REDAKČNÍ KOMENTÁŘ:

Co se dnes dočtete v Britských listech

30. 8. 2021

čas čtení 3 minuty

Blížící se parlamentní volby zřejmě potvrdí hegemonii pravicového populismu hledajícího spojence s autoritáři na ose Budapešť, Varšava, Bělehrad.
Český etnocentrismus bude přitom konzervovat kulturní izolaci země od západoevropských demokracií. Oligarchy většinou ovládaná média v Česku brutálně ve svůj prospěch zkreslují veřejný diskurs a předstírají, že ultrapravicové postoje jsou "normální" a "centristické". Jde to plně na ruku oligarchickým zájmům. Do veřejného diskursu v ČR se to však nedostane, média řeší pitomosti a fotbal, upozorňuje Albín Sybera.

V důležitém Rozhovoru Britských listů poukazuje Albín Sybera na to, že se v Česku kradou firmy tím, že je útočník plánovitě přivede k bankrotu.
Další téma, které je pro českou ekonomiku a politiku naprosto zásadní a všichni ho ignorují

Společnost ČEPS, a.s., odpovědná za výstavbu náhradní přenosové soustavy po zničení elektrického vedení vysokého napěti u Břeclavi tornádem sice přislíbila, že odpoví na výzvu Ing. Maděry, aby zveřejnila revizní zprávu o této náhradní přenosové soustavě, která podle mezinárodního odborníka ing. Oldřicha Maděry prokazuje podstatné bezpečnostní nedostatky. Nic zveřejněno nebylo, a tak Ing. Maděra žádá ČEPS na základě zákona o přístupu k informací o odpovědi na dlouhý seznam závažných technických otázek.

Spojené státy se chvástaly, že organizaci ISIS-K, která minulý týden spáchala atentáty u kábulského letiště, tvrdě potrestaly útokem dronů. Vychází ale najevo, že zřejmě zabily rodinu s dětmi, která s ISIS neměla nic společného. Je realistické, že by se Severní alianci podařilo zahájit ozbrojený odpor proti Talibánu a pomůže jí vojenskou výzbrojí někdo ze Západu, ptá se Karel Dolejší. 

Bývalý vrchní velitel jednotek NATO Petr Pavel se stydí za to, jak se Česko postavilo k evakuaci Afghánců, s nimiž spolupracovalo.

Neustále přicházejí zprávy, že mediální celebrity a aktivisté v USA a v Británii, popírající existenci koronaviru a odmítající očkování, na covid umírají. Je pozoruhodné, konstatuje britský satirik a komik David Badiel, že ti lidé raději zemřou, než by přiznali, že se mýlili.

Očkování proti covidu spektakulárně chrání před vážným průběhem onemocnění a před smrtí. Nechrání však před šířením nákazy. Znamená to, jak na to před časem poukázal šéf oxfordské vakcinační skupiny v Dolní sněmovně, že covidem budeme dříve nebo později nakaženi všichni. Lidé, kteří odmítají očkování, především pokud jsou v kategorii osob starších 65 let, jsou však ohroženi smrtí, varuje na svém blogu Jaroslav Flégr. Citujeme z jeho článku dva důležité odstavce.

Petr Haraším rekapituluje zmatenou situaci ohledně vakcín v Rusku, Vojtěch Landa svědčí o svých zkušenostech přáce s bezdomovci. Štěpána Kotrbu rozčílilo, že Pavel Veleman kritizoval rasistický výrok Ivany Šťastné, vedoucí odboru sociálních věcí Magistrátu města Ústí nad Labem, tohoto znění: „29 let nemaká. A desítky takových. Občané, dívejte se, na co platíte daně." Je to záměrný pokus vyvolávat nenávist vůči etnické menšině žijící v ČR. Přitom v ČR je nemožné, aby někdo řekl odboru sociálních věcí: "Nechci pracovat, dávejte mi dávky."

0
Vytisknout
3654

Diskuse

Obsah vydání | 30. 8. 2021