Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Čína zaznamenala od letošního ledna dosud největší nárůst nákaz

7. 7. 2021

čas čtení 6 minut
Nejpostiženějšími oblastmi nákazou jsou Praha (28,69 nákaz na 100 000 obyvatel), Praha-západ  (25,61) a Plzeň (23,58). V úterý 6.7. zaznamenalo ministerstvo zdravotnictví ČR 107 denních nákaz, jenže o svátcích registrace v ČR řádně nefunguje.   V ČR do 6.7. zemřelo  30 311 lidí. V nemocnicích je 27 osob.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 668 277 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Očkováno první dávkou bylo v ČR 5 036 273 osob, druhou dávkou 3 466 049 osob, před nebezpečnou indickou variantou je tedy v ČR dosud chráněno jen cca 34  procent obyvatelstva.

- Britští poslanci a vládní zdravotničtí poradci jsou zahlceni vlnou emailů od znepokojených občanů, kteří jsou klinicky zranitelní covidem, poté, co se Johnsonova vláda rozhodla dne 19. července zrušit veškerá protikoronavirová opatření, přestože míra nákaz v Británii astronomicky stoupá. Johnsonova vláda jim neposkytla žádné informace, co mají činit. Ve středu dosáhl denní počet nákaz v Británii počtu 32 548, v nemocnicích je 2446 osob, o 717 více než minulý týden, a zemřelo 33 osob, o 19 více než v tentýž den minulý týden. V Británii žijí dva miliony občanů, kteří jsou extremně klinicky zranitelní a kteří během pandemie se na doporučení vládních úřadů zcela izolovali od veřejnosti. ZDE   

- Politikové v Irsku i v Severním Irsku vyjádřili znepokojení nad plánem Johnsonovy vlády zrušit veškerá karanténní opatření v době, kd v británii  astronomicky stoupá počet nákaz na covid. Irská vláda v Dublinu varovala, že toto rozhodnutí postihne Irsko, které se připravuje na vlnu infekcí v důsledku rozšíření varianty delta. Náměstkyně severoirského premiéra Michelle O'Neill označila Johnsonovy plány za "neodpovědné". Nepřímo kritizovala Johnsonovo rozhodnutí i vláda na Novém Zélandě, která uvedla, že v žádném případě nepůjde cestou Británie. ZDE  

- Varianta delta má daleko větší dopad na mladší lidi než jiné mutace koronaviru, varují australští epidemiologové. Stále větší počet lidí pod 55 let je v Austrálii hospitalizován.

- Od začátku pandemie byly v Británii postiženy dlouhým covidem 2 miliony lidí, v současnosti s dlouhým covidem tam žije téměř milion osob. Téměř 400 000 Britů žije s dlouhým covidem déle než rok. Většinou jsou to mladí lidé. ZDE 

- Čína registrovala ve středu 57 nových nákaz koronavirem, je to o 23 případů více než o den dříve. Je to nejvyšší denní počet nákaz od 30. ledna 2021.

- Rusko, které bojuje s velkým nárůstem nákaz, v úterý registrovalo nový národní rekord 737 úmrtí během předchozích 24 hodin.

 

- Británie je uprostřed třetí vlny nákazy v důsledku varianty delta, vyvolané idiotským rozhodnutím Borise Johnsona letos v dubnu nezakázat cestování z Indie. Varianta delta, která tvořila začátkem dubna v Británii 0,2 procenta nákaz, je nyní v Británii přítomna stoprocentně. Denní počet nákaz v Británii je nyní 28 773 a každých devět dní ze zdvojnásobuje. Roste také počet hospitalizací a úmrtí. V nemocnicích je nyní v Británii 2140 osob a za posledních 24 hodin zemřelo na covid 37 lidí, je to o 14 úmrtí více než minulý týden. Johnsonova vláda maniaků na to reagovala absolutním zrušením veškerých karanténních opatření. Ve Skotsku, ve Walesu a v Severním Irsku karanténní opatření naštěstí zrušeny nebyly. V zemi dochází k útoků šílenců na lidi, kteří varují před zrušením povinností nosit roušky. Těmi totiž chráníte druhé, nejen sebe. Nad koronavirem lze zvítězit jen občanskou vzájemností a solidaritou. Individualismus je smrtící.


George Monbiot: Covid-19 mě vyřadil kolem Vánoc z provozu na 14 týdnů. Ta nemoc byla zlá a děsivá. Bylo to čtrnáct týdnů, o které jsem přišel a už je neuvidím. Pro některé lidi s dlouhým covidem by to mohlo být na doživotí. Ono těm lidem, kteří nechtějí nosit roušky, opravdu nedochází, že tohle můžou způsobit druhým? Usuzuji, že nemáte-li empatii, nechápete, že ji někdo vůči druhým může mít, tak si myslíte, že empatie je patologická.


- Zimbabwe se vrátila k přísnému lockdownu ve snaze zvládnout vlnu covidu v situaci, kdy země má nedostatek vakcín.

- Tunisko překonalo svůj rekord denních nákaz, v úterý zaznamenalo 7930 denních nákaz. Zemřelo tam za posledních 24 hodin na covid 119 lidí.

- Mexiko registrovalo dalších 8000 nákaz a dalších 269 úmrtí. V Mexiku dosud na covid zemřelo 233 958 osob.

- Brazílie registrovala dalších 1780 denních úmrtí a dalších 62 504 denních nákaz.

- V Lotyšsku budou smět zaměstnavatelé vyhodit z práce ty zaměstnance, kteří se nenechají do 15. září očkovat.

- Indonésie zaznamenala nové denní rekordy úmrtí i nákaz.  34 379 nových denních nákaz a 1040 nových denních úmrtí.

- Turkmenistán nařídil pro všechny občany nad 18 let povinné očkování proti covidu. Sousední Kazachstán to nařídil už minulý měsíc.

- Ode dneška budou muset turisté cestující do Francie sami platit za covidové testy. Dosud to hradila francouzská vláda. PCR test stojí ve Francii 49 euro a antigenní test 29 euro.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

1
Vytisknout
5012

Diskuse

Obsah vydání | 13. 7. 2021