Pozor, očkování vám stoprocentně nezaručí imunitu

8. 7. 2021

čas čtení 2 minuty
- Je nebezpečné začít se po druhém očkování proti covidu chovat, jako by pro vás pandemie skončila
- Vakcíny výrazně omezují nebezpečí hospitalizace a úmrtí, ale stoprocentně ho nevyloučí
- Vakcíny nedokáží stoprocentně zabránit nákaze covidem. Pravděpodobně neskončíte v nemocnici, ale průběh nemoci je přesto velmi nepříjemný, svědčí mnozí.
- Budeme muset vyčkat, až bude proočkováním všech pandemie řádně potlačena.

 

Fionna O'Leary shromažďuje případy nákazy koronavirem po očkování oběma dávkami. Zaznamenává jich relativně značné množství. Dospělí bývají nakaženi od dětí či od teenagerů nebo studentů - někteří studenti v Británii měli covid až třikrát. Moderátor nedělního televizního diskusního pořadu v BBC Andrew Marr (61) také nyní prodělal covid - přestože byl očkován oběma dávkami. Očkování těmto lidem zřejmě pomohlo v tom smyslu, že většina z nich nemusela do nemocnice a nezemřeli. Přesto, svědčí Andrew Marr i četní jiní, že průběh covidu byl naprosto hnusný. U Andrewa Marra trval čtyři dni, Marr během tohoto období nemohl absolutně nic dělat. Po celou dobu měl obavu, jak to s ním dopadne, naštěstí se vyléčil.

Jak na to poukazují mnozí: začít se po dvojím očkování chovat, jako že je všechno v pořádku, není rozumné. Nevrátíme se k normálu, dokud nebudou očkováni všichni a dokud tím šíření viru ve společnosti nebude stoprocentně potlačeno. Ještě nám samozřejmě hrozí, že se do naší země dostane nějaká nová varianta covidu, která vznikne v zemích třetího světa, kde se v neočkovaném obyvatelstvu nákaza šíří apokalypticky.


Z nejnovější zprávy Public Health England:
Riziko nákazy variantou delta je očkováním výrazně sníženo (jde asi jen o 7,68 procent všech případů).
Avšak jestliže se nakazíte, máte riziko, že skončíte v nemocnici, ve výší 2,62 procent - pokud jste byli plně očkováni. Jste-li starší než 50 let, riziko hospitalizace stoupá na 4,6 procent. Je to asi třikrát menší riziko než u neočkovaných lidí.



2
Vytisknout
6085

Diskuse

Obsah vydání | 13. 7. 2021