V ČR stoupá nákaza koronavirem

15. 10. 2021

čas čtení 3 minuty
Aktualizace, sobota:

V ČR bylo ve čtvrtek 14. 10. zaznamenáno rekordních 1534 denních nákaz. V nemocnicích je 448 osob, celkem zemřelo 30 528 lidí. V posledních dnech v ČR umírá na covid denně mezi 3 až 6 osobami. Nejpostiženější jsou České Budějovice (193 nakažených na 100 000 obyvatel), Ostrava (184 nakažených na 100 000 obyvatel) a Přerov (156 nakažených na 100 000 obyvatel). ZDE 

- Rusko v pátek zaznamenalo víc než 1000 denních úmrtí na covid. V Rusku je očkováno jen asi 30 procent obyvatelstva. Rusové nedůvěřují ruským vakcínám a západní tam nejsou k dispozici.

- Pandemie uspíšila konec globalizace a v mnoha státech světa posílila tendence k úsilí o ekonomickou soběstačnost a oslabení závislosti na dovozu zboží v jiných zemích, ať je to Británie  po brexitu, Čína či Indie. Zřejmě to povede k zchudnutí řady zemí. ZDE

- Británie je absolutně nemožná. Vyšlo najevo, že 43 000 PCR testů bylo chybně prohlášeno za negativní, přestože testovaní měli opakované pozitivní antigenní testy. Přesto jim zdravotnické úřady doporučily, aby nebyli v karanténě. Jaké škody to napáchalo, se neví. Došlo k tomu od začátku září do 12. října. Soukromá firma, která prováděla tyto špatné testy, dostala více než sto milionů liber od vlády na jejich provádění, přestože s testováním neměla žádné předchozí zkušenosti.

- Británie zaznamenala 44 932 denních nákaz a 145 denních úmrtí. Je v rekordně nejhorší covidové situaci v západní Evropě, v Anglii ovšem neplatí žádná covidová omezení a cestující dopravními prostředky většinou nenosí ani roušky. Týdně v Británii umírá na covid více než 500 osob, politikům a občanům je to, zdá se, jedno. Vysoká úmrtnost na covid byla v zemi normalizována. V Anglii je covidem nakažen každý šedesátý občan.

 
- Spojené státy dovolí cestování do země plně očkovaným cizincům.

- Pfizer a BioNTech požádaly Evropskou unii, aby schválila jejich vakcínu na území EU pro děti od 5 do 11 let.

- Dvě největší nemocnice ve Vilniusu, v hlavním městě Litvy, přestaly přijímat neurgentní pacienty v důsledku vlny pacientů nakažených covidem.

- Úřady Evropské unie zahajují operaci, která bude trvat rok a bude bojovat proti podvodnému zneužívání fondu EU pro obnovu ekonomiky po pandemii.

- Rusko zaznamenalo další rekordní počet denních mrtvých: 999. Denní počet nákaz v Rusku dosáhl čísla 32 196.

- Evropská unie poslala léky proti covidu a zařízení do Rumunska, které čelí vlně nákaz mezi neočkovanými občany.

- Jihoafrická republika začna očkovat dětí ve věku od 12 do 17 let.

- Izrael zaznamenal ostrý pokles nových infekcí a vážného průběhu covidu poté, co očkoval obyvatelstvo třetí dávkou, rozšířil užívání očkovacích pasů a požaduje nošení roušek.

Podrobnosti v angličtině ZDE  

0
Vytisknout
5396

Diskuse

Obsah vydání | 19. 10. 2021