Mezitím v Absurdistánu 198:

Ultrapravicové demonstrace 11. listopadu a pokračující katastrofa na běloruské hranici

16. 11. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 11 minut
- Případ polských žen, které musely tři týdny nosit v těle mrtvý plod
- Polský voják se na běloruské hranici zastřelil
- Mnichov nabídl, že přijme uprchlíky z běloruské hranice


Jak si možná pamatujete, strana Právo a spravedlnost se dostala k moci  tvrzením, že Polsku vládnou privilegované kasty. Například soudci byli prý privilegovaní a jednali proti zájmu Poláků. Rychle jsme se naučili, že se tento argument používá pouze k obtěžování těch, kdo jsou proti takzvaným "reformám" soudnictví, prováděným stranou PiS, jejichž cílem je jen dostat justici pod kontrolu ministra spravedlnosti Zbigniewa Ziobra – viz například případ soudce Igora Tuleyi, který byl suspendován poté, co zrušil rozhodnutí státního zástupce zastavit vyšetřování nezákonného hlasování v prosinci 2016, kdy strana PiS přesunula jednání parlamentu do jiné místnosti, kam nebyli vpuštěni opoziční poslanci.

Tuleya je od té doby suspendován, obtěžován, šikanován a obviňován z absurdních zločinů a nesmí zasedat u soudu – a je jen jedním z mnoha takto šikanovaných a diskriminovaných soudců. Kompletní zprávu o soudcích často pronásledovaných (ilegálním!) disciplinárním senátem Vrchního soudu, si můžete přečíst ZDE.

Kupodivu chaos kolem nezákonného disciplinárního senátu perzekuci soudců nebrání, ale stíhání jednoho soudce přistiženého při řízení pod vlivem alkoholu to velmi ztěžuje – jsou tomu už dva roky a on se stále nečelí spravedlnosti v důsledku právních triků a výmluv, užívaných soudnictvím ovládaným stranou PiS.

Počet organizací, které se za vlády strany PiS cítí nedotknutelné, roste – jsou to i policisté otevřeně a bezostyšně porušující zákon –  jako během loňského 11. listopadu, kdy policisté brutálně rozehnali legální kontra-manifestaci protestující proti fašistickému "pochodu za nezávislost". Zlomili ruku jednomu postaršímu aktivistovi a lidem nadávali do „levicových zmetků“ , kteří by měli "do prdele vypadnout z Evropy".

Naštěstí u nás stále ještě máme obyčejné občany, kteří se snaží udržovat pořádek, takže když jednoho z místních náčelníků dopravní policie – a myslivce (a pravidelní čtenáři si jistě pamatují, že v Polsku jsou lovci také privilegovaná kasta) – přistihlo několik náhodných řidičů, že řídí auto pod vlivem alkoholu, policie neměla jinou možnost než ho suspendovat. Asi utéci, opustit auto a v něm zanechat policejní pistolí a loveckou pušku, to  nebyl zrovna nejlepší nápad... Stále však čekáme na reakci mysliveckého sdružení...

Ale největším problémem Polska je nyní to, že nacisté jsou v Polsku také privilegovanou kastou. Poté, co se nacionalistům, kteří každoročně 11. listopadu pořádají ve Varšavě ty  „pochody nezávislosti“, nepodařilo je řádně zaregistrovat (v té oblasti totiž jako první si zaregistroval svou akci někdo jiný), pomohla jim vláda tím, že z toho fašistického pochodu udělala Státní akci.  Uvědomme si to prosím pořádně: neonacisty organizovaná demonstrace je nyní státní akcí. Pokud nejste seznámeni s charakterem této akce, možná budete chtít zhlédnout tento dokument (s anglickými titulky):



 
Vláda udělala vše pro to, aby letošní akce neskončila vandalizací města jako v některých předchozích letech. Proto vláda nařídila městu Varšavě odstranit věci, které by mohly účastníky této státní akce „provokovat“, např.  stavební materiál (včetně dlažebních kostek) uložený na nedalekém místě opravy vozovky, lavičky, koše a parkoviště pro městská kola (všechny tyto předměty byly již dříve vandalsky poničeny nebo zapáleny). Robert Bąkiewicz, organizátor tohoto pochodu, na svém twitteru (obrazovka ZDE) uvedl, že pokud to varšavský primátor Trzaskowski neudělá, bude jasné, že „hraje v jednom týmu s Lukašenkem, který má za cíl vytvořit v Polsku chaos“. Reportérům policie doporučila, aby si vzali  přilby a tělesnou ochranu a neměli na sobě své novinářské odznaky, protože „by jich mohlo být použito k jejich udušení“. 

Je zajímavé, že jen o pár dní později se na stejném místě konaly obří demonstrace  proti zákazu potratů (viz článek z minulého týdne) a nebylo třeba odstraňovat běloruské provokativní materiály, jako jsou dlažební kostky nebo lavičky. Jak je to možné?

Letošní Pochod nacionalistů však neskončil nepokoji jako v některých předchozích letech, i když to mohlo být způsobeno tím, že policie je nyní nejlepším přítelem těchto pochodujících. Zatímco její výše zmíněný zásah proti kontra-demonstraci začal antipyrotechnickou kontrolou (používání světlic a ohňostrojů při hromadných akcích je v Polsku nezákonné), nacionalisté směli světlice odpalovat jako každý rok. Nejsem si však jistý, jestli  „absence nepokojů“ je  standard, který bychom měli očekávat od akce organizované státem, zejména když mezi jejími účastníky byly jako obvykle neonacistické skupiny z Maďarska a ze Slovenska a také italská organizace Forza Nuova a otevřeně se vystavovaly transparenty s nápisy „Je v pořádku zůstat bílý“.



Ale to je v pořádku, byli tam nějací černoši, takže pochod rozhodně NEBYL rasistický:

V jiných městech se ovšem odehrávaly ještě horší věci. Ve Vratislavi zorganizoval místní pochod  bývalý kněz a antisemitský kazatel Jacek Międlar. Protože byl nedávno odsouzen za své antisemitské nenávistné projevy ke komunitní práci, musel si najít nový cíl, takže letošní pochod byl otevřeně protiukrajinský. Přesně to, co potřebuje město, ve kterém je podle některých odhadů více než 10% jeho dnešních obyvatel Ukrajinci. Pochod byl kvůli nelegálnímu používání pyrotechnických materiálů představiteli města rozpuštěn – snímky z této akce si můžete prohlédnout ZDE

Nejhnusnější událost se ale odehrála v Kaliszi – v jednom z nejstarších polských měst. Tato akce, kterou zorganizoval bývalý herec, který se stal kazatelem nenávisti a zastáncem konspiračních teorií proti covidu Wojciech Olszański (také známý jako Aleksander Jabłonowski) spolu s Piotrem Rybakem, odsouzeným za spálení loutky žida, nenechala žádné pochybnosti o tom, o co jde. „LGBT, pederastové a sionisté jsou nepřátelé Polska! Odjeďte do Bruselu. Polsko nepotřebuje EU, smrt EU! Pryč s otroctvím mysli, nejsme otroci! Říkají nám, že nějaký očkovací kód QR je důležitější než jméno, které máme od svých praotců,“ křičel Olszański a vyzýval k občanské neposlušnosti.

„Vládnou nám polsky mluvící židé z Izraele, kteří používají falešná příjmení,“ hřímal Rybak. "Měli bychom se sjednotit a vyhnat tuto chátru jako jste to udělali v roce 1968!" (to byl rok antisemitských čistek prováděných komunistickou vládou). Poté přistoupili k spálení kopie statutu z města Kalisz, dokumentu z roku 1264, který zajistil židům, kteří byli tehdy v Evropě pronásledováni, bezpečné útočiště v Polsku.

Policie byla přítomna a podle svého mluvčího chtěla Piotra Rybaka za jeho nenávistné projevy zatknout, ale prokurátoři jí to zakázali. Bylo to snad  proto, že Rybak je politickým spojencem Zbigniewa Ziobra, ministra spravedlnosti a hlavního prokurátora? Zde ho můžete vidět, jak zaujímá prominentní místo na pódiu během jedné z akcí strany Právo a spravedlnost: 


Pokud měl někdo ještě JAKÉKOLI pochyby o tom, že Polsko sklouzává po cestě k fašismu, měla by být nyní situace jasná. A důsledky toho mohou cítit už i obyčejní lidé. 11. listopadu kdosi vystřelil ze vzduchovky na byt ve Varšavě s vlajkami Polska, EU a LGBT – náboje rozbily okno. Jiné okno vyzdobené duhovou vlajkou bylo rozbito cihlou. Ve Vratislavi byl na ulici přepaden baskytarista z místní kapely za to, že měl dlouhé vlasyVýznamný historik byl nucen odejít z  Ústavu národní paměti, protože napsal článek o historické postavě, kterou nyní strana PiS propaguje jako jednu z klíčových osob v jejich nové národní mytologií a poukázal na to, že to pravděpodobně byl antisemita, který vraždil židy (ten článek si můžete přečíst ZDE). Další zprávy o ženách, které odmítly potraty – jako příběh o ženách, které byly nuceny tři týdny nosit mrtvý plod  – ukazují, jak brutální se stal útlak polských žen v rámci nového zákazu potratů. A dokonce i svíčky, které byly položeny na památku Izy z Pszczyny (viz kapitola z minulého týdne), byly ukradeny pravicovými aktivisty a přesunuty k „hrobu nenarozených dětí“.  A nezapomínejte, že účastníci "státní akce" ve Varšavě požadovali, aby pohraniční stráž zahájila palbu na migranty na běloruské hranici:

Jaká je tedy situace na běloruských hranicích? Kromě toho, že jde o humanitární katastrofu, je to nyní pro vládu strany PiS také PR katastrofa. Lukašenkův režim povolil západním médiím přístup k hranici z jejich strany, zatímco Polsko stále odmítá přístup novinářům do této oblasti, takže narativ je nyní řízen – nebo alespoň ovlivňován – běloruským režimem. Před pár dny zemřel jeden polský voják poté, co se zastřelil vlastní zbraní. V době, kdy píšu tato slova, povolily režimní jednotky několika stovkám migrantů opustit Bělorusko a nyní se snaží požádat o azyl na polské straně přechodu:


To staví polskou vládu do velmi nepříjemné pozice, protože několikrát tvrdila, že odmítá přijímat žádosti o azyl od lidí na hranicích jen proto, že nejsou podány, jak by měly být, totiž na oficiálním hraničním přechodu. Mezitím oznámilo německé město Mnichov, že je připraveno tyto lidi přijmout...  A co dělá polská vláda?

No, nejnovější zprávy jsou o tom, že Polská národní banka má urychleně vydat pamětní mince oslavující „obranu východní hranice Polska“.  To je PŘESNĚ to, co potřebujeme.

Stále více hlasů ale upozorňuje, že to, co Polsko dělá s migranty na hranicích, lze považovat za zločin proti lidskosti. Pokud chcete pochopit proč, podívejte se na tento dokument sestávající z rozhovorů s místními aktivisty pomáhajícími lidem uvízlým v lesích (s anglickými titulky). Musím vás však varovat, že je šokující se na ten film dívat:

 
 

0
Vytisknout
7151

Diskuse

Obsah vydání | 22. 11. 2021