Národovectví v reakci na rasismus

24. 6. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty
V jednom ze svých nedávných článků psal Fabiano Golgo, jak radili komusi ze zahraničí, kdo si chtěl stěžovat a chtěl vyšetřit jakýsi problém v České republice, že se o to nemá ani pokoušet, protože je známo, že Češi ve většině případů semknou své řady a budou přestírat že žádný problém neexistuje, to jen "cizáci" se zlovolně snaží poškodit naše dobré jméno. Totéž se samozřejmě děje, když Češi semknou své řady proti Romům, protože, šokujícím způsobem, tolik lidí v České republice je nepovažuje za Čechy. (Jaký rozdíl například od Skotska, kde vláda i většina obyvatel považuje za Skoty všechny ty, kdo prostě ve Skotsku bydlí. Mimochodem, tato teritoriální státní příslušnost existovala i v Čechách, než přišel buditel Josef Jungmann a kontroverzně to změnil, takže definicí Čecha je od jeho dob až dodneška jazyk.)


 
Vylučování Romů z českého společenství i považování Romů za podlidi je naprosto nepřijatelné, stejně jako bagatelizace kritiky ze zahraničí, protože to jsou "jenom" cizinci, "kteří nám nerozumějí".

Jak na to poukázal romský aktivista Jozef Miker, toto je už třetí případ usmrcení Roma policií, a ty dva předchozí byly také zameteny pod koberec. To se tentokrát nesmí stát, a i ty předchozí případy by měly být řádně vyšetřeny a potrestány.

Pozoruhodné je, kolik lidí reaguje na tweety Andrewa Stroehleina přesně tak, jak jsem to popsal výše. Andrew Stroehlein konstatuje:

Víte, ta zvláštní věc na tolika reakcí Čechů na mé tweety o Tomášovi je, jak si lidé myslí, že obhajují Českou republiku a českou čest tím, že zdůrazňují, že všechny české instituce spolu navzájem souhlasí a na chování policie zachyceném na tom videu nevidí nic špatného.

Je to, jako by je nikdy nenapadlo, že taková jednota v názoru institucí tváří v tvář tomu znepokojujícímu videu je jen další důvod, proč by se mělo konat nezávislé vyšetřování.


Prostě - jak je možné, že lidé se nedožadují v takovém případě názoru jiné strany? nezávislého názoru? Proč nechtějí tito lidé nechat řádně zkontrolovat, zda se úřady nesnaží tuto věc zamést pod koberec? Opravdu všichni natolik důvěřují všem institucím českého státu?

Na to jsem musel odpovědět: Ne, institucím českého státu Češi nedůvěřují. To se kolem nich nyní uměle semkli, protože jde o Roma.

Ano,
pokračuje Andrew Stroehlein. Ti Češi, kteří mi píší, argumentují 1. Jde o Roma, takže je to jasné, nic není třeba vyšetřovat, a vůbec 2. tohle je kritika od cizince, tak je nelegitimní. Aspoň polovina těch českých reakcí jsou lidé, kteří se snaží hanobit a ponižovat Stanislava Tomáše, aby to vypadalo, že ta policejní brutalita byla ospravedlnitelná.

-1
Vytisknout
7044

Diskuse

Obsah vydání | 29. 6. 2021