týdnu od 14. do 20. června zdvojnásobil na 36 procent, v týdnu předtím jich bylo 15 procent, konstatoval Lothar Wieler, ředitel Ústavu Roberta Kocha, a varoval, že delta získává náskok před ostatními variantami. Odhadl, že v současnosti je už 50 procent nákaz v Německu varianta delta. Soeder naléhal na občany, aby se nechali co nejrychleji očkovat. V Německu dostalo 54 procent obyvatelstva první vakcínu a 35 procent je očkováno oběma vakcínami. Zdravotníci upozorňují, že šíření koronaviru lze zpomalit, pokud se nechá velké procento obyvatelstva očkovat.

- Británie zaznamenala rekordní počet denních nákaz, 22 868, je to nárůst o 12 235 od téhož dne minulý týden. V nemocnicích je 1505 osob, je to nárůst o 187 od minulého týdne. Zemřely však jen  3 osoby, je to pokles o 2 úmrtí od minulého týdne. 66,6 procent Britů je očkováno nejméně jednou dávkou, oběma vakcínami je očkováno 48,8 procent obyvatelstva.

- Irsko vpustí do restaurací jen plně očkované osoby.

- Evropská unie schválila čtyři léky pro léčbu covidu v jeho rané fázi. Jsou založeny na vytváření protilátek.

 

- Skotsko zaznamenalo rekordní počet denních nákaz, 3285, včera to bylo 2639 nákaz, průměr minulý týden byl 1148 denních nákaz. Nikdo však nezemřel, hospitalizováno bylo 6 lidí, na jipkách jsou tři osoby. Jak ukazují níže uvedené grafy, nejvyšší počet nákaz je u lidí ve věku 20-24 let, pak 15-19 let a méně v kohortě 25-44 let. U nejstarších věkových kategorií je počet nákaz v důsledku očkování minimální, avšak také mírně roste.




Z druhého grafu vyplývá, že nárůst nákaz je naprosto ovlivňován tím, kdo byl a kdo nebyl očkován:


- Hongkong zakázal lety z Británie a zabrání komukoliv, kdo v Británii strávil dvě hodiny, nasednout do letadla.

- Varianta Delta nyní tvoří 20 procent všech případů nákazy ve Francii, řekl v úterý v rozhlase francouzský ministr zdravotnictví Olivier Veran. Dosavadní odhady byly 10 procent.

- Nemocnice v Cambridgi zjistila, že nošení respirátoru FFP3 je tak efektivní, že zdravotníci používající tento respirátor a  pracující s pacienty nakaženými covidem nebyli o nic více sami nakaženi než zdravotníci v jiných částech nemocnice. Studie dosud nebyla peer reviewed.

- Indie zvýšila výrobu vakcín a za posledních čtrnáct dní proočkovala 61 milionů dávek. Potřebuje ale proočkovat 940 milionů lidí.

- Červený kříž: obrovská vlna nákaz v Indonésii je na pokraji katastrofy.

- Řecko plánuje posílit míru vakcinace tím, že každému mladému člověku, který se nechá očkovat, dá 150 euro. Premiér Kyrikos Mitsotakis to charakterizoval jako "dar vděčnosti" mladým lidem.

- Od pondělka nebudou muset Italové venku nosit roušky, jen v uzavřených místnostech, v obchodech, v restauracích a v dopravě.

- Rusko proočkovalo první dávkou 23 milionů lidí a prý tam stoupá poptávka po očkování. V Moskvě a v Petrohradě jsou nová ohniska nákazy.

- Některé oblasti v Austrálii zavádějí místní lockdowny, protože země zápolí s variantou delta.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

2
Vytisknout
6714

Diskuse

Obsah vydání | 2. 7. 2021