Libanon je na pokraji ekonomického kolapsu: lidé čelí hladovění, chudobě a politické nejistotě

8. 7. 2021

čas čtení 1 minuta
- Lidé v Libanonu nemají na jídlo, hodnota místní měny se propadla o 90 procent.
- OSN apeluje, aby zemi v rozkladu lidé ze zahraničí pomohli.

OSN vydala varování, že tři čtvrtiny libanonských domácností nemají dostatek potravin ani peněz na jejich nákup, protože sociální, politická a ekonomická krize i nadále tuto zemi sužuje. Ničivá recese a inflace vedly k tomu, že se libanonská měna propadla o 90%, což vehnalo více než polovinu obyvatelstva do náruče chudoby: lidé se potýkají s velkým nedostatkem potravin a pohonných hmot, informuje stanice Democracy Now!

Světová banka situaci v Libanonu označila za jednu z nejhorších hospodářských krizí moderních dějin. Evropská unie minulý měsíc pohrozila zemi sankcemi, pokud političtí lídři nedokážou rychle sestavit novou vládu a provést nutné reformy.

Prozatímní předseda vlády Hassan Diab, který ze své funkce odstoupil po tragické explozi v bejrútském přístavu loni v srpnu, tento týden zveřejnil další zoufalý apel.

„Vyzývám OSN, všechny mezinárodní agentury, mezinárodní společenství a globální veřejné mínění, aby pomohly zachránit libanonský lid před smrtí a aby zabránily zániku naší země. Libanon se ocitl na pokraji sociální exploze a Libanonci tomuto temnému osudu čelí osamoceni,“ uvedl libanonský premiér.

 

Celý článek v angličtině ZDE

1
Vytisknout
5309

Diskuse

Obsah vydání | 13. 7. 2021